В закупівлях одеських трамвайників бере участь агрофірма і виграє компанія без досвіду

21.12.2017 14:25

У серпні 2017 року комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» оголосило два тендери на закупівлю елементів трамвайного вагона (кузова та візка). Прийшли агрофірма, фірма без досвіду та виробник трамваїв. Перемогла фірма без досвіду, а трамвайного виробника не допустили до аукціону. Офіс Регіонального Розвитку підозрює, що поставка запчастин – це тренування перед розгортанням масштабної корупційної схеми з мільйонами кредитних європейських коштів за мовчазної згоди Антимонопольного комітету.

Очікувана вартість першого тендера - 7,6 млн грн. Про свою участь у ньому заявило одразу три компанії: «БКМ-Україна», «Агротехніка» і «Татра-Юг» (вітчизняний виробник трамваїв).

Почнемо з «Агротехніки». Вона входить до агропромгрупи «Пан Курчак» із такими напрямками роботи: вирощування зернових, виробництво комбікормів, інкубація яєць та інші (жодних трамваїв чи їх комплектуючих!).

Наступний учасник тендера, «БКМ-Україна», є офіційним дилером білоруського виробника електротранспорту «Белкоммунмаш» в Україні. На рахунку дилера 14 тендерів. Компанія була створена у травні 2017 року. Найбільша перемога – контракт із комунальним підприємством «Дніпровський електротранспорт» вартістю 72,4 млн грн на поставку нових тролейбусів. Другим за вартістю для «БКМ-Україна» став контракт з комунальниками «Одесміськелектротранс»

І третій учасник – «Татра-Юг». Це український виробник електротранспорту із 20-річним стажем. 95% всього виробництва компанії локалізується в Україні. Трамваї «Татра-Юг» перевозять пасажирів в Одесі, Миколаєві, Маріуполі, Дніпрі та Запоріжжі. А на початку цього року компанія підписала договір на поставку 15 трамвайних вагонів в Александрію (Єгипет).

Тобто реальний виробник трамваїв з цієї трійки один – «Татра-Юг». Та на диво, саме ця компанія не була допущена до торгів. Офіційна причина – неповний пакет документів. Проте, за оцінками юристів «Татра-Юг», які намагалися оскаржити тендер (скарги, до речі, залишились без розгляду), умови тендерної документації порушували принципи здійснення закупівель, встановлені Законом України «Про публічні закупівлі». Наприклад, зазначається, що заявлені параметри трамвайного кузова звужують коло учасників тендера і підводять вимоги під заздалегідь визначений тип кузова. Такий, який у результаті запропонували «Агротехніка» та «БКМ-Україна». Остання, до речі, тендер виграла.

Другий тендер із очікуваною вартістю в 4,8 млн грн не відбувся. Про свою участь в ньому заявила лише компанія «Татра-Юг». Маємо припущення, що «БКМ-Україна» та «Агротехніка» вирішили не висувати свої кандидатури через появу у ЗМІ інформації щодо зв’язку між ними і можливого зговору за лаштунками тендера.

Слідкуйте за руками

Щоб підтвердити свій досвід у транспортній галузі, «БКМ-Україна» додала до пакету документів договір від 1 липня 2017 року про поставку двох тролейбусів «АКСМ 321». Замовило ж транспортні засоби «Агротехніка».

«Агротехніка» також надала аналогічну довідку тендерному комітетові. В ній значилось, що наприкінці липня цього року компанія уклала договір із компанією «Спільне підприємство «Янікс» на поставку тих самих тролейбусів. Сам по собі цей факт поки нічого не доводить. Тож погляньмо на персоналії. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, засновниками «Агротехніки» є Сергій Горлач та Сергій Мартиняк. Останній є народним депутатом України та засновником агропромислової групи «Пан Курчак». Щоб делегувати Горлачу повноваження на участь в тендері, в компанії були проведені загальні збори. Аналогічна процедура відбулась і в «БКМ-Україна». Тут повноваження надавались Романові Спіріну. Цікаво те, що за даними протоколів, секретарем обох зборів була Світлана Наумук, помічниця на громадських засадах народного депутата Сергія Мартиняка. 

Ще одним помічником-волонтером Мартиняка («Агротехніка») є Роман Спірін («БКМ-Україна»). Також у списку помічників – Микола Маківка, колишній директор компаній «БКМ-Україна» і «Спільне підприємство «Янікс». І щоб остаточно пересвідчитись у тому, що тут щось не те – у списку засновників «Яніксу» можна знайти Горлача та Мартиняка.

Гроші - європейські, схеми - народні

За версією розслідувачів, вищезгадана схема купівлі-продажу між «своїми» є лише підготовкою. Основна дія буде розгортатися на гроші державної програми «Міський громадський транспорт України»: всього 400 млн євро, половина з яких – кредитні кошти Європейського інвестиційного банку, а половина – державні гарантії. В рамках програми більшість обласних центрів України зможуть оновити парки електротранспорту та відремонтувати контактні мережі й колії.

Так, відповідно до положень Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком, ратифікованої 12 квітня 2017 року, на закупку трамваїв для 12-ти міст буде спрямовано 287 млн євро. Безпосередньо Одеса на закупівлю 56 трамваїв отримає 28 млн євро, які в ході відкритого тендеру матимуть розіграти між собою серйозні гравці. Адже контроль за виконанням умов тендеру буде здійснюватись не тільки зі сторони України, але й зі сторони європейського донора.

Таким чином, «Агротехніка» та «БКМ-Україна» на тендерах із запчастинами планувала «заробити собі досвід», щоб не викликати підозри в європейських перевіряльників. А враховуючи ігнорування Антимонопольним комітетом скарг «Татра-Юг» щодо дискримінаційних умов тендера та й масштаби тендерів (все ж більше 7 млн грн), важко уявити, що така схема стала можливою без прихильності антимонопольників та згоди і сприяння «Одесміськелектротрансу».

Відповідь «Одесміськелектротранс»

Після появи низки публікацій щодо змови навколо тендера КП «Одесміськелектротранс» відповіло на звинувачення. Наводимо основні меседжі цієї відповіді:

  • «БКМ-Україна» та «Агротехніка» - офіційні дилери концерну «Белкоммунмаш» в Україні.
  • «Белкоммунмаш» – найбільший виробник електротранспорту у Східній Європі, регулярний учасник та переможець конкурсів, замовником яких є Європейський банк реконструкції та розвитку. Тож концерн дуже прискіпливий у питаннях перевірки партнерів.
  • Діяльність «Агротехніки» аналізували та перевіряли європейські аудитори та тендерний комітет ЄБРР в Лондоні.
  • «БКМ-Україна» має досвід поставок електротранспорту в міста України.
  • «Татра-ЮГ» не надала необхідних документів. Тому її недопуск до торгів допоміг КП «Одесміськелектротранс» уникнути скарг та звинувачень у зговорі.


Публікація була створена за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе ГО «Офіс Регіонального Розвитку». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Хто заробляє на ремонтах доріг і споруд у Фонтанці

Фонтанська сільрада замовляла дорожні ремонтні роботи у ТОВ «Юг Строй Компані» 24 рази на суми від 54,4 тисяч гривень до 1,4 мільйона. Щоразу це була певна ділянка якоїсь вулиці. 

11.01.2018 13:44

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання