Як покращити оборонні закупівлі. Версія Transparency International Україна

07.06.2017 18:06

В травні 2017 року командою Transparency International Україна був підготовлений звіт по закупівелях у сфері оборони. В результаті його обговорення із експертами вдалось виробити ряд рекомендацій, які були надіслані в Міністерство оборони України. Дані рекомендації мають на меті покращення закупівельного процесу та збільшення економії бюджетних коштів і передбачають реалізацію комплексу заходів, зокрема: 

- Покращити систему планування закупівель, що дозволить оголосити необхідну закупівлю заздалегідь і збільшити терміни відведені на виконання договорів. Після затвердження законодавчої бази пропонуємо перейти до середньострокового планування (на декілька років). Це дасть змогу забезпечити реалістичні терміни виконання замовлення, що зменшить ймовірність взагалі не отримати замовлене, корупційні ризики і збільшить кількість потенційних учасників, а відповідно економію. Затверджувати загальні плани закупівель на наступний рік якомога раніше та оприлюднювати їх на сайті МО. Це допоможе потенційним учасникам краще планувати завантаження своїх виробничих потужностей, а відповідно підвищить ймовірність їх участі у торгах і вчасному виконанню договорів. 

- Розробити і затвердити методологію визначення очікуваної вартості. З одного боку це допоможе виставляти ціни, які відповідають ринковим, а відповідно зацікавить потенційних учасників і зменшить кількість торгів, відмінених через відсутність учасників. З іншого боку це підвищить прозорість формування очікуваної вартості і дозволить обґрунтувати контролюючим органам суму виставленої очікуваної вартості. 

- Розробити, затвердити і розмістити на сайті Міністерства оборони України перелік документів, який потрібно подати на торги для типових груп предметів закупівель. Це дасть змогу залучити більшу кількість учасників через усунення частини дискримінаційних кваліфікаційних умов і зменшить кількість дискваліфікацій через проблеми у поданій документації. 

- Розробити і розмістити на сайті Міністерства оборони України деталізовану інструкцію по оформленню банківських гарантій для забезпечення учасником цінової пропозицій. Особливу увагу приділити тим ситуаціям, які найчастіше були причиною визнання гарантії недійсною. Це сприятиме зменшенню кількості дискваліфікацій вигідних пропозицій по причині некоректного оформлення банківської гарантії (однієї із основних причин дискваліфікації учасників у 2016). 

- Використовувати лише технічні умови, які розроблені для Міністерства Оборони України і належать Міністерству оборони України або державні стандарти (ГОСТ, ДСТУ). Технічні умови повинні містити посилання лише на державні стандарти або інші технічні умови, що належать Міністерству Оборони України. Це дасть змогу взяти участь у торгах більшій кількості учасників, а не лише власникам технічних умов. 

- Підтримувати впровадження продовольчого забезпечення по продуктових наборах. Дана система продемонструвала, що за менші кошти можна забезпечити більш різноманитний та і ширший раціон для військовослужбовців, ніж згідно норм харчування. 

- Розглянути альтернативні способи обігріву приміщень, у військових частинах, для яких вартість централізованого теплопостачання від існуючих монополістів є значно вищою, ніж середнє значення по Україні. 

У наступному звіті по оборонній сфері ми дослідимо, які із даних рекомендацій були впроваджені і як це вплинуло на ефективність закупівель загалом.


Землетруси, пандемія, війна: чому і як публічним закупівлям варто готуватися до надзвичайних ситуацій

Нам потрібні чіткі і детальні правила закупівель на випадок надзвичайних ситуацій.

05.04.2023 15:05

Недостатньо учасників: як Prozorro може допомогти замовникам стежити за конкурентністю на закупівлях

Чи допоможе замовникам знання про кількість поданих пропозицій.

12.05.2022 20:06

Інструкція для пошуку постачальників в BI Prozorro

Як скласти список потенційних постачальників дефіцитних товарів за допомогою інструментів аналітики.

26.03.2020 13:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання