Дарина Синицька

Ремонт скляного мосту після обстрілів коштував Києву майже 7 млн грн

08.01.2023 12:26

17 грудня голова КМДА Віталій Кличко повідомив про завершення ремонту скляного моста, який був пошкоджений під час обстрілів у Києві в жовтні. Нині він відкритий для відвідування та фотографій у соцмережах. Його обстежували комунальні служби, а виготовлення матеріалів, ремонт і супутні послуги замовили приватним організаціям. Про це стало відомо з Prozorro та порталу публічних фінансів Spending.

Наступного дня після обстрілу 10 жовтня комунальники прибрали уламки й демонтували пошкоджені елементи мосту. За тиждень КП по ремонту і утриманню мостів і шляхів Києва «Київавтошляхміст» оголосило тендер на більш як 400 квадратних метрів загартованого скла.

На конкурс заявилися троє учасників, які не стали знижувати свої початкові пропозиції. Тож 3-го листопада договір на 3,5 млн грн уклали із ТОВ «Контакт 61». Фірма була зареєстрована у Білій Церкві у 2003 році, але контракти з бюджетними організаціями почала отримувати у 2021-му. Проте до цього вона виступала субпідрядником у виконавців бюджетних замовлень.

Одне з них – на будівництво пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» (той самий «скляний міст Кличка»). Підрядником на ці роботи було київське ТОВ «Спецавто-буд», яке, за даними Держбюро розслідувань, залучило до них приблизно 20 субпідрядних компаній та ФОПів.

Тобто компанія, якій замовили нове скло для відновлення пішохідно-велосипедного мосту, долучалася і до його будівництва у 2019-му році. Тоді ж ТОВ «Контакт 61» фігурувало у розслідуванні ДБР щодо розтрати майна на будівництві. Слідчі підозрювали, що посадовці КМДА й службові особи заволоділи бюджетними коштами на цьому будівництві. При цьому, вони посилалися на матеріали журналістів про те, що проєкт був дуже схожий на розробку швейцарських архітекторів, які так і не отримали за неї коштів.

Інше провадження з такою самою підозрою, за даними «Bihus.info», відкривала й НАБУ (ч. 5 ст. 191 КК України). Утім, далі кількох ухвал розслідування ДБР не просунулося, а інформація про справу НАБУ у реєстрі судових рішень відсутня.

Судячи з даних Spending, ТОВ «Контакт 61» загалом отримало 5,6 млн грн за скло для мосту за двома договорами. Інший уклали ще у червні. Ймовірно, він передбачав скло для планової заміни частин мосту й став у пригоді після обстрілів. Тому загальна сума витрат на скло була більшою за ціну у контракті, який підписали в листопаді.

Ще 46 тис. грн коштувало відновлення огородження, яке виконувало не «Київавтошляхміст», а ТОВ «Нерж-Сталь» на його замовлення. Також 30,5 тис. грн за перевезення будівельної техніки отримало ТОВ «ТК Євростиль» та 1,1 млн грн за аварійно-відновлювальні роботи — ТОВ «Альтіус-Пром». Крім того, ТОВ «Дiагностика та iнжинiринг мостiв» проводило технічне обстеження мосту після пошкодження, за що йому сплатили 50 тис. грн.

Отже, загальні бюджетні витрати на відновлення мосту, які вдалося відстежити у публічних реєстрах, склали 6,9 млн грн. Оскільки прибирання й обстеження виконували працівники комунального підприємства, які вкладали свій час і ресурси, витрати були більшими.

Нагадаємо, скляний міст над Володимирським узвозом у Києві був пошкоджений під час масованих ракетних ударів по території України 10 жовтня. Вибухова хвиля та уламки знищили частину елементів споруди, а під мостом лишився кратер від влучення. Відео з результатами обстрілу Віталій Кличко опублікував того ж дня у своєму Telegram-каналі та на сторінці у фейсбуці.

Фото: пресслужба Віталія Кличка

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS"

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання