DOZORRO

Методика визначення вартості закупівель, які проводять без використання Prozorro

22.01.2024 15:05

KSE і DOZORRO розробили Методику визначення вартості прямих закупівель на надпорогові суми. Запрошуємо замовників її тестувати. 

Наразі єдиний документ, що допомагає замовникам визначити очікувану вартість закупівель — Примірна методика, яку Мінекономіки затвердило у 2020 році. Однак вона лише рекомендаційна і далеко не всі замовники нею користуються.

Водночас очікувана вартість серйозно впливає на фінальну вартість закупівель. Адже через неї замовник подає сигнал ринку, скільки він готовий заплатити за певний товар, послугу чи роботи. І визначення вартості важливе не лише для тендерів, де конкуренція частково може нівелювати наслідки від завищеної очікуваної вартості. 

Для прямих закупівель ґрунтовний аналіз ринку необхідний не менше, якщо не більше. Особливо коли йдеться про прямі закупівлі у випадках, передбачених підпунктами 4, 6, 15, 16 пункту 13 Особливостей. Адже це закупівлі поза Prozorro на надпорогові суми.  

Саме для таких закупівель проєктна команда Центру Вдосконалення закупівель Київської школи економіки та проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine, за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», розробила Методику визначення вартості закупівлі, яка здійснюється без використання електронної системи закупівель.

Це проєкт документа, що покликаний допомогти замовникам визначати вартість таких закупівель:

  • створити рамку для ідентифікації та опису потреби у закупівлі;
  • розробити чіткий і зрозумілий алгоритм дій для визначення вартості закупівель, щоб знизити ризики завищення її вартості;
  • запропонувати механізм підзвітності.

Документ містить чіткі покрокові інструкції, які допоможуть замовникам визначити оптимальну вартість закупівель як для товарів і послуг, робіт та окремо для послуг з поточного ремонту. А також примірні форми запиту й аналізу комерційних пропозицій і пропозицій договірної ціни та інші корисні додатки. 

Проєктна команда вже доопрацювала методологію на основі відгуків низки замовників на етапі розробки документа. І надіслала документ Мінекономіки. Тепер закликаємо усіх охочих замовників ознайомитися з Методикою та спробувати скористатися нею для визначення вартості своїх закупівель. 

Пропозиції щодо вдосконалення документа надсилайте на e-mail: cep@kse.org.ua

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання