DOZORRO

Щорічне обслуговування наукового антарктичного судна буде перевищувати його вартість

28.09.2021 13:00

Обслуговування криголаму, який придбали для Національного антарктичного наукового центру, вартуватиме щороку від 172 до 195 млн грн. Це розрахунки Міністерства освіти і науки України. Сам корабель придбали за понад 145 млн грн.

Водночас попередній власник судна — Британська антарктична служба — щороку витрачав на його утримання від 6 до 7,7 млн фунтів. За поточним курсом, це приблизно від 219 млн до понад 280 млн гривень. У цю суму входять витрати на паливо, щорічні ремонти, оплата праці команди, наукове обладнання і податкові збори в портах. Найбільшою статтею витрат у британців була саме оплата праці команди судна.

Раніше для здійснення антарктичних експедицій НАНЦ орендував судно. Щороку це коштувало від 25 до 76 млн грн. Водночас з 2017 року організацію антарктичних експедицій центру купували у одного підрядника і без конкуренції. Аналіктики DOZORRO неодноразово знаходили порушення під час цих закупівель. 

МОН наголошує, що придбаний криголам James Clark Ross — спеціалізоване океанографічне судно, яке є повноцінним плавучим інститутом. Він значно розширить дослідницькі можливості України і дозволить проводити експедиції як в Антарктиці, так і в Арктиці. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання