Закупівлі не для всіх: як Київ займається озелененням

10.06.2020 22:30


Столицю України називають одним з найзеленіших міст Європи: площа зелених зон Києва сягає понад 6,5 тисяч гектарів. Співмірну площу, до прикладу, займає місто Тернопіль. І на підтримку цих зелених зон міська влада щорічно витрачає значні кошти.

Доглядом за зеленими насадженнями у Києві опікується спеціально створена структура — «Київзеленбуд». Торік на діяльність цього комунального підприємства з бюджету витратили понад 600 мільйонів гривень. Ці кошти пішли на заробітну плату працівників, реконструкцію парків та закупівлю нових рослин. Фахівці проєкту DOZORRO проаналізували закупівлі саджанців комунальним підприємством і виявили, що Зеленбуд свідомо створює умови для перемоги деяких компаній. Тому, більшу частину грошей, які місто виділило на закупівлю рослин, між собою розподілили чотири компанії-фаворити. 

4 улюблені постачальники рослин Київзеленбуду у 2019 році

Постачальник

Кількість укладених договорів

Сума укладених договорів, грн.

Фактична оплата за договорами, грн.

ТОВ «Голландські троянди»

13

34 096 482,00

8 809 224,60

ТОВ «Плант сервіс»

6

27 350 310,00

7 124 148,35

ТОВ «Флорекс Україна»

2

18 721 818,00

2 500 452,00

ТОВ «Агрітек»     

3

17 858 176,00

5 198 856,00


Правила не для всіх


Торік підрозділи «Київзеленбуду» оголосили понад 30 закупівель, на які планували витратити з бюджету майже 115 мільйонів гривень. Ці гроші мали піти на закупівлю саджанців дерев, кущів та квітів. Та фактичні витрати «Київзеленбуду» на рослини склали менше чверті від оголошеної вартості закупівель — 31 мільйон гривень.   

Так, до прикладу, Голосіївський підрозділ «Київзеленбуду» провів у 2019 році закупівлю саджанців дерев та кущів на понад 10 мільйонів гривень. За ці кошти підрядник, компанія «Голландські троянди», мав поставити понад 28 тисяч саджанців. Однак підрядник отримав лише п’яту частину від суми договору — менше ніж два мільйони гривень. 

Та попри це, від учасників закупівлі вимагається мати в наявності весь перелік рослин з замовлення, зокрема й рідкісні сорти. Навіть, якщо «Київзеленбуд» не буде їх купувати.  Для цього, за умовами тендеру, перед підписанням договору представники комунального підприємства мають право перевірити наявність всього товару.

5 найдорожчих рослин, які Київзеленбуд придбав у 2019 році 

Назва рослини

Ціна за одиницю грн, з ПДВ

ID закупівлі

УЗН

Фактична поставка

Сосна звичайна «Niwaki»

26 400

UA-2019-03-29-000071-a

лот 2 

Шевченківського району

невідомо

Яблуня гібридна (сформована в арку)

19 200

UA-2019-03-18-000116-a

Дніпровського району

Так

Ясен рейвуд 1

17 754

UA-2019-03-05-001161-b

Подільського району

Так

Бук лісовий Dawyck purple

16 050

UA-2019-03-05-001161-b

Подільського району

Так

Дуб болотний (сформований у вигляді парасолі)

12 940

UA-2019-03-18-000116-a

Дніпровського району

Так


Через такі умови у закупівлі не може брати участь компанія Володимира Розумовського — «Ботанік Маркет». Чоловік неодноразово звертався до «Київзеленбуду» з вимогою розділити закупівлю на лоти, але отримував відмови. Представники «Ботанік Маркет» заявляють, що зараз в Україні просто не існує виробників, які можуть вирощувати таку кількість рослин, як того вимагають київські комунальники — це економічно невигідно.

І це не єдина вимога «Київзеленбуду», яка не дає підприємцям брати участь у тендерах. У своїх закупівлях комунальники прописують чіткі параметри, які не впливають на те, як рослини приживаються та на їхній вигляд: тип контейнеру, його об’єм, конкретну висоту рослини. Так, до прикладу, під час закупівлі квітів та дерев для Шевченківського району, замовник прописав, що цибулини квітів мають бути саме у пластикових ящиках. Також саджанці яблунь, груш та вишень повинні бути винятково в контейнерах об’ємом 7,5 л. Туя західна Brabant повинна мати висоту надземної частини 1,5 м, а грудка землі для неї мала бути діаметром 60 см. А під час закупівлі дерев для Подільського району від учасників вимагали мати достатню кількість комп’ютерної техніки та засобів зв’язку.

«Вони зазначають не тільки найменування, але й параметри рослини. Наприклад, розмір контейнера: вказують 38 літрів, а інші виробники вирощують у 40-літрових контейнерах. Рослини можуть бути запаковані й іншим способом — це не впливає на те, як вони приживуться», — прокоментував вимоги до саджанців директор «Ботанік Маркет». 

Також перепоною для компаній, які займаються імпортом рослин закордону, стають умови поставки. За умовами тендерів підрядники мають постачати рослини не за попередньо узгодженим графіком, а на вимогу «Київзеленбуду». Зазвичай на це дають три доби, після чого підприємці підпадають під штрафні санкції. За такий час компанія-імпортер не встигне пройти митне оформлення та фітосанітарне обстеження. Хоча «Київзеленбуд» також оголошує закупівлі англійською мовою, що має залучати й іноземні компанії до тендерів. До того ж у деяких закупівлях окремо зазначено, що імпортовані рослини мають «акліматизуватися» на території України не менш як рік у власному або орендованому розсаднику. 

Своєю чергою у «Київзеленбуді» наполягають, що закон вони не порушили. Директор комунального підприємства з утримання зелених насаджень Голосіївського району, яке входить до структури «Київзеленбуду», Деніс Скворцов  заявляє, що це звичайна процедура: представники підприємства навмисно оголошують закупівлі на завищені суми — це їм дозволяє не проводити додаткові тендери, якщо протягом року з’являються додаткова потреба у саджанцях.

 «Це стандартна процедура. Ми просто оголосили тендер на більшу суму. Крім програм з озеленення є ще й підрядні роботи. Тобто, якби у мене з’явився гарний проєкт, я б просто докупив дерева за цим тендером», — повідомив у коментарі Скворцов.

А прописування строків постачання та чітких параметрів саджанців Скворцов пояснює бажанням отримати рослини належної якості. Також, на його думку, це дозволить відсікти посередників.  

«Вони (чіткі параметри, — ред.) відрізають контори, які не мають своїх розплідників. Вони демпінгують ціну, а виконати свої зобов'язання потім не можуть. Дається термін на виконання своїх зобов'язань — якщо там посередник, то він не зможе вкластися. Це одна з причин, навіщо все це прописується», — прокоментував умови на закупівлях Деніс Скворцов.


«Такого ставлення до роботи в столичній владі не буде!»

Підрозділи «Київзеленбуду» регулярно стають фігурантами кримінальних проваджень та корупційних скандалів. Влітку минулого року посаду директорки «Київзеленбуду» полишила Наталя Білоусова. Підставою стали значні розтрати, які виявили під час аудиту діяльності комунального підприємства. У пізніше опублікованому міською владою звіті йдеться зокрема про фінансові порушення під час будівництва парку «Наталка», де загальна сума втрат склала понад 17 мільйонів гривень. Анонсуючи звільнення Білоус, міський очільник Києва заявив, що «такого ставлення до роботи в столичній владі не буде!». 

Серед підстав для звільнення Білоусової було й кримінальне провадження, у якому фігурує один з головних постачальників саджанців «Київзеленбуду» — компанія «Плант Сервіс». Провадження відкрила Національна поліція України, яка виявила зловживання під час реконструкції парку у Солом’янському районі. За умовами договору підрядні роботи з озеленення мали виконувати співробітники компанії «Плант Сервіс». Натомість правоохоронці виявили, що по факту роботи виконували співробітники «Київзеленбуду».  

Компанії-переможці постійно стають фігурантам журналістських розслідувань. Так компанія «Голландські троянди», яка виграла найбільшу кількість тендерів на закупівлю рослин у 2019 році, продавала дерева за значно завищеними цінами. Тоді міська влада Харкова закупила п’ять ялин по 250 тисяч гривень кожна. Іншу компанію-фаворит, «Флорекс Україна», заснував ексрадник директора «Київзеленбуду» Максим Петухов. Саме його звинувачували у тому, що замість коштовних рожевих каштанів на Хрещатику висадили звичайні. 

На чолі боротьби: скільки на коронавірус витратили у Авакова

На кінець червня МВС спустило на боротьбу з COVID-19 понад півмільярда гривень. Лише Центральний госпіталь МВС витратив на подолання пандемії більше, ніж опорні лікарні більшості областей. Хоча підпорядковані міністерству лікарні не мають приймати хворих на коронавірус.

25.06.2020 14:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання