Дарина Синицька

«‎Полтававодоканал» планує придбати мінівен Hyundai Staria за 2 млн грн

10.03.2023 09:30

Закупівлю пояснюють тим, що свої автомобілі підприємство передало ЗСУ, тому інженери їздять маршрутками та власним транспортом.

3-го березня КП ПОР «‎Полтававодоканал» оголосило тендер на мінівен за 2,1 млн грн. У документах зазначили, що хочуть Hyundai Staria або еквівалент. Машину купуватимуть на відкритих торгах з особливістю, аукціон призначений на 13 березня, а поставити автомобіль мають за 15 днів після підписання договору.

Зазначена модель фургона — розробка південнокорейської компанії Hyundai, презентована у 2021 році, яка вміщує від 7-ми до 11-ти пасажирів з водієм. Дизайн авто описують як футуристичний, а в рекламних публікаціях його ще називають космічним мікроавтобусом.

У пресслужбі «‎Полтававодоканалу» доцільність придбання такого мінівена пояснили тим, що автопарк підприємства зменшився після повномасштабного вторгнення, бо машини передали на потреби ЗСУ та на деокуповані території. Тож зараз фахівці вимушені виїжджати на місця громадським транспортом або власними автомобілями.

Прессекретарка «‎Полтававодоканалу» Ірина Філоненко зазначила:

«Техніка водоканалу – це не лише “бички”, екскаватори та крани (купуємо потроху і це, адже без сучасної техніки ризикуємо повернутися у часи коника Орлика), а й багато чого іншого.

Рік тому КП ПОР “Полтававодоканал” віддало на потреби ЗСУ усе, що просили: вантажівки, техніку для земляних робіт, автобуси та мікроавтобуси, легковики. Частину того, що лишилося, віддавали на деокуповані території, бо там росіяни що не знищили, те вкрали. Тож підприємство лишилося переважно, так би мовити, зі “здирками”. Але ж обсяги робіт не просто лишилися ті ж – вони зросли через, скажімо, гідроудари після аварійних відключень від електропостачання».  

Вона додала, що першою чергою в автопарк водоканалу купували екскаватори, крани й аварійні машини. А інженери, які виїжджають для моніторингу та профілактики мереж, нині користуються власним транспортом або громадським. Це незручно та займає більше часу. За словами Ірини Філоненко, були випадки, коли працівники водоканалу поверталися з району маршруткою, бо авто зламалося в дорозі. Тому на підприємстві вирішили придбати якісний і безпечний мінівен, яким майже без перерви об’їжджатимуть мережі у Полтаві та десятках населених пунктів області.

У вимогах до характеристик цього якісного і безпечного мінівену водоканал зазначив, що авто повинно мати підігрів передніх сидінь та керма, портативну попільничку, мультимедійну систему з підтримкою додатків Apple CarPlay та Android Auto, а також можливістю управління аудіосистемою та Bluetooth на кермі. При цьому оббивку крісел прописали як шкіряну, так і текстильну одночасно. Крім того, сума договору розрахована на додатковий комплект зимової гуми, повнорозмірне запасне колесо і комплект захисної бронеплівки.

Замовлення передбачає, що мінівен має їздити на дизельному паливі і перевозитиме 9 людей одночасно, разом з водієм. Вимога щодо гарантії: 5 років або 100 тисяч кілометрів пробігу.

Додамоі, у січні цього року «‎Полтававодоканал» уже придбав легковий автомобіль тієї ж марки. Це був Hyundai Elantra 1.6 АТ за майже 1 млн грн. Замовили його ТОВ «Хюндай Центр Полтава». Саме ця компанія поставила електромобіль Hyundai за 1,8 млн грн на замовлення Полтавської облради у лютому.

Загалом же для полтавців тема водоканалу болюча, оскільки колектори ввели в експлуатацію у 60-70-х роках, труби виконані із залізобетону й на сьогодні здебільшого зруйновані сульфатно-газовою корозією. Їх замінюють точково і на невеликих ділянках. Через це подекуди утворюються провали на дорогах і тротуарах. Восени 2020 року після падіння в таке провалля загинула двірничка комунального підприємства, яка прибирала листя.


Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання