Радянські фільми, техніка та ранкова програма: закупівлі для каналу «Дом»

06.04.2021 10:30

15 березня речниця президента України Юлія Мендель стала ведучою телешоу на телеканалі «Дом». Завдяки цьому тисячі людей дізналися про існування ще одного телеканалу, який фінансує держава. А ми поцікавилися, для чого саме створений ще один держмовник і скільки це коштує бюджету.


Що це за канал

Насправді канал «Дом» хоча й відносно новий, але з'явився не вчора. «Дом» — державний телеканал мовлення для тимчасово окупованих територій України, офіційно його запустили рік тому, в березні 2020 року. 

Разом з каналом UATV (канал іномовлення) «Дом» є частиною ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України». Це державне підприємство створили ще в 2016 році, і до 2020 року воно було частиною Мінінформполітики, а канал UATV мовив на базі ДП «ІА Укрінформ» (державне інформагентство). У січні цього року Кабмін передав «Мультимедійну платформу іномовлення України» в управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За даними Детектор Медіа, в бюджеті 2021 року на всі заходи іномовлення в межах роботи Мінреінтеграції було закладено 348,8 млн грн. У 2020 році витрати на канал «Дом» склали 260 млн грн

«Дом» позиціюють як канал саме для окупованих територій України, а UATV як канал міжнародного іномовлення нашої країни. Обидва вони створюють продукт російською мовою, оскільки мають на меті залучення до українського контексту аудиторії, яка з різних причин не сприймає україномовний продукт, а також перебуває під впливом російських ЗМІ.

«Дом» присутній в супутниковому, ефірному аналоговому мовленні, через кабельне телебачення і IPTV, а також на Youtube. Ретранслятори ефірного мовлення каналу розташовані по лінії розмежування України з тимчасово окупованими територіями Донеччини, Луганщини і Криму. І, за даними самого телеканалу, карта їх покриття не охоплює всі ці території. 

Youtube-канал «Дом» має 135 тис. підписників, проте середня кількість переглядів власних інформаційних передач коливається в межах 3-6 тис. переглядів, іноді до 20 тис.

Що він показує

Власний продукт телеканалу — це інформаційні й аналітичні передачі, в яких російською мовою (і часто з характерними інтонаційними прийомами російських телеведучих) розповідається про актуальні новини України і окупованих територій. У досить спокійній манері, але з вивіреними акцентами. За словами нового шеф-редактора телеканалу Олексія Мацуки (який сам є вихідцем з Донбасу і багато років очолював портал «Новости Донбасса»), «Дом» має також власну мережу кореспондентів на окупованих територіях, імена яких не розголошують.

Поки що найбільш успішним з точки зору резонансу проєктом телеканалу став випуск авторської програми речниці президента Зеленського. «Взгляд с Банковой с Юлией Мендель», який вийшов в ефір 15 березня, набрав на Youtube 68 тис. переглядів і понад 4 тис. коментарів, здебільшого критичних. Поява цієї передачі викликала переважно обурення аудиторії — і щодо мови ефіру, і можливої заангажованості інформації інтересами управлінців ОП, і щодо бюджетних витрат на цей продукт.  І хоча анонс старту цього проєкту звучав саме як запуск авторського проєкту Юлії Мендель, дуже швидко «концепція змінилася»: після шквалу канал повідомив, що «Взгляд с Банковой» не буде виключно авторським ефіром Мендель. Тепер на передачу запрошують різних представників Офісу президента для висвітлення актуальних питань життя України. 

Що для нього купують

Закупівлі для каналу проводить Мультимедійна платформа іномовлення України (МПІУ). Оскільки це державне підприємство опікується ще й каналом UATV, то часто контент для них купують разом. Тому вичленити закупівлі лише для «Дом» досить проблематично. 

Переважно для «Дом» купують права на показ різного контенту, обладнання, послуги з трансляції та мерч.

Стабільно велика стаття витрат — це послуги з ретрансляції на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей. З початку минулого року на них витратили понад 7 млн грн.

Основну сітку каналу впродовж 2020 року та на початку 2021 становив контент, наданий найбільшими українськими телеканалами. Строки надання прав за більшістю цих договорів сплили 1 березня. Саме тому для каналу почали активно купувати новий український контент: серіали, кліпи, мультфільми, розважальні та аналітично-пізнавальні передачі, документальні фільми.

У 2021 році Мультимедійна платформа іномовлення України провела 7 закупівель дозволів на використання аудіовізуальних творів на загальну суму 5,3 млн грн

Серед них серіал «Школа доктора Комаровського», документальні фільми «Борщ. Секретний інгредієнт» та стрічки про винахідників, серіали від  ТРК Україна «Певица» і «Клан ювелиров». Окрім цього МПІУ придбали право на показ роликів Книга-мандрівка Україною та серіалу Фантастичні українці, а також купило право на показ багатьох радянських україномовних мультфільмів у Студії Довженка. 

Також МПІУ намагалося провести два тендери на закупівлю дозволів на використання документальних та повнометражних художніх фільмів українського виробництва і повнометражних художніх фільмів та серіалів іноземного виробництва для щоденного показу. Їхня загальна очікувана вартість становила 1,8 млн грн, однак торги не відбулися.

У 2020 році МПІУ теж купувало контент, але він був переважно російськомовний — 8 закупівель на 4,4 млн грн. Договори укладали з липня по грудень 2020 року, переважно на рік  — до кінця 2021 року. Купували різні радянські фільми 50-80 років минулого століття (Весна на заречной улице, Приключения электроника тощо), мультики (наприклад, Вруміз, Уроки тітоньки сови російською мовою). До речі, радянські фільми вартували замовнику найдорожче з усього контенту. На них він витратив понад 3 млн грн. 

Майже 11 млн грн МПІУ витратило на закупівлі послуг з виробництва програми «Ранок вдома». Опис закупівлі свідчить, що у програмі «Ранок вдома» є все із чого варто розпочати день: історичний календар, поради по здоров’ю, огляд технічних інновацій, прості та водночас цікаві кулінарні рецепти, дитяча анімація, захопливі історії зі зйомок улюблених фільмів та успіху українців, які проживають в різних країнах світу та інші цікаві факти. Однак каналу бракує власних технічних потужностей, тож виробництво Ранку купують за переговорною процедурою у Продюсерської Компанії «Данапріс-Фільм».

Крім цього у 2020 каналу оновили знімальне, телевізійне і аудіо обладнання в межах двох закупівель загальною вартістю понад 18 млн грн. Договори уклали напряму з підрядниками, які виграли відкриті торги у 2018 на закупівлю такого обладнання, щоб воно пасувало до вже наявного і не потребувало додаткових витрат на навчання персоналу. Оскільки суми нових договорів становили менше 50% договорів, укладених за результатом аукціону, усе відбулося в межах закону.

Незначні кошти також витратили на мерч для каналу «Дом» — 115 тис. грн. Купували пледи, ручки, блокноти, толстовки, конверти з логотипом і банер.

Чи справді Україні потрібен окремий канал іномовлення для окупованих територій  — питання дискусійне. Однак варто ще раз наголосити на тому, що МПІУ купує контент для двох своїх каналів переважно разом. Водночас цей контент зазвичай однаковий або схожий. Це наштовхує на думку, що аудиторії цих каналів мають однакові вподобання. 

Дані використані для матеріалу. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання