Вдосконалення публічних закупівель у Івано-Франківській області

16.07.2018 16:05

Закупівлі, які проводяться в публічному секторі, становлять близько 10% ВВП країни. Зокрема, за 2017 рік витрати на закупівлях за даними модуля аналітики ProZorro становлять понад 400 млрд гривень. Про важливість якості, професійності і чесності у витрачанні цих коштів годі й говорити, а особливо для України, яка перебуває у так званій зоні турбулентності.

З 2015 року в Україні розпочався довгий шлях реформування публічних закупівель. Окрім того, що запрацювала нова система публічних закупівель ProZorro, змінилось чимало процесів витрачання публічних коштів на закупівлях. Відтак були введені нові правила, принципи та способи витрачання бюджетних (та інших) грошей. 

Завдяки цим новим правилам сьогодні ми можемо в будь-який час побачити як Департамент освіти, який закуповує все для шкіл, чи міська лікарня витрачали наші з вами податки.  До прикладу, теж змінився підхід у звітуванні про використані суми на закупілях від 50 тис гривень, чого раніше не було. За дослідженням VoxUkraine в результаті цього нового правила, кількість процедур закупівель, з умовами яких можуть ознайомитися всі, зросла в 4 рази. Тому, без покращення знань і допомоги замовникам, які проводять ці закупівлі, очікувати ідеального витрачання публічних коштів – не можна в жодному випадку.

Що ми робимо для професіоналізації замовників?

Наша так звана спільнота реформаторів та агентів змін закупівель усвідомлює, що однією ініціативою у реформації цих питань тут не обійтися. Нас чекає довгий шлях впровадження і одна з найважливіших змін – це покращення компетенцій тих, хто проводить закупівлі. 

Моя безпосередня задача як координатора центру компетенцій DOZORRO у Івано-Франківській області – допомогти покращити процеси в закупівлях для місцевих замовників, проведення самого тендеру є тільки однією ланкою в процесі. Наша робота спрямована на проведення навчальних заходів та консультацій не тільки для тих, хто проводить закупівлі, а й для тих, хто бере в них участь в якості постачальника, в тому числі для тих, хто інформує суспільство, пристально слідкує чи просто цим цікавиться. 

Результати роботи у Івано-Франківській області

Минулого року за підтримки організації Transparency International Ukraine в Івано-Франківській області було проведено 27 навчальних семінарів для 832 учасників, серед яких організатори публічних закупівель, підприємці, які беруть участь в тендерах, працівники контролюючих органів, журналісти та члени громадських організацій.

Цього року ми дещо вдосконалили підхід у роботі та заключили партнерство із замовниками – Військовою частиною НГУ 1241 та Івано-Франківською обласною психоневрологічною лікарнею № 3. Наше партнерство полягає в наданні з боку Центру компетенцій безкоштовних консультацій та допомоги для покращення процесів, про які ми вже згадували. 

На практиці одразу з’явились проблеми. Так, через недостатнє знання законодавства члени тендерних комітетів стикнулись з певними складнощами у роботі, такими як невірне планування чи уникнення процедур закупівель, що привернуло увагу контролюючих органів.

Найприкріше, що такі випадки не є поодинокими. Через недостатнє фінансування бюджетні установи не можуть собі дозволити найняти висококваліфікованих замовників-професіоналів, або юрисконсультів, чи оплатити якісне навчання для членів тендерних комітетів. Через завантаженість, відсутність оптимізації, застарілі підходи в менеджменті працівники таких установ нерідко стикаються з практичними проблемами, а інколи проблемами з законом.

Наша співпраця з військовою частиною стартувала з комплексного навчання усіх етапів закупівель: починаючи від уникнення дискримінаційних вимог у тендерній документації та завершуючи врахуванням ризиків у договорах про закупівлю. 

З психоневрологічною лікарнею ми одразу почали з аналізу плану закупівель, оформлення документації та вивчення типового договору про закупівлю.  

Перш ніж провести закупівлю, замовнику потрібно вирахувати свою потребу в тому, що він буде купувати, зрозуміти, які фінансові ресурси в нього є аби забезпечити відповідні потреби громади. Залежно від того, що буде купувати замовник, з якою метою, які кошти на таку закупівлю передбачені, потрібно вибрати одну з процедур закупівель, як цього вимагає законодавство. Для того щоб навести лад ми повернулись до початку - виправлення певних помилок у плануванні та облікували всіх витрати цих установ, що йдуть на придбання товарів, робіт чи послуг.

Без вивчення попередніх помилок не обійтися! Разом із партнерами проаналізували попередні помилки у 2017 році, що власне замовники і врахували на майбутнє. Вже зроблені певні кроки в уникненні дискримінації учасників на тендерах, для цього була проаналізована тендерна документація на наявність дискримінаційних вимог, які були виявлені та змінені, щоби не обмежувати представників бізнесу брати участь в закупівлях замовників.

Сьогодні замовники вже починають застосовувати у щоденній практиці аналітичні інструменти DOZORRO, щоб максимально уникати ризиків, вивчати ціновий ринок та шукати потенційних постачальників. 

Подальші кроки до прозорості у закупівлях

На сьогодні ми з партнерами активно ведемо переговори щодо використання аукціонів системи ProZorro і для допорогових закупівель. Найважливішим аргументом є економне витрачання коштів та пошук нових постачальників. Проект «Порядку використання ЕСЗ ProZorro для допорогових закупівель Військової частини НГУ 1241» вже розроблений та, маю надію, чекає свого затвердження. Наразі, начальником військової частини видано внутрішній Наказ про обов’язкове оприлюднення договорів на ProZorro у звітах про допорогові закупівлі, що є показником перших кроків прозорості і підзвітності. 

У закупівлях окрім замовника є ще інша сторона процесу – це учасник. Ми стикнулися з проблемою, коли учасники не завжди якісно подають тендерні пропозиції. Через це не можна укласти договір за найнижчою ціною, адже у випадку невідповідності тендерної пропозиції вимогам тендеру, замовник не має права визнати такого учасника переможцем, навіть якщо той запропонував найнижчу ціну в аукціоні.

Тому, наступні кроки – це покращення знань бізнесу у подачі переможних пропозицій в ProZorro. Вже заплановано перший захід для бізнесу. Задля сталого вдосконалення закупівельного процесу ми будемо продовжувати задавати тренд купувати для держави якісно та професійно.


Івано-Франківська ОДА купує шкільні автобуси за 31 млн грн: дорого, без економії

Оголошуючи цьогорічний тендер на 31,25 мільйонів гривень, Департамент зекономив лише 38 тисяч гривень

06.06.2018 12:39

Івано-Франківські гроші: децентралізовані але не дуже прозорі

85,6 мільйонів гривень коштував благоустрій Івано-Франківська у 2016 році. Хто і скільки заробив на дворах і дорогах, на чиїх округах встановлювались сквери та ремонтувались парки? Чому і кому була вигідна відсутність конкуренції на закупівлях робіт міської ради?

31.08.2017 14:32

Незгасаюча дорожньо-тендерна СВІЧА Прикарпаття

Проблема незадовільного стану доріг присутня чи не в кожному селі та селищі. Не дивно, якщо місцеві бюджети таких сіл поповнюються грошима, їх в першу чергу будуть витрачати на будівництво, поточні та капітальні ремонти дорожнього полотна. Водночас, тенденція показує, що в саме в цих закупівлях найбільше «цікавого». 

09.08.2017 04:26

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання