DOZORRO

Закупівлі Міністерства оборони потребують системних змін

08.02.2023 15:10

Депутати ухвалили у першому читанні законопроєкт №8381, що пропонує зробити обов’язковим часткове звітування про деякі оборонні закупівлі. Transparency International Ukraine застерігає, що він не виправить системних проблем з закупівлями у цій сфері. 

Після скандалу із закупівлями харчування для військових депутати запропонували зобов’язати Міністерство оборони звітувати про такі закупівлі в Prozorro, але частково. Публікувати хочуть найменування державного замовника, назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру для товарів), ціну за одиницю товару, ціну робіт та послуг.  

Для закупівель харчування пропонують більш детальне звітування — зокрема про вартість усіх складових вказаних послуг: окремі найменування харчових продуктів (товарів) із зазначенням одиниці виміру та ціни за таку одиницю, а також вартість окремих послуг.

Попри хорошу мету, цей законопроєкт не зможе вирішити проблеми з закупівлями оборони, оскільки вони системні.

«Те, що пропонують депутати, забезпечить лише часткову публікацію дуже обмеженої інформації. Із нашого досвіду, зазвичай її недостатньо, щоб оцінити ефективність закупівлі і дослідити, чи має вона ознаки корупції. Ми сподіваємося побачити ціни на продукти харчування, але чи вдасться це реалізувати якісно — покаже час», — пояснює заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов. 

Системне вирішення проблеми з оборонними закупівлями має починатися з їх якісного планування та визначення того, що справді є чутливою інформацією, яку не можна публікувати, бо її може використати ворог. Решта інформації про такі закупівлі має бути публічною. А самі закупівлі повинні відбуватися конкурентно через Prozorro. 

Детальніше про законопроєкт №8381 читайте в юраналізі

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання