Наталя Іжицька

За додаткові роботи з будівництва трьох водогонів доплатять ще 5 мільярдів

14.05.2024 11:50

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області з 23 квітня по 10 травня прозвітувала про три договори на додаткові роботи з будівництва магістральних водогонів для ліквідації наслідків знищення росіянами Каховської ГЕС.  Вартість угод склала 5 млрд грн. 

До кінця 2025 року ТОВ «Група компаній «Автострада» має завершити за 2,1 млрд грн додаткові роботи з будівництва магістрального водогону Хортиця (ДВС2) – Томаківка – Марганець, ТОВ «Автомагістраль-Південь» за 2,4 млрд грн — будівництво магістрального водогону р. Інгулець – Південне водосховище, а ТОВ «Ростдорстрой» за 0,6 млрд грн —  будівництво магістрального водогону Марганець – Нікополь – Покров.

«Наші гроші» проаналізували кошториси на будівництво водогону р. Інгулець – Південне водосховище та водогону Хортиця (ДВС2) – Томаківка – Марганець і вважають, що ціни на матеріали ринкові.

Наразі загальна вартість будівництв трьох магістральних водогонів складає понад 17 млрд грн. 

Після підриву окупантами Каховської ГЕС в червні 2023 року, уряд вирішив побудувати три магістральні водогони без тендерів. Служба відновлення та інфраструктури у Дніпропетровській області оприлюднила укладені напряму 19 липня договори щодо будівництва магістральних водогонів на суму 12,6 млрд грн. 

До кінця 2024 року в Запорізькій та Дніпропетровській областях мають побудувати три водогони для міст, які залишились без води із Каховського водосховища.

  • Марганець  – Нікополь  – Покров будує ТОВ «Ростдорстрой» за 2 млрд грн. Довжина водогону складає 40,9 км, заявлена потужність обʼєкта — 102 000 куб. м на добу.
  • Від річки Інгулець до Південного водосховища будує «Автомагістраль-Південь» за 5,32 млрд грнДовжина водогону складає 26,9 км, заявлена потужність обʼєкта — 400 000 куб. м на добу.
  • Хортиця (ДВС2)  – Томаківка  – Марганець будує «Група компаній «Автострада» за 5,3 млрд грн. Довжина водогону складає 76,7 км, заявлена потужність обʼєкта — 150 000 куб. м на добу.

Підряди передбачають не лише будівельні роботи, а й проєктування.

Наприкінці 2023 року замовник опублікував додаткову угоду, відповідно до якої вартість будівництва водогону Марганець – Нікополь – Покров зменшилась до 1,9 млрд грн. У квітні поточного року, уклавши додаткові угоди, вартість будівництва водогону від річки Інгулець до Південного водосховища зменшили до 5,3 млрд грн, а водогону Хортиця (ДВС2)  – Томаківка  – Марганець до 5 млрд грн.

Як повідомляло «Слідство Інфо», на початку квітня 2024 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області подала до суду на ТОВ «Автомагістраль-Південь» та просить стягнути 9,1 млн грн. Замовник вважає, що підрядник не виконує належним чином умови договору. 

ТОВ «Автомагістраль-Південь» засноване у 2006 році в Одесі. Компанію заснували Олег Наливанний та Валерій Коротков. Зараз власником компанії є Олександр Бойко, якого пов’язують з оточення одеського мера Геннадія Труханова. З 2016 року фірма отримала підрядів на понад 175 млрд грн. 

ТОВ «Ростдорстрой» засноване у 2005 році в Одесі. Бенефіціарами фірми є Євген Коновалов та депутат Одеської міської ради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова Юрій Шумахер. З 2016 року фірма отримала підрядів на понад 92 млрд грн.

ТОВ  «Група компаній «Автострада» засноване у 2015 році та зареєстроване у Вінниці. Фірма входить до будівельного холдингу MS Capital. Власником якого є бізнесмен Максим Шкіль.  З 2017 року фірма отримала підрядів на понад 120 млрд грн.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу. 

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання