Заплутана змова

04.02.2020 16:00

Ця історія про 6 фірм-змовників ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ», ТОВ «ГАЗПРОМСЕРВІС», ПП «ТЕПЛОЕНЕРГОЕФЕКТ», ПП «Полум'я», ТОВ «ГАЗПРОММОНТАЖ» та ТОВ «ГАЗСЕРВІСКОМПАНІ», які взяли участь у 31 закупівлі на загальну суму 31 025 309,48 грн.

Спільно та по черзі вони брали участь в торгах і створювали одна одній конкуренцію. Водночас, компанії не дуже приховували свої зв’язки: вказували одні номери телефонів відповідальних осіб та електронні адреси. Розповідаємо як це було. Стежте уважно, бо заплутатися дуже легко.

ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ» разом з ТОВ «ГАЗСЕРВІСКОМПАНІ»  спільно брали участь у 12 закупівлях, де вказували однаковий номер телефону відповідальних осіб - 380676164453 або 380981816977.

ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ» разом з ТОВ «ГАЗПРОМСЕРВІС» спільно брали участь у 7 закупівлях і теж вказували однакові телефони відповідальних осіб – ті самі 380676164453 та 380981816977.

Варто відзначити, що ці номери збігаються з контактами ТОВ «ГАЗСЕРВІСКОМПАНІ», яка брала участь у закупівлі разом з ПП «ТЕПЛОЕНЕРГОЕФЕКТ», яка, своєю чергою, брала участь спільно з ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ», а та з ПП «Полум'я» та рештою компаній. І всі мають в тій чи іншій закупівлі однакові номери телефонів відповідальних осіб.

Деякі з цих компаній, а саме ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ» та ТОВ «ГАЗПРОММОНТАЖ», у закупівлях вказують однакову адресу електронної пошти –  contract@gasbuild.com та одну адресу реєстрації, м. Дніпро, вул. Володарського, буд. 15.

Із наведеної 31 закупівлі всі мають ознаки змови між учасниками. Адже в більшості з них інших учасників-конкурентів не було, різниця між стартовими позиціями була мінімальною, а тендерні пропозиції завантажували майже одночасно. Наприклад, в закупівлі  UA-2018-05-08-000819-c  ТОВ «УКРГАЗІНЖИНІРИНГ» і ТОВ «ГАЗПРОМСЕРВІС» подали однакові ціни та ще й документи завантажили з різницею в 12 хвилин.

Як не крути, але характер та кількість збігів та сукупність вищенаведених фактів неможливо пояснити випадковим збігом обставин – учасники свідомо діяли спільно, узгоджуючи свої пропозиції. 

Видається навіть, що учасники самі заплутались, в яких тендерах, хто бере участь та які кому вказувати контактні телефони й адреси електронної пошти. І їм байдуже, що ці збіги дуже важко не помітити.

Про дуже заплутані змови у Дніпрі ми повідомили територіальний підрозділ Антимонопольного комітету України. Наразі він проводить дослідження щодо вказаних учасників закупівель.



© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання