Сотні мільйонів з бюджету на рекламу місцевої влади під час війни замість підтримки ЗСУ

14.08.2024 10:02

Команда DOZORRO стежить за замовленнями рекламних послуг в Prozorro з 2020 року. Аналізуємо закупівлі за конкретним кодом їхньої класифікації 79340000-9 — Рекламні та маркетингові послуги та релевантними ключовими словами. 

За перший рік повномасштабного вторгнення (24 лютого 2022 – 24 лютого 2023) договори на рекламу склали 262 млн грн. Водночас суто в календарному 2022 році на рекламу через Prozorro витратили майже вдвічі менше, ніж у довоєнний 2021 рік — 225 млн грн проти 441 млн грн. Натомість у 2023 і 2024 роках ця сума зростала. За неповні 7 місяців 2024 уже уклали угод на 362 млн грн.

Загальні тенденції залишаються незмінними. Найчастіше купують: 

  • послуги з висвітлення результатів своєї діяльності;
  • розробку та розміщення інформаційних матеріалів у соцмережах (Facebook, Instagram, TikTok), на білбордах, радіо та телебаченні;
  • проведення рекламних кампаній.

Майже 72% загальної суми припадає на дві області: Київську (178 млн грн) та Дніпропетровську (86  млн грн). Але Київщина має такий показник через закупівлю реклами державними банками, які становлять 61% від загальної суми витрат регіону:

  • «ПриватБанк» (57 млн грн); 
  • «Ощадбанк» (28 млн грн); 
  • «Укргазбанк» (15,9 млн грн);
  •  «Укрексімбанк»» (6,6 млн грн).

Вони зареєстровані в столиці та не є замовниками у розумінні Закону «Про публічні закупівлі». Подібні державні компанії просто звітують у Prozorro про свої закупівлі чи проводять спрощені.   

Переважно державні банки замовляли розміщення інформаційних та рекламних матеріалів у ЗМІ, радіо та на телебаченні, послуги PR-кампаній, створення комунікаційних стратегій, SEO-оптимізацію, SMM-просування.

Отже, без банків в Київській області цьогоріч уклали контрактів на 70,1 млн грн. 

У трійку лідерів також потрапила Вінницька область з результатом 10 млн грн. У ній найбільше витратили на рекламу:

Дніпропетровська область — лідер витрат на рекламу серед міськрад

У Дніпропетровській області розташовані 3 міські ради, які витратили найбільше коштів на рекламу через Prozorro. 

Дніпро — 46,2 млн грн

Міська рада Дніпра лідирує за витратами на рекламні послуги. Лише за 7 місяців 2024 року сума укладених контрактів перевищила 46 млн грн. У Дніпрі такі послуги замовляли 12 різних департаментів та комунальних підприємств.

 Найбільшу суму законтрактувало КП «Організаційно-аналітична служба» — 26 млн грн. Головна мета діяльності підприємства якраз і полягає у зв’язках з громадськістю і ЗМІ. Цьогоріч воно закуповувало послуги з розміщення інформації про діяльність міської ради на радіо, телебаченні та у друкованих ЗМІ. За половину 2024 року КП встигло укласти 8 договорів.

3 — на висвітлення в онлайн-медіа на 11,1 млн грн:

  1. Перший контракт на 4,3 млн грн у січні отримав ФОП Храпко Олександр Ігорович — за розміщення інформації на сайтах obozrevatel.com,  rbc.ua, opentv.media, dnepr.infocentr.tv, nashemisto.dp.ua, dp.vgorode.ua, dnepr.express, gorod.dp.ua, 056.ua, glavnoe.dp.ua, region.dp.ua. 
  2. У квітні КП уклало ще один договір на розміщення інформації в онлайн-ЗМІ (тих самих, до речі) на 3,5 млн грн, але цього разу — з ТОВ «ІТ медіа Дніпро», яке було єдиним учасником закупівлі. 
  3. І третій у липні — з ФОП Скрипніченко Микитою Олександровичем на 3,3 млн грн.

2 угоди на розміщення реклами на радіо на 7 млн грн. Перша у січні з ФОП Храпком Олександром Ігоровичем на 4,3 млн грн. Друга на 2,7 млн грн з ТОВ «ІТ медіа Дніпро» у липні. 

2 контракти на розміщення інформації в газетах «Днепр Вечерний», «Вісті Придніпров’я» і «Наше місто» на 6,4 млн грн отримало ТОВ «Газета "Наше місто"» у січні та липні.

Ще один договір на висвітлення на телеканалах «11 канал» та «Відкритий» на 2,4 млн грн уклали з ТОВ «Айк’ю діджитал груп».

Решта суми припадає на інші департаменти та КП, зокрема:

  • КП «Дніпровська міська студія телебачення» запланувала витратити 3,8 млн грн: майже 3 млн грн; на виготовлення та розміщення інформації на білбордах і ще 800 тис. грн на SMM;
  • Департамент благоустрою та інфраструктури — 3,2 млн грн;
  • Департамент гуманітарної політики — 3,1 млн грн;
  • Департамент транспорту та транспортної інфраструктури — 2,5 млн грн;
  • Департамент соціальної політики — 2,4 млн грн;
  • Департамент охорони здоров′я населення — 2,1 млн грн.

Кривий Ріг — 18,3 млн грн

Майже всі контракти на рекламу міської ради припадають на закупівлі КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу». 

У лютому воно уклало договір з ТОВ «Телерадіокомпанія “НОВА”» на 12,6 млн грн. За ці кошти підрядник має висвітлювати інформацію про безпеку і захист мешканців, виконання соціально-гуманітарних програм і роботу органів влади. Ідеться про 2 000 хвилин на радіостанціях «Радіо П’ятниця», «Радіо Шансон»,  «Город FМ» («Мегаполіс»),  «Радіо Кривбас»,  «Перець FМ», «Стильное» та 5 250 хвилин на двох телеканалах: «Перший Міський» та  «ОТВ».

 Ще 5,5 млн грн спрямують на інформування населення про діяльність міськради в пресі та інтернеті. Зокрема на інтернет-ресурсах «Кривбас Он-Лайн», «Пульс: новини, факти, коментарі», «1 Перший міський.KR», «Інформатор» та у друкованих виданнях «Пульс: новини, факти, коментарі», «Моя Газета Домашня», «Вечір», «Вік. Вісник Кривбасу». Підряд отримало ТОВ «Інформаційне агентство «Кривбас Он-Лайн».

Кам’янське — 12 млн грн

 Рекламні послуги в громаді закуповували приблизно 20 різних департаментів, відділів та комунальних підприємств. Найбільша сума контрактів припадає на Відділ реклами Кам'янської міської ради 2,3 млн грн. У березні він уклав угоду з ФОП Рябовим Дмитром Андрійовичем на виготовлення, розміщення та демонстрування соціальної реклами та інформаційних сюжетів на білбордах на 1,5 млн грн. У травні та  липні ще по 500 тис. грн спрямували на висвітлення діяльності виконавчих органів Кам'янської міської ради на інтернет-ресурсах naspravdi.net, kamenckoe.net, ukrtime.net, dneprnews.net, dneprlife.net. Ці послуги надавала ТОВ «ІА ”Спектр”». Ця ж фірма отримала ще один аналогічний підряд у березні на 98 тис. грн. 

КП «Міська інформаційна служба» закупила реклами на 1,9 млн грн. Майже вся сума припадає на послуги з розміщення новин та висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування на шпальтах газети «Любиме місто». Підрядник — ТОВ «С-Колегія»

Ще на 1,5 млн грн рекламу замовила сама міська рада: на висвітлення своєї діяльності та діяльності своїх виконавчих органів.

  • 600 тис. грн на соціальні мережі та інтернет — знову ТОВ «С-Колегія» ; 
  • 500 тис. грн на телебаченні — телерадіокомпанія «Стерх» ТОВ «Старлайт Медіа»;
  • 300 тис. грн ще на інтернет — ТОВ «ІА “Пильнийпогляд!”». 

Київ витрачає на соціальні комунікаційні кампанії

Попри те, що область вирвалася у лідери за витратами на рекламу через державні банки, сама місцева влада поки замовила такі послуги на приблизно 8 млн грн. 

Більшість цієї суми спрямували на розроблення та просування різних інформаційно-комунікаційних кампаній, переважно соціального спрямування. Як правило, це виготовлення та поширення поліграфії, розміщення матеріалів у соцмережах, на радіо та на площах зовнішньої реклами. Найбільша сума таких замовлень припадає на КП «Центр комунікації»  — 3,9 млн грн, за які було розроблено 11 кампаній, зокрема:

  • 472 тис. грн  — популяризація послуг та сервісів у приміщеннях муніципальних відкритих громадських просторів для ВПО і неурядових організацій;
  • 375 тис. грн — «Сила у вогні» для забезпечення комплектування окремої артилерійської бригади Національної гвардії України;
  • 374 тис. грн — про набір співробітників до сфер, важливих для міста в умовах воєнного стану;
  • 370 тис. грн — про важливі напрямки роботи аварійно-рятувальних служб міста;
  • 300 тис. грн — роз’яснення про електронні сервіси, що працюють у місті. 

Ще на 1,6 млн грн таких послуг придбав Департамент суспільних комунікацій КМДА. Ці кошти пішли, зокрема, на такі комунікаційні компанії: 

  • 480 тис. грн вшанування подвигу Захисників та Захисниць України;
  • 387 тис. грн перейменування об’єктів топоніміки та роз’яснення механізмів встановлення меморіальних дощок;
  • 362  тис. грн роз’яснення механізмів роботи мобільних бригад екстреного втручання;
  • 315 тис. грн прищеплення культури волонтерства та промоції громадської активності для дітей та молоді.

Івано-Франківськ підтримує газету «Західний кур’єр»

Рекламні послуги у місті закуповували 3 різні департаменти та сама міська рада. Понад 70% від загальної суми, тобто 3,6 млн грн припадає на одну закупівлю, яку провів Департамент стратегічного розвитку, цифрових трансформацій, роботи із засобами масової інформації, комунікації з мешканцями Івано-Франківської міської ради. Це закупівля висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та питань життєдіяльності Івано-Франківська в газеті «Західний кур’єр». Власне підряд отримала редакція цієї газети. Раніше вона була комунальною, а її засновником була Івано-Франківська міська рада. У 2016 році її реформували у приватну відповідно до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих медіа». 

Підтримка комунальних і колишніх комунальних ЗМІ

Не лише Івано-Франківськ підтримує колишні комунальні газети. ТОВ «Газета "Наше місто"», яке цього року отримало два підряди на 6,4 млн грн на висвітлення діяльності місцевої влади Дніпра у друкованих ЗМІ — теж колишня комунальна газета. І закуповування у неї послуг з висвітлення діяльності — не єдиний спосіб, яким місто продовжує її підтримувати. Наприклад, у грудні 2023 Департамент місцевого самоврядування та внутрішньої та інформаційної політики передплатив газети на понад 5,2 млн грн. 

Згідно з законом про реформування державних та комунальних друкованих медіа, який ухвалили у 2015 році, державні та комунальні видання мали вивести зі своїх засновників органи влади до 2018 року і стати незалежними. Однак закон передбачив шпарину, щоб не розривати зв’язки — пріоритетне право на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів влади для цих реформованих медіа. Тож місцева влада має можливість і надалі підтримувати свої раніше комунальні газети. 

Згідно з законом «Про медіа», аналогічна реформа мала торкнутися і комунальних телерадіокомпаній. Однак вона на паузі через воєнний стан. У законі йдеться, що реорганізація має розпочатись упродовж шести місяців після його завершення. Хоча це не забороняє комунальним медіа перетворюватися під час війни. Відповідно комунальні радіо та телекомпанії зараз і далі отримують пряме фінансування з бюджетів міст, і саме там їх варто шукати. Згідно з даними Detector Media, в Україні налічується 132 комунальні телерадіокомпанії. 

Ми не беремося стверджувати, що закупівля рекламних послуг місцевою владою взагалі непотрібна. Адже часто йдеться про інформування громадян про доступні у місті сервіси та послуги, важливі зміни абощо. Однак надмірні витрати на рекламу викликають підозру і водночас питання, чому б не переспрямувати їх на допомогу Силам оборони, яку нещодавно дозволили офіційно

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.  


Джерело: www.pravda.com.u

Скільки коштує квадратний метр відбудови

Більше, ніж квадратний метр у комерційних новобудовах.

22.05.2024 14:40

Туманне число: скільки найбільші міста витрачають на допомогу ЗСУ

Найбільшу частку бюджету віддали Суми,  Дніпро, Київ, Одеса та Хмельницький.

01.05.2024 10:30

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання