DOZORRO

Проєкт DOZORRO допоміг вдосконалити електронне оскарження закупівель в АМКУ

30.05.2024 12:00

Наприкінці січня 2024 року в системі PROZORRO змінили спосіб формування скарги до АМКУ в публічних закупівлях. Для цього розробили спеціальну розгалужену форму. Скаржники повинні були вносити заперечення, обґрунтування, докази та інші відомості в електронні поля. Фахівці DOZORRO застерігали ДП «Прозорро» і Антимонопольний комітет про низку  недоліків нової форми, зокрема часткову неузгодженість з законодавством та складну архітектуру.

«Електронна форма, яка мала спростити оскарження і в майбутньому пов’язати його з електронною тендерною документацією, на практиці призвела до збільшення роботи як самим скаржникам, так і працівникам Антимонопольного комітету. Перші переважно з труднощами заповнювали форму і прикріплювали до неї більш звичний файл скарги. А другі мали опрацьовувати обидва формати, щоб розглянути скаргу, адже форма часто була заповнена некоректно», — відзначає юридична радниця DOZORRO Анна Куц.  

Коли відгуки скаржників підтвердили застереження, Анна безпосередньо взяла участь в оновленні форми електронного оскарження:

  • її структури;
  • назв та послідовності полів, класифікатора у скарзі; 
  • підказок для скаржників під час заповнення.

«Ми дякуємо Антимонопольному комітету України та ДП «Прозорро» за плідну співпрацю, відкритість до дискусії та можливість спільно покращувати сферу закупівель. Сподіваємося, наша спільна робота полегшить електронне оскарження закупівель для усіх, хто до нього залучений», — підсумовує Анна Куц.

Оновлений варіант старалися максимально спростити, гармонізувати структуру і терміни з положеннями законодавства і наблизити форму до вже звичної скаржникам структури паперової скарги. Тож електронна форма  поділятиметься на пункти і не матиме розгалуженого складного дерева. За допомогою скороченого класифікатора скарги, орган оскарження зможе збирати та аналізувати інформацію про найчастіші порушення, узагальнювати практику. 

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS” 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання