DOZORRO

Старі постачальники намагаються зірвати реформу закупівель харчування для ЗСУ

07.03.2024 15:01

Конкурентні закупівлі харчування для ЗСУ на другий квартал 2024 року не вдалося провести вже двічі. Під час першої спроби колишні постачальники успішно оскаржили в суді умови тендера. Наступні торги теж намагалися зупинити через суд, тепер оскарживши умови договору. Для прикладу, учасників не влаштовували розміри штрафів за невиконання зобов’язань, географія доставки, аудит потужностей підприємств. А коли ДОТ виграв справу, компанії відкликали свої пропозиції з тендерів. Тож на більшість лотів закупівлі прийшов лише один учасник, і навіть ці поодинокі пропозиції довелося відхилити через проблеми в їхніх документах. 

Як зазначають у Державному операторі тилу, головна проблема — не в умовах контрактів, адже вони були й раніше у попередніх договорах Міноборони. Старим постачальникам не подобається те, що ДОТ хоче самостійно збирати та розподіляти заявки на продукти із військових частин. Зараз такі заявки частини подають напряму до постачальників, тож фактично неможливо відстежити, що реально замовляють із затвердженого переліку харчів, та наскільки якісні товари отримують військові. Тому поки що залишається багато простору для маніпуляцій з якістю та кількістю поставлених продуктів.

Враховуючи, що до другого кварталу року залишається менше місяця, щонайменше частину контрактів все одно доведеться укласти зі старими постачальниками. Однак є декілька шляхів: продовжити старі договори чи укласти нові напряму без тендерів. Найкращий варіант — підписати нові контракти, і це має робити саме Державний оператор тилу. Тоді він все ж зможе контролювати заявки військових частин. Для цього ДОТ уже розробив необхідну ІТ-систему.

Зміна підходу та збір інформації про те, що реально замовляють військові частини — перший крок реформи закупівель харчування для військових, яку нам критично важливо провести. 

«Головне, що ми всі зараз маємо зрозуміти — перша невдала спроба реформувати закупівлі харчування не означає, що ДОТ неефективний, або потребує іншого керівництва. А я підозрюю, що скоро ми побачимо багато подібних заяв. Ця невдача означає насамперед, що для якісних змін потрібно більше часу і підтримка агенції у спробі розмотати цей вузол» — наголошує заступник виконавчого директора TI Ukraine із питань інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання