Антарктична непрозорість

28.03.2017 13:45

Давайте трохи відійдемо від незаконної закупівлі автомобілів для Національної поліції України та перейдемо до ще однієї незаконної, на нашу думку, закупівлі. Мова піде про Національний антарктичний науковий центр Міністерства освіти і науки України (далі - Замовник), який вирішив закупити «Послуги у сфері наукових досліджень та експериментальних розробок» (послуги з підготовки та проведення XXII Української антарктичної експедиції). В рамках закупівлі необхідно здійснити надання послуг щодо закупівлі товарно-матеріальних цінностей за списком та здійснити їх доставку до Української антарктичної станції Академік Вернадський (о. Галіндез), крім того, доставити учасників експедиції тощо.

Про дану закупівлю нам стало відомо з відгуку https://dozorro.org/tender/UA-2017-03-06-001544-b/, в якому було зазначено про недотримання принципів закупівель. Що ми робимо в таких випадках? Все просто, ми аналізуємо інформацію, яка сьогодні є відкритою завдяки системі електронних закупівель Prozorro. Переможцем закупівлі Замовник визнав ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ”.

Ми одразу звернули увагу на те, що закупівля була оголошена за переговорною процедурою та ще й на 39,2 млн. гривень. Аналізуючи підстави для її проведення, було виявлено, що закупівля оголошена у зв'язку з нагальною потребою у здійсненні закупівлі. Дійсно, серед підстав для проведення переговорної процедури закупівлі є така підстава, але давайте її проаналізуємо. Отож, переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток, у разі нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з: 1. негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій; 2. наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам.

Отже, в даній підставі є виключний перелік обставин, коли можна застосовувати вищевказану норму Закону України “Про публічні закупівлі” (далі -Закон):. Вважаємо, що жодна із цих обставин не відноситься до закупівлі, яку проводить Замовник, а тому - закупівля з посиланням на дану норму є незаконною. Більше того, сам Замовник в своєму обґрунтуванні до закупівлі зазначає про можливі наслідки надзвичайної ситуації, яка може статися.

Історичний екскурс

Попрацювавши трохи з пошуком в електронній системі ProZorro, знаходимо, що дана закупівля початково була оголошена ще 26.07.2016 року. Потім до неї вносилися зміни, надавалися роз’яснення тощо. Розкриття пропозицій було заплановано на 27.10.2016 року, але за десять днів до часу розкриття закупівля була скасована замовником через відсутність подальшої потреби у закупівлі товарів, робіт та послуг. Тобто, Замовник умисно відмінив закупівлю, розуміючи важливість та необхідність її проведення мотивуючи це відсутністю подальшої потреби.

04 листопада 2016 року у Замовника знову виникла потреба у оголошенні нової закупівлі UA-2016-11-04-000557-c, яка не відбулася. Після того була ще одна закупівля. Варто зазначити, що пропозиція ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ” постійно відхилялась замовником через невідповідність кваліфікаційним критеріям Замовника. Але при проведенні переговорної процедури закупівлі пропозиція даного учасника задовольнила вимоги Замовника.

Разом з тим, аналізуючи закупівлю, яка була відмінена Замовником, ми знайшли роз'яснення Замовника до документації ще до паперових торгів. Дане роз'яснення було адресоване ТОВ “ІНТЕРРИБФЛОТ” і в ньому міститься інформація про те, що ТОВ “ІНТЕРРИБФЛОТ” неодноразово звертався в усному порядку до Замовника з метою укладення договору в обхід процедур закупівель (наведено нижче).

Ви запитаєте, а до чого тут ми згадуємо ТОВ “ІНТЕРРИБФЛОТ”, це ж інша організація? Справа в тому, що під час оцінки пропозиції ТОВ “ІНТЕРПРОМФЛОТ” за результатами переговорної процедури закупівлі 03 березня 2017 року на засіданні тендерного комітету був присутній та підписав Протокол № 11 Радник голови ради директорів ТОВ “Інтеррибфлот” Чуклін А. В. Виникає питання, яке відношення до даної закупівлі має Чуклін А. В. та ТОВ “Інтеррибфлот”, якщо договір за результатами переговорної процедури укладено зовсім з іншим учасником?

Отже, підведемо підсумки. На нашу думку, закупівля проведена незаконно. Разом з тим, за укладеним договором ТОВ «ІНТЕРПРОМФЛОТ» повинен виконати ряд зобов’язань, серед яких: придбання продуктів харчування, запчастин, будівельних матеріалів, пальне, проживання в готелях тощо. Проте, калькуляція до договору відсутня, що не дає змогу перевірити що буде закуплено і чи буде закуплено взагалі та за якою ціною.

Стосовно проведення зазначеної процедури закупівлі нами скеровано відповідні листи до правоохоронних органів, щодо перевірки законності закупівлі та притягнення винних осіб до відповідальності.

Як зробити публічні закупівлі менш привабливими для бізнесу

Чому зупиняти платежі за результатами моніторингів Держаудитслужби — погана ідея і чи є альтернативні рішення для контролю?

30.11.2023 10:30

Нові зміни в антимонопольне законодавство: розв'язують проблеми чи додають нових

Останні зміни в антимонопольне законодавство не йдуть на користь конкуренції в публічних закупівлях.

07.12.2021 11:00

Швидкі для боротьби з COVID-19

Як купували спеціалізовані авто в Prozorro у 2020 році.

21.01.2021 10:30

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання