DOZORRO-NEWS

Верховна Рада підтримала неоднозначні зміни до закупівельного законодавства

04.06.2021 09:55

Верховна Рада на засіданні своєму засіданні підтримала чергові зміни до закупівельного законодавства,які дозволять обрати підрядника на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва без проведеннятендеру на Prozorro. Вартість робіт при цьому оцінюють щонайменше у 85 мільярдів гривень,повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Transparency International Україна.

Так, депутати проголосували за правку, якою вивели цей проєкт з-під дії Закону "Про публічні закупівлі". Водночас, профільний комітет її не підтримав.

Насамперед йдеться про маршрут-напівкільце навколо столиці по області. Його планують спорудити до 2025 року, загальна протяжність дороги становитиме майже 150 км.   

Крім цього, депутати дозволили проводити закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України за переговорною процедурою — тобто також без аукціонів, але ці договори будуть публікуватись у системі Prozorro. 

Зазначається, що ці зміни внесли у законопроєкт, який спершу стосувався регулювання оскаржень у публічних закупівлях.  У даному аспекті також з’явились деякі негативні новели. Зокрема законопроєкт зобов’язує бізнес під час оскарження до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав. Проте не в усіх випадках такі докази можливо надати, що може позбавити скаржників права на оскарження. Про корупційні ризики також попереджало у своєму висновку НАЗК.

Відтак Transparency International Україна закликає президента проголосований законопроект не підписувати та повернути на повторний розгляд у Раду.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання