DOZORRO

TI Україна закликає депутатів підтримати законопроект №8265, який вдосконалить ProZorro

02.10.2018 11:58

У четвер, 4 жовтня, у Верховній Раді депутати розглянуть у першому читанні законопроект №8265, внесений Президентом Петром Порошенком 13 квітня 2018 року. Прийняття правок у Закон “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів вирішить ряд проблем у сфері публічних закупівель. Зокрема, врегулює допорогові закупівлі, вдосконалить оскарження торгів, дозволить бізнесу виправляти технічні помилки в документації, запровадить електронні каталоги та розширить перелік дій, за які замовників можуть покарати.

Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International закликає депутатів підтримати законопроект №8265 у першому читанні за основу.

Що змінить законопроект №8265:

  1. “Допорогові” закупівлі будуть врегульовані

Закон “Про публічні закупівлі” не регулює закупівлі на так звані “допорогові” суми (до 200 тис. грн для товарів і послуг та до 1,5 млн грн на роботи для звичайних замовників).

Законопроект вводить поняття “спрощених” закупівель. Замовники будуть проводити “спрощені” закупівлі через ProZorro від 50 тис. грн. Ця процедура схожа на процедуру відкритих торгів, але зі скороченими строками та без умови щодо обов’язкової участі мінімум двох учасників. Допорогові закупівлі надають можливість малому та середньому бізнесу розвиватись, а державі закуповувати товари на конкурентному ринку.

  1. Учасники зможуть виправляти технічні помилки протягом доби

Учасники нерідко допускають технічні помилки у тендерних пропозиціях через неуважність. Відповідно, такі пропозиції відхиляються, замовники купують дорожче, а учасники з найвигіднішою пропозицією втрачають можливість укласти договір.

Законопроект дозволить учасникам виправляти помилки протягом 24-х годин з моменту їх виявлення. Перелік документів, котрі можна виправляти, буде обмежений. Це мінімізує ризики маніпуляцій.

  1. Скарги подаватимуться через онлайн-систему

Майже 30% скарг, які подаються до колегії Антимонопольного комітету України (АМКУ), не оплачуються. АМКУ такі скарги відхиляє, однак підготовка такого рішення потребує часу.

Законопроект пропонує запровадити електронну систему для внесення оплати за подання скарг. Скарги без оплати не прийматимуться системою. Це дозволить зменшити навантаження на колегію АМКУ та збільшити кількість розглянутих скарг.

  1. Відповідальність за порушення буде посилена

Законопроект внесе зміни до статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за порушення у сфері публічних закупівель. Зараз ця норма є малоефективною, оскільки не була приведена у відповідність до Закону “Про публічні закупівлі”. До протиправних дій пропонується додати, зокерма, безпідставне застосування переговорної процедури закупівлі, необґрунтовану дискваліфікацію учасника, необґрунтоване визначення переможцем учасника. А за невиконання рішень АМКУ зможуть накласти штраф 34-51 тис. грн.

  1. Будуть введені електронні каталоги

При здійснені закупівель на допорогові суми, замовники зможуть обирати відповідний товар з електронних каталогів.

Водночас, законопроект містить положення, які потребуватимуть доопрацювань у разі схвалення у першому читанні. Зокрема, зараз вартість подання скарги до АМКУ складає 5 тис. грн на закупівлі товарів і послуг та 15 тис. грн на закупівлі робіт. Проект закону пропонує ввести новий розмір плати - 1,5% від очікуваної вартості закупівлі. Transparency International Україна вважає, що така вартість несе ризик обмеження можливості учасникам захищати свої інтереси на “великих” торгах. Це може негативно вплинути на всю сферу загалом.

Прийняття законопроекту - крок до зменшення корупції, збільшення прозорості у сфері публічних закупівель, економії бюджетних коштів та ефективності роботи органу оскарження. Закликаємо народних депутатів проголосувати “ЗА” законопроект №8265. Пропоновані зміни підтримані всіма стейкхолдерами, є важливими та необхідними для сфери публічних закупівель.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання