Дарина Синицька

Ліси України планують витратити 9 млн грн на стратегію розвитку свого підприємства

15.08.2023 11:55

Держпідприємство «‎Ліси України» готується укласти договір із аудиторською компанією «‎Кроу Україна» на послуги з розробки стратегії розвитку та управління. У ДП розраховували, що витратять на це не більш, як 14,6 млн грн, але єдиний учасник торгів ТОВ АК «‎Кроу Україна» запропонував виконати замовлення у 1,5 раза дешевше — за 9,2 млн грн.

Необхідність таких послуг у підприємстві пояснили тим, що його створили тільки у жовтні 2022-го й тепер треба визначити подальші напрями, цілі та шляхи розвитку, основні цілі бізнес-підрозділів, позиції на ринку, оцінити майбутні зміни у попиті й технологіях, описати подальші сценарії діяльності, підготувати план реалізації стратегічних дій.

Згідно із даними Prozorro, стратегію оплачуватимуть із власних коштів підприємства. У тендерних документах й на своєму сайті замовник не вказав аргументів доцільності такого замовлення під час війни, а також не пояснив, як визначали очікувану вартість. Тому DOZORRO надіслало запит держпідприємству із відповідними питаннями.

У відповідь ми отримали лист із повідомленням, що ДП «‎Ліси України» не вважає себе розпорядником запитуваної інформації. Але на той час на сайті підприємства вже розмістили розширений додаток до тендерної документації, де міститься обґрунтування очікуваної ціни розробки стратегії.

Там, зокрема, зазначено, що для визначення ціни фахівці держпідприємства порівняли комерційні пропозиції трьох консалтингових компаній на ринку України: 

  • McKinsey&Company запропонувало виконати розробку за два місяці й взяти за це 450 тисяч євро;

  • Bain&Company визначило строк у три місяці з ціною у 500 тисяч євро;

  • Deloitte Consulting зазначило, що виконає замовлення за 4 місяці й візьме 150 тисяч євро.

Тож середня ціна вийшла 367 тисяч євро, що за курсом НБУ станом на 26 червня 2023 року (1€ = 39,7738 грн) становить 14,58 млн грн.

У стратегії, на розробку якої дається два місяці, підрядник має врахувати, що держпідприємство складається з головного офісу, 10-ти лісових офісів та 146-ти філій. Там працює приблизно 36 тисяч осіб, а площа лісогосподарювання складає 7,3 млн га. Заготівля деревини за 2022 рік склала 12,3 млн куб. м.

Результати верхньорівневого опису підприємства, аналізу його внутрішнього та зовнішнього середовища, стратегічні напрями, цілі, завдання та ключові індикатори, концепцію стратегічного розвитку, план його реалізації, аналіз потенційних ризиків й управління ними та операційний план підприємства виконавець має подати у форматі таблиць, текстових документів і презентацій.

ТОВ АК «‎Кроу Україна» у своїй пропозиції щодо таких умов не підвантажило частину документів й отримало зауваження для виправлення до 3-го серпня включно. Потрібні файли учасник додав, тож імовірно з ним все ж підпишуть договір. Це має стати відомо після 18 серпня. Саме до цієї дати продовжили термін розгляду пропозиції учасника.  

«З одного боку, важливо, щоб державне підприємство було прибутковим. Тому стратегія розвитку необхідна. Однак такі витрати під час війни видаються не зовсім обґрунтованими. Навіть якщо це не 14 млн грн, а 9 — це все одно величезні кошти. Можливо, варто було розглянути якийсь варіант зі стратегуванням власними силами із залученням зовнішнього консультанта», — розмірковує заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.   

Підприємство є частиною міжнародної консалтингової компанії Crow, головний офіс якої знаходиться в США. Український офіс відкрили у 2005 році. Засновниками тоді стали Оксана Зайцева та Віктор Скоблецький.

У 2016-му до складу засновників увійшли юрист, громадський діяч, засновник мережі приватних шкіл і садочків Володимир Козленко та податківець Леонід Карпов, які за два роки стали єдиними власниками компанії. Станом на 2023 рік, серед бенефіціарів «‎Кроу Україна» гендиректорка компанії Олена Потопальська та Сергій Стецюк, який також займається консалтингом.

За даними Prozorro, ТОВ АК «‎Кроу Україна» отримує бюджетні замовлення на бухгалтерські, аудиторські та податкові послуги, фінансові консультації з 2017 року й за цей час підписало 153 договори на більш як 48 млн грн. Найбільше контрактів – у Києві та Київській області.


Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання