DOZORRO-NEWS

Законопроєкт про вдосконалення оскарження в публічних закупівлях містить корупційні ризики

03.06.2021 11:00

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає депутатів під час розгляду законопроєкту 5309 виключити зміни, які суперечать принципам профільного Закону і містять корупційні ризики.

У законопроєкт, покликаний удосконалити систему оскарження закупівель до АМКУ, до другого читання внесли положення, які виводять закупівлі до деяких національних свят з-під дії профільного Закону. Якщо його приймуть усе необхідне для святкування 30-річчя Незалежності України і 25-річчя Конституції обрані замовники зможуть купувати через переговорні процедури. 

Якщо за ці зміни проголосує Парламент, кошти на заходи, пов'язані з цими святами, будуть витрачати без проведення тендерів і без конкуренції. Скористатися переговорними процедурами для закупівель необхідного до двох свят зможуть замовники, перелік яких визначить Кабмін.

Окрім цього, законопроєкт містить й інші корупційні ризики. Зокрема він пропонує зобов’язати скаржників під час оскарження закупівель до АМКУ надавати докази порушень їхніх прав і інтересів. Експертна спільнота застерігає, що не в усіх випадках такі докази можливо надати, особливо коли суть скарги стосується тендерної документації. Така норма може позбавити скаржників права на оскарження.

Подібних висновків щодо ризиковості деяких положень законопроєкту дійшло і НАЗК.  

Ба більше, законопроєкт забороняє скаржникам “зловживати правами, у тому числі на оскарження рішень, дії чи бездіяльності замовника”. Така правка викликає спантеличення, адже поки незрозуміло, хто визначатиме наявність зловживання, а гроші за незадоволені скарги не повертають їхнім авторам.


Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає народних обранців під час розгляду законопроєкту 5309 виключити зміни, які суперечать принципам профільного Закону  і містять корупційні ризики. 


© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання