Як купують спортивні та ігрові майданчики в Києві

10.12.2020 09:30

За першої каденції Віталія Кличка кількість спортивних та ігрових майданчиків в столиці невпинно зростала. І це не дивно, адже одним із пунктів  його передвиборчої програми 2015 року було встановити сучасні спортивні майданчики в усіх шкільних дворах та поруч з великими житловими комплексами.

На облаштування таких зон для дозвілля і спорту в Києві щорічно виділяють кругленькі суми. У 2019 році на спортивні майданчики передбачили 60 млн грн, а  на ігрові — майже 23 млн грн. У 2020 році — 20 і 50 млн грн відповідно. 

Ми розібралися, хто і як розпоряджається цими коштами.

НЕ спрощені закупівлі від КП «Київбудреконструкція»

Встановленням таких майданчиків у столиці займається комунальне підприємство «Київбудреконструкція». Цьогоріч воно вже провело закупівлі та уклало договори на облаштування 722 майданчиків на загальну суму 67,6 млн грн. 

Хоча всі закупівлі й проводять як спрощені, вимоги в їхніх тендерних документаціях зовсім не прості. Вони фактично дублюють усі кваліфікаційні вимоги відкритих торгів, визначені в статті 16 Закону. Зокрема, замовник вимагає, щоб учасники у складі своєї пропозиції надали понад 40 різноманітних документів, довідок і листів.  

Замовник в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі не посилається на якогось конкретного виробника чи торгову марку, однак технічний опис окремих складових майданчика досить точний (довжина, ширина, висота, товщина визначена у мм), хоча і має посилання «не більше», «не менше». 

Звісно, ігрові та спортивні майданчики мають бути насамперед безпечними. Тому дуже важливо, щоб вони відповідали чинним технічним регламентам та були правильно встановлені. Проте деякі вимоги тендерної документації, на нашу думку, є надмірними та відлякують потенційних учасників тендеру. Це частково підтверджує відсутність конкуренції — у закупівлях КП «Київбудреконструкція» переважно бере участь лише 1 учасник. Економія виходить майже нульова: цінові пропозиції учасника дорівнюють очікуваній вартості закупівлі або на декілька гривень нижче. 

КП «Київбудреконструкція» фігурує у низці кримінальних проваджень. Зокрема, у 2019 році директору КП «Київбудреконструкція» прокуратура міста Києва спільно з СБУ оголосили підозру в розтраті 1 млн гривень, виділених на ремонт школи та дитячого садка.  Того ж року, Головне  управління СБ України у м. Києві та Київській області відкрило кримінальне провадження щодо привласнення понад 200 млн грн бюджетних коштів посадовими  особами  цього комунального підприємства.

Улюблені постачальники КП «Київбудреконструкція»

Ігрові майданчики КП «Київбудреконструкція» закуповувала у двох підприємств –   ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики» та ПП «Деревообробний завод «Брама».

ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики» поставляло і встановлювало ігрові майданчики по 97,5 тис. грн. До складу його майданчика  входить: ігровий комплекс, гойдалка – балансир, пісочниця, гойдалка подвійна зі спинкою на ланцюгах, карусель, лавка фанерна, урна. 

У 2020 році ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики» уклало 288 договорів на облаштування ігрових майданчиків на 28 млн грн. Поставляє воно майданчики торгової марки «Інтер Атлетика». До речі, голова наглядової ради концерну «Інтер Атлетика» Олексій Лебедько, заступник гендиректора концерну Олександр Руденко та заступниця голови наглядової ради концерну Олена Івасик — засновники ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики». Керує компанією Валерій Нарижний. 

ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики» були фігурантом низки кримінальних справ. Правоохоронці підозрюють, що посадові особи у КиївськійОдеськійХерсонськийЧернігівській областях та в Києві  у попередній змові з представниками фірми здійснювали розтрату бюджетних коштів. У Закарпатській та Черкаській областях замовників підозрюють у підробці актів про виконання робіт. 

ПП «Деревообробний завод «Брама» пропонувала такі майданчики також по 97,5 тис. грн. Їхні майданчики аналогічні за складом до тих, що виробляє «Інтер Атлетика», однак вони мають дещо відмінні технічні характеристики (довжину, товщину, висоту певних елементів).  У 2020 році КП «Київбудреконструкція» уклала з ПП «Деревообробний завод «Брама» 209 договорів на облаштування ігрових майданчиків на 20,4 млн грн.   

ПП «Деревообробний завод «Брама» пропонує майданчики власного виробництва торгової марки «Брама». Компанія зареєстрована  в Броварах та належить Олександру Моренко. У 2017 році підприємство фігурувало в кримінальному  провадженні  щодо будівництва дитячого майданчика в  м. Кам'янка Черкаської області. 

Спортивні майданчики. 

Цього року КП «Київбудреконструкція» купувала два типи спортивних майданчиків — WORKOUT S-20.2 по 68 тис. грн та WORKOUT S-30.2 по 106 тис. грн. 

Обидва види спортивних комплексів поставляє ТОВ «Стріт спорт», яке їх і  виробляє. На сайті компанії WORKOUT S-20 коштує 54,7 тис. грн, WORKOUT S-30 — 87,2 тис. грн. Тобто на облаштування таких спортивних комплексів фірма витрачає ще 14-19 тис. грн. 

У 2020 році КП «Київбудреконструкція» уклала 225 договорів з ТОВ «Стріт спорт» на облаштування майданчиків на загальну суму 19 млн грн. 

Столичним  ТОВ «Стріт спорт» володіють кияни Геннадій та Дмитро Діордієві. 

У 2019 році ця компанія та декілька інших підприємств фігурували в кримінальному провадженні щодо привласнення бюджетних коштів посадовими особами КП «Київбудреконструкція». Тоді слідчі СБУ встановили, що за 2017-2018 роки  службові особи КП «Київбудреконструкція» конвертували через низку підприємств з ознаками фіктивності кошти на суму понад 200 млн грн, що спричинило збитки державі в особливо великих розмірах. 


Кожного року в Києві будують сотні нових ігрових та спортивних майданчиків. І це не може не тішити. Новий майданчик це + 1 локація для дозвілля дітей, зона здоров’я та спорту.

Однак, здається, на закупівлі таких майданчиків у столиці, держава перевитрачає немало коштів.  На тендери КП «Київбудреконструкція» з облаштування майданчиків бізнес не приходить. Усі закупівлі розділили між собою три підприємства. 

Спрощені закупівлі — це закупівлі, які мають проходити швидко і легко. Але в закупівлях КП «Київбудреконструкція» ми бачимо купу довідок та вимог, які напевно і відлякують потенційних учасників.

Люкс чи робочий клас: які авто купували на Prozorro у 2023

Проєкт DOZORRO дослідив, як поповнювали автопарки легковими авто минулого року.

05.02.2024 13:13

Нове укриття за декілька днів: як на Prozorro купують модульні сховища

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як за бюджетні гроші встановлюють мобільні та модульні укриття.

13.10.2023 10:00

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Скільки коштують телемарафони «Єдині новини» та «FreeДом» і програми на «Дом»

Кому та скільки держава платить за контент для інформаційних марафонів і державного каналу.

17.02.2023 11:45

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання