Дарина Синицька

Розпізнавання обличчя та чотири камери: в Україні замовляють оновлення систем для складання водійських іспитів за майже 34 млн грн

03.08.2023 09:41

Для сервісних центрів МВС придбають послуги й обладнання, щоб оновити систему зі складання теоретичних і практичних іспитів на отримання посвідчень водіїв. Частину договорів уже підписали, по інших — оголосили тендери.

Оновлення для складання теорії коштуватимуть щонайменше 22,4 млн грн

Головний сервісний центр МВС уклав договір на доопрацювання підсистеми, яка ідентифікує людей під час складання теоретичних іспитів для отримання водійських посвідчень. Послуги ТОВ «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» оцінили у 3,9 млн грн. 

Ця сума, зокрема, передбачає, що розробник внесе зміни в уже наявну програму. Вони дозволять контролювати той факт, що теоретичний іспит складає саме та особа, яка планує отримати посвідчення.

Наприклад, камера комп’ютера фотографуватиме людину п’ять разів: 

  1. у момент підтвердження, що саме ця особа знаходиться на місці для прийому іспиту;
  2. під час внесення першої відповіді;
  3. під час внесення відповіді на п'яте запитання;
  4. під час внесення відповіді на десяте запитання;
  5. під час завершення іспиту (внесені відповіді на останнє запитання).

Зроблені знімки система порівнюватиме між собою — щоб на різних етапах не було підставних осіб, а також — із фотографією, яку людина робила для отримання посвідчення водія. Крім того, якщо система не відповідатиме, екзамен не розпочнеться. Фото будуть зберігати упродовж 35 днів.

Це оновлення розроблятимуть у три етапи:

  1. Механізм перенесення фотографій з хмарного сховища в базу даних єдиної системи — за 1,2 млн грн;
  2. Механізм передачі фото з екзаменаційного класу до бази даних системи Державтоінспекції — за 974,8 тис. грн;
  3. Механізм обміну даними між системою Державтоінспекції та програмним забезпеченням, яке ідентифікуватиме особу за фото — за 1,8 млн грн.

Термін виконання замовлення — до 20 жовтня 2023 року.

Додамо, що «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» фактично є розробником системи (з 2011-го) та з 2016 року отримала від Головного сервісного центру МВС замовлень із консультування, супроводження та її техпідтримки на понад 100 млн грн. Один з власників «‎Д.І.О.-Трейдер Інтернаціонал» Олег Єржов є членом громадської ради при МВС.

Імовірно, під потреби цієї розробки сервісний центр МВС замовив у ТОВ «Айті-Солюшнс» 10 серверів і систему зберігання даних за 16 млн грн. Ця сама компанія модернізувала систему фіксації порушень на дорозі для МВС за понад 100 млн грн. 

Крім того, замовляють окремо і розробку програмного забезпечення, яке фотографуватиме осіб під час іспиту. Такі послуги ТОВ «‎Оллі Транс» оцінило у 2,5 млн грн. 

Вартість оновлення практичних іспитів — приблизно 11,4 млн грн

Оновлення торкнуться не тільки теорії, але й практичної частини іспитів. Головний сервісний центр МВС оголосив ще й тендер на розробку ПЗ системи обліку записів процесу складання практичного іспиту — з очікуваною вартістю 3 млн грн. 

Техзавдання передбачає, що автомобілі для іспитів обладнають планшетами на Android, а також чотирма камерами. Дві з них зніматимуть назовні: дорогу попереду і позаду, — а ще дві в середину салону: попереду та зі стелі. Перед стартом екзаменатор вибиратиме у додатку ім’я особи, яка його складає, й натискатиме кнопку про початок іспиту, а після — про завершення.

Такі планшети матимуть доступ до інтернету й одразу передаватимуть зняті відео на сервери — із даними про маршрут поїздки та швидкість руху. Якщо зв’язок із мережею перерветься під час іспиту, пристрій подаватиме безперервний звуковий сигнал, але запис не припинятиме. Також у документах передбачили ймовірність того, що записуватиметься і звук у салоні.

Для реалізації цього задуму також оголосили тендер на 150 комплектів із камерами для відеореєстраторів. Очікувана вартість — 8,4 млн грн. 

На сьогодні, ГСЦ МВС оголосив торгів на 11,4 млн грн і підписав договорів на 22,4 млн грн. Усі вони стосуються реалізації оновлень в інформсистемі МВС. Вочевидь, це не остаточна сума, бо як мінімум ще не оголошено про закупівлю планшетів, про які згадується в техзавданні.

Нагадаємо, що подібним оновленням передував запуск пілотного проєкту прозорих іспитів у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. Класи для теоретичних іспитів сервісних центрів МВС у цих регіонах планували обладнати камерами та мікрофонами — так, щоби зникли «сліпі зони». А в автомобілях категорії В для складання практичної частини камери мали встановити таким чином, щоби знімати руки і ноги кандидата й екзаменатора, а також поставили мікрофони для запису розмов у салоні.

Також у травні 2023-го міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив агентству «Інтерфакс-Україна‎», що до кінця року планується обладнати майже 150 автомобілів камерами 360 градусів, які зможуть показувати весь салон — щоб бачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення і підказки.

До речі, з 1 серпня МВС оновило й доповнило екзаменаційний лист практичного іспиту. Тепер у ньому чітко визначили типові помилки та критерії для оцінювання здібностей кандидата на отримання водійського посвідчення. Та основна зміна — це те, що тепер майбутні водії мають необмежену кількість спроб для практичного іспиту. Раніше після трьох невдалих спроб кандидата відправляли на перенавчання.

Публікацію підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS»

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання