Закупівлі масок у Prozorro: як змінювалися ціни

10.07.2020 15:00

З початку пандемії  кількість медичних закупівель через Prozorro стрімко зросла — українським лікарням та підприємствам знадобилося все і одразу: засоби індивідуального захисту, медичне обладнання, лікарські, дезінфекційні та антисептичні засоби. Країна не була до цього готова. Для пришвидшення закупівель Парламент дозволив  купувати необхідне для подолання СOVID-19 поза системою Prozorro — укладати прямі договори з постачальниками.

 Станом на 10 липня 2020 року за спрощеною процедурою провели 39 568 тендерів на 4,8 млрд грн. Зокрема, 3,68 млрд (78 % від загальної суми) витратили на закупівлю медичного обладнання та фармацевтичної продукції  (апарати штучної вентиляції легень, кисневі концентратори, монітори пацієнта, тести на виявлення COVID-19), 450 млн – на засоби індивідуального захисту (медичні рукавички, захисні маски, респіратори, ізоляційні костюми, комбінезони), понад 270 млн — на дезінфекційні та антисептичні засоби.

Як виявив проєкт DOZORRO, найбільшим покупцем за спрощеною процедурою стало Міністерство внутрішніх справ, яке вже уклало угод на понад 620 млн грн. 

Закупівлі медичних масок у Prozorro: ціни та обсяги закупівель

За нашими підрахунками за 6 місяців цього року державні замовники купили 29,6  млн медичних масок на 271 млн грн. Найбільше масок придбали в квітні — понад 10 млн за 134 млн грн.


У січні – лютому 2020 року медичні маски замовники купували здебільшого за конкурентними процедурами (допорогові закупівлі, відкриті торги). Більшість з них були успішними — завершувалися підписанням договору. Але вже на початку березня 2020 року у 55 % тендерів не брав участі жоден учасник, отже вони не відбувалися. На початку березня постачальники відмовлялися продавати медичні маски за ціною 2–3 грн за штуку, а в середині березня — навіть по 7–12 грн. Це свідчило про дефіцит товару на ринку. 

У квітні – червні понад 90 % тендерів, предметом яких були медичні маски, проводили за спрощеною процедурою. Водночас у травні – червні деякі замовники купували медичні маски через конкурентні процедури, і більшість з них були успішними. Тобто, можна говорити про поступове насичення ринку медичними масками. 

У січні 2020 року медичну маску замовники купували у середньому по 0,68-1,5 грн за штуку, у лютому — за 0,7-3,2 грн. 

У березні 2020 року відбувся раптовий стрибок цін. Постачальники продавали медичні маски в діапазоні 10-25 грн за штуку, а медіанна ціна становила  1,6-15 грн.   Наприклад, КП "Одесфарм" поставило 1 000 медичних масок по 24,5 грн Департаменту комунальної власності Одеської міської ради. ФОП Желєзнова О.В.2 000 медичних масок по 25,5 грн. Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Донецькій областi. ФОП Бастюченко О.В. — 5000 медичних масок  по 23 грн Центру організації дорожнього руху.

У квітні, порівняно з березнем, медіанна ціна медичної маски зросла і становила 9,7-16,8 грн, мінімальна ціна — 3 грн, а максимальна — 27 грн. У цьому місяці державні структури закупили найбільше масок — 10,3 млн на 134,5 млн грн. Напевно, таку значну різницю між мінімальною та максимальною ціною медичної маски можна пояснити шаленим попитом – замовники були готові купувати засоби захисту за будь-якою ціною. Така ситуація значно підвищила корупційні ризики — багато замовників закуповували за завищеними цінами. 

Так, наприклад ТОВ «ЕЛЕКТРОВЕКТОР» поставило 4 000 медичних масок по 27 грн КП «Міське управління справами» Дніпровської міської  ради за двома закупівлями. Першу  провели  2 квітня, другу  13 квітня.  До цього підприємство, поставляло Міському управлінню справами Дніпровської міської  ради електротехнічне та освітлювальне обладнання.

 Підприємець з Одещини Денис Костенко поставив 10 000 медичних масок по 25 грн  Чорноморському торгівельному порту (через три дні було підписано додаткову угоду та знижено ціну маски до 20 грн) та 5 500 медичних масок по 23 грн  Одеському морському порту.

У травні ціни на медичні маски почали знижуватися. Так, медіанна ціна становила 3,0-11,8 грн. Отже, ринок наситився засобами індивідуального захисту, зокрема масками. 

У травні більшість постачальників продавала медичні маски по 6-13 грн.  Однак, деякі замовники закуповували і за вищою ціною. Наприклад, Новотроїцький ясла-садок № 2 Херсонської області купував медичні маски по 19,25 грн, Рівненський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю купував по 18 грн, Виконавчий комітет Львівської міської ради купив 1 000 медичних масок по 17,5 грн. 

Ціни на маски продовжили знижуватися і в червні. Цього місяця медіанна ціна становила 6-11,1 грн. А понад 40 % масок від сукупного обсягу були придбані  за ціною 5-8 грн. 

У червні деякі постачальники пропонували медичні маски по 2,5-3 грн. За такою ціною державні структури купували маски ще до пандемії. Зокрема, Хмельницький центр стандартизації, метрології та сертифікації купив 400 масок по 2,5 грн, ЦПМСД Козівської районної ради закупив 2 000 масок по 3 грн,  Білоцерківський пологовий будинок придбав 5 000 тисяч масок по 3 грн. 

Варто зазначити, що на початку червня, провівши попередній моніторинг ринку, ДП «Медичні закупівлі України» уклало договір на постачання 3 млн медичних масок по 2,8 грн. 

У цьому місяці, як і в попередньому,  деякі замовнику купували маски за цінами вище ринкових. Так, Відділ культури, молоді та спорту Вишгородської РДА купив 550 медичних масок по 19,2 грн, Відділ освіти Станично-Луганської РДА купив 100 масок по  19 грн, КП «Міське управління справами» Дніпровської міської ради купило  2 000 масок по 18 грн. 

Закупівлі медичних масок опорними лікарнями

В Україні  визначено 240 опорних лікарень, які приймають пацієнтів з COVID-19. Вони отримують необхідне з резервів і гуманітарної допомоги. Деякі потреби забезпечує бізнес. Щось лікарні купують самостійно.

На жаль, навіть на четвертий місяць боротьби з COVID-19 деякі опорні лікарні  не мають достатньої кількості засобів індивідуального захисту. ВООЗ рекомендує обов’язково носити респіратори медичним працівникам, які здійснюють процедури, що збільшують ризик зараження. Наприклад, ручну вентиляцію легень або серцево-легеневу реанімацію. Для менш тісного контакту з хворими достатньо медичної маски.

За нашими підрахунками за час пандемії опорні лікарні закупили через Prozorro 1,2 млн медичних масок на 9,5 млн грн. Найбільше медичних масок купили опорні лікарні  Херсонської – 166 тис. Миколаївської – 165 тис. та Сумської  – 111 тис.  областей. Найменше медичних масок купили опорні лікарні Хмельницької (5 тис.) та Донецької (7 тис.) областей.  Опорні лікарні Кіровоградської, Луганської, Чернігівської та Черкаської областей не закуповували через Prozorro медичні маски, що напевно, свідчить про забезпеченість цих лікарень засобами індивідуального захисту та відсутність потреби у їх закупівлі. 

Люкс чи робочий клас: які авто купували на Prozorro у 2023

Проєкт DOZORRO дослідив, як поповнювали автопарки легковими авто минулого року.

05.02.2024 13:13

Дрони за бюджетні гроші: чи стала місцева влада купувати більше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine проаналізував, як на Prozorro у 2023 році кували безпілотники.

08.01.2024 11:30

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання