Щасливе число 199 000

31.07.2019 14:49

Інколи закон спонукає замовника провести відкриті торги, але бажання це робити в нього немає. Усі ці скарги, незнайомі учасники, тендерна документація напоказ людям. Та є один, хоч і незаконний, але вихід – розбити цю закупівлю на кілька частин і напряму укласти договір з постачальником, лише прозвітувавши про нього в системі. Вочевидь, саме такий шлях і обирають в КП "Сервіс" Гадяцької районної ради".

З чого такий висновок? Посудіть самі. Від початку 2019-го з 26 процедур, проведених цим підприємством, 21 (більше 80%) закінчилася звітом про укладений договір. Ба більше, понад третина всіх закупівель оголошена на одну й ту саму «допорогову» суму – 199 000 грн.

Були й випадки розділення однієї закупівлі на кілька частин, розглянемо їх на прикладах.

Перший. Упродовж березня – липня 2019 року Гадяцький КП «Сервіс» оприлюднив три звіти про укладені договори: від 26 березня, від 14 травня та від 11 липня. Всі три договори на закупівлю одного і того ж товару – щебню фракційного 5-10. Всі три договори укладені з уже знайомою для замовника фірмою – ТОВ "Атлант-7". Сума одна і та ж – 199 000 грн на кожну угоду.

Другий. Далі більше. Маємо ще чотири звіти про укладені договори від 26 березня, від 10 квітня, від 14 травня та від 11 липня 2019 року. Схема аналогічна – в усіх чотирьох угодах один і той самий предмет закупівлі – тут вже емульсія бітумна катіонна, один і той самий постачальник товару – тут ще досі ТОВ "Атлант-7". Думаю, вже зрозуміло, що ціна за кожну партію  – 199 000 грн.

Загалом, за двома цими прикладами, без проведення тендерних процедур гадяцький КП «Сервіс» закупив товарів на загальну суму 1 393 000 грн.  

Підкреслю, що правоохоронці вже зацікавилися працівниками цього підприємства. Згідно з даними YouControl, від березня 2019-го проводиться досудове розслідування щодо систематичного ухилення службовцями КП від проведення процедури закупівель протягом 2018-2019 років та завищення вартості товарів, робіт та послуг, які закуплялися. Фігурує у цьому розслідуванні і ТОВ «Атлант-7», з яким продовжують укладати угоди.

Закупівлі щебеню й емульсії, описані вище, КП «Сервіс» провело вже після відкриття кримінального провадження. Тому ми звернулися до Управління захисту економіки в Полтавській області, аби правоохоронні органи додали до провадження і ці кейси.

Стежимо за ходом розслідування.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання