Моніторинг відбудови: виклики та важливі уроки

16.02.2024 09:40

Transparency International Ukraine вже почала впроваджувати моніторинг відбудови. На відміну від оголошених ІЕД двох конкурсів субгрантів, ми робимо єдиний моніторинг: і об’єктів, і закупівель. Тобто одразу комплексно дивимося і на формування проєкту, і на те, як відбувається відбір підрядника. Якщо ознайомитесь із нашою методикою, побачите що там є кілька складових того, що ми аналізуємо: ініціювання проєкту, проєктування, реалізація і закупівлі. Я впевнений, що коли ви будете моніторити відновлення, врешті-решт, все одно будете так чи інакше дізнаватися про конкретну закупівлю і вивчати її, щоб отримати загальну картинку.

З нашого досвіду моніторингу я виокремив для себе сім уроків, якими поділюся з вами.

Урок 1: Вивчіть законодавство

Необхідно вивчити законодавство. Щоб розбиратися в будівельній тематиці, точно потрібно вивчати нормативні документи, які стосуються будівництва. Буде добре,  якщо ви фахова організація, яка на будівництві знається. Тоді ви будете моніторити саме проєкти відновлення. 

Для нас це виклик, адже як я вже сказав, ми об'єднали всі складові в єдиний моніторинг та підходимо до нього комплексно. Тому перша важлива для вас задача — це вивчення нормативно-правової правової бази.

Урок 2: Навчіться читати кошториси

Другий урок стосується кошторису. Дуже важливо вміти читати його. Водночас оплата не завжди буде здійснюватися по першочерговому проєкту. Наприклад, спочатку розробляють проєкт, який трансформується в тендерну документацію. На тендер хтось прийде та щось запропонує. Цей кошторис вже перестане бути тим кошторисом, який був першочергово запланований у проєкті. А буде кошторисом в межах тендерної пропозиції.

Скоріше за все, він також буде змінений, тому що учасник буде торгуватися на тендері, пропонувати якісь інші ціни. І тут у вас вже буде третій кошторис. А на фінальній пропозиції й власне, коли буде укладатися договір, буде ще один кошторис. І ви маєте ознайомитися з усіма ними. 

Однак це ще не все, тому що буде ще один етап: акти виконаних робіт. Найцікавіше, що не всі їх публікують. Загалом, якщо першочергово ми говоримо про те, що є кошторис (який теж змінюється), не факт, що ціни які закладені в ньому, будуть відображені в акті. Вартість може буде нижче або вище. Загалом механізм трансформації кошторису з проєкту в акт виконаних робіт складний. 

Урок 3: Заручіться підтримкою органів місцевої влади

Третій пункт-мінімум, який я собі зафіксував, стосується перевірки реалізації. Потрібно заручитися підтримкою, у вашому випадку, наприклад, органів місцевого самоврядування. Бо вам потрібно, щоб насамперед вас взагалі пустили на будівництво, щоб дозволили фотографувати та пояснили який етап робіт зараз триває. 

Добре було б підписати меморандум з ОМС. Тоді  ви не просто моніторите заради самого моніторингу, а моніторите, щоб допомогти органам місцевого самоврядування. 

Окрім цього, не варто розраховувати на те, що ви все знайдете в публічному доступі. Інформація публікується лише частково. Тому вам треба точно готуватися працювати з запитами на доступ до публічної інформації. 

Запити на папері ніхто не скасовував — готуйтеся надсилати купу листів. І в цьому випадку хороші стосунки з ОМС теж будуть плюсом. Однак навіть це не завжди означає, що вам вчасно нададуть відповідь. Тоді варто підключати Уповноваженого ВРУ з прав людини для надання інформації та інші важелі.

Урок 4: Комунікуйте з ініціатором проєкту

Наступний такий урок — це комунікація з ініціатором проєкту. Потрібно співпрацювати з ініціаторами, щоб вони знали, що ви хочете щось перевіряти. Банально зателефонувати, якщо там є контакт. Можна з Prozorro взяти. Завжди краще уточнювати  у замовника чи ініціатора, якщо щось незрозуміло. Частину питань вдається закрити просто після таких телефонних розмов.

Урок 5: Враховуйте специфіку тендерів з відбудови

Якщо говорити про закупівлі, треба розуміти, що на відновлення зруйнованих об’єктів не буде вистачати бізнесу, який би їх відбудовував. Завжди люблять говорити, що у нас виграє постійно один і той самий підрядник. Але якщо подивитися з іншого боку, це тому що інші підрядники не хочуть заходити на ці тендери. Або інших підрядників, здатних впоратися з таким обсягом робіт зараз у вашому регіоні просто немає. Майте на увазі, що зруйнованих об'єктів настільки багато, що в багатьох місцях будуть перемагати одні й ті самі компанії. І це не завжди буде свідчити про якісь зловживання. 

Далі, ми побачили, що термін на подання пропозицій у будівництві має бути переглянутий через складність підготовки тендерної пропозиції. Зараз у публічних закупівлях мінімальний термін подачі пропозицій становить 7 днів. У нас є дослідження, результати якого демонструють, що варто спробувати переглянути його. Через те, що об'єктивно бізнес, який побачив тендер, не встигає підготувати документи. 

Інколи  є свій улюблений постачальник, який отримав документацію ще до того, як було оголошено закупівлю. Він все може підготувати навіть протягом одного робочого дня. Щоб обмежити конкуренцію і допомогти йому виграти, замовник може, наприклад, завантажити кошторис не у машиночитному форматі — щоб процес введення даних для учасників був складнішим.

Урок 6: Долучайтеся до реформування у сфері публічних закупівель

Мій наступний урок — це посилення роботи з державними органами. Якщо ви побачили порушення, сповіщаєте про нього контролюючі і правоохоронні органи, вони починають розслідування чи перевірки. Але врешті-решт цей моніторинг може закінчитися нічим. Постане логічне, питання: що не так і що треба змінювати?

Змінювати треба систему. Тому у вас є унікальний шанс долучитися до реформування, зокрема публічних закупівель, щоб запропонувати якісь механізми, які допоможуть покращити сферу. Щоб органи влади закуповували більш ефективно, щоб бізнес більше йшов у публічні закупівлі та відчував, що тендери справедливі.  

Ми зараз активно хочемо долучитися до реформування контролю закупівель. Зокрема, просунути ідею, щоб державна аудиторська служба моніторила в обов'язковому порядку всі дороговартісні закупівлі (для прикладу, всі тендери від 10 мільйонів гривень). 

Однак будь-які зміни мають ґрунтуватися на розрахунках. Один із корисних інструментів для аналізу даних саме про публічні закупівлі — публічний модуль аналітики BI Prozorro. Організації, які знаються на публічних закупівлях, про нього, мабуть, вже чули. Ми завжди послуговуємося ним для своїх досліджень, на основі яких пропонуємо зміни до законодавства. 

Також він може бути корисним для звичайного моніторингу. Бо там дуже зручно можна вивантажити потрібні закупівлі за вашими критеріями: регіоном, CPV, періодом, замовниками. І далі вже аналізувати їх вручну. 

Урок 7: Комунікуйте правильно та визнавайте помилки

Ну, і останній мій урок —  це комунікація. Дуже багато випадків, коли оголосили не за тією процедурою, щось незрозуміло, щось забули оприлюднити. Важливо розуміти, що щось, що здається порушенням і корупцією, не завжди ними є. Тому не варто одразу бити на сполох. Завжди краще сто разів перевірити, надіслати запити, подзвонити замовнику. Ми працюємо не для рознесення зради, а щоб запобігати порушенням, щоб робити систему загалом ефективнішою. 

Але це не означає, що про реальні викриття не потрібно комунікувати. Результати вашої роботи свідчать про те, що система достатньо прозора, щоб корупцію в ній можна було ідентифікувати й попередити, та/або покарати.

Насамкінець ми знову повертаємося до якості нашої роботи: до обґрунтованості, до вивчення законодавства. Щоб це все було об'єктивно і правильно. У нас траплялися випадки, коли потрібно було перепросити за якийсь матеріал, де порушували питання про відкриття кримінального провадження, але помилилися десь в аналізі. Такі помилки теж важливо публічно комунікувати. Це свідчить про нашу прозорість і чесність. 

***

Отже, ключові уроки — це вивчіть законодавство, спілкуйтесь з органами влади, використовуйте наявні дані, але й робіть запити, а також обов’язково комунікуйте свої результати.

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Як саме ви можете боротися з марнотратством бюджету і корупцією в закупівлях

Інструкція для тих, хто хоче почати впливати на раціональне витрачання коштів держави, але не знає, з чого почати.

09.12.2023 13:30

Які зміни в публічних закупівлях очікує від нас ЄС

Вдосконалення контролю, більше нецінових критеріїв, розвиток централізованих закупівель на місцевому рівні та скасування обов’язкових е-аукціонів.

10.11.2023 12:00

Антарктична непрозорість 2.0. Про що мовчить НАНЦ?

Сьогодні, 22 березня о 05:00 год члени 23 Української антарктичної експедиції вирушають на станцію Академік Вернадський.

22.03.2018 11:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання