Як з COVID-19 борються на Рівненщині

10.07.2020 00:00

На сьогодні Рівненська область має один із найвищих показників захворюваності на коронавірус. Станом на 9 липня в області зафіксовано 373 випадків на кожні 100 тисяч осіб населення. Благодійна організація «Мережа 100 відсотків життя Рівне» моніторить медичні закупівлі Рівненщини для боротьби з COVID-19 уже понад 3 місяці, щоб відстежувати готовність регіону до подібних спалахів. 

Станом на 9 липня в області провели 1706 закупівель, спрямованих на боротьбу з пандемією, загальною вартістю понад 76 млн гривень. Найактивнішим борцем з пандемією через закупівлі стало Управління охорони здоров'я Рівненської ОДА, яке провело 114 закупівель на понад 19 млн гривень.

Не обійшлося і без порушень — найпоширенішими серед них стали:

  • Закупівлі за спрощеною процедурою тих товарів та послуг, яких немає у переліку Кабміну;

  • Відсутність у публічному доступі документів, які обов’язково оприлюднювати відповідно до вимог Закону.

Наприклад, КП «Комунальне Рівненське шляхово-експлуатаційне управління автомобільних доріг» придбали пальне.

Здолбунівська центральна районна лікарня проводила ремонт медичного обладнання. Ще кілька медичних закладів закупили медикаменти, яких немає у Постанові. Наприклад, Рокитнівська центральна районна лікарня в закупівлі для боротьби з COVID-19 сховала кілька препаратів, яких Постанова не містить.

Коли ж замовники не публікують договори та додатки до них, точно визначити предмет закупівлі взагалі неможливо. Наприклад, КНП Смизький ЦПМСД не публікувало договори і додатки до двох своїх закупівель для боротьби з COVID-19. 

Ми вже надіслали понад 60 листів із рекомендаціями тим замовникам, у яких виявили порушення. Найчастіше вони реагують на зауваження, виправляють помилки та не допускають їх надалі. Наприклад, серед таких замовників є:

  • Дубенська міська лікарня

  • Здолбунівська центральна районна лікарня

  • Сарненська центральна районна лікарня

  • Острозька центральна районна лікарня

Сподіваємося, що інші замовники дослухаються до рекомендацій щонайшвидше, а ми будемо моніторити закупівлі області й надалі!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання