Хто заробляє на ремонтах доріг і споруд у Фонтанці

11.01.2018 13:44

У 2017 році Фонтанська сільрада замовляла дорожні ремонтні роботи у ТОВ «Юг Строй Компані» 24 рази на суми від 54,4 тисяч гривень до 1,4 мільйона. Щоразу це була певна ділянка якоїсь вулиці. А по одній з вулиць (Центральній) навіть зробили дроблення – 4 ділянки були «розіграні» окремо. Ми розкажемо, що не так з цією схемою, і яку роль в ній грає голова сільради Наталія Мішина 

Розділяй і володарюй

Заробляти гроші на ремонтах – чи не найулюбленіша схема місцевих чиновників. У ній беруть участь «свої» фірми, які зазвичай пропонують не найнижчі ціни на ринку, але при цьому задовольняють місцевих керманичів. У Фонтанці ж, така будівельно-ремонтна схема реалізується уже не перший рік. Так, у 2016 році стосунки «Юг Строй Компані» з Фонтанською сільрадою вже ставали предметом журналістських розслідувань. Тоді сума у 9,2 мільйона гривень була розділена на 11 дрібніших сум, що без тендерних процедур (усі суми були меншими за 1,5 мільйона гривень) направлялися на певні ділянки вулиць. Те саме ми спостерігали і у 2017 році. Причому законодавство містить пряму заборону на такі маніпуляції. Але хто згадує про закон, коли йдеться про державні мільйони, призначені на одну з найменш контрольованих сфер в Україні – дорожні роботи?! 

Тоді ж було з’ясовано, що ТОВ «Юг Строй Компані» пов’язане з іншими компаніями, які досить часто беруть участь у так званих «договірних» тендерах. Дослідивши діяльність товариства, більш за все бентежить той факт, що «Юг Строй Компані», статутний капітал якого становить лише 1 тисячу гривень, було створено саме під цей проект (капітальний ремонт вулиць у Фонтанці) у кінці 2015 року, тобто за кілька місяців до укладання договорів з сільрадою. А керує компанією Олег Пшеничний, що раніше обіймав посаду директора ТОВ «Будівельна компанія «Дорсервіс», яка і зараз «співпрацює» з місцевою владою в Лиманському районі, виконуючи поточні та капремонти дорожнього покриття (до речі, не без фінансових скандалів) 

Отже, що ми маємо? Є коло «довірених» компаній, які в обхід конкурентних тендерних процедур отримують багатомільйонні замовлення на проведення поточних та капітальних ремонтів доріг (до речі, аналогічна схема діє і щодо ремонтів споруд, але про це далі). В обхід тендерів – означає без додаткових перевірок та уваги зі сторони громадськості та ЗМІ, непрозоро та без урахування інших пропозицій, які можуть бути більш вигідними як у плані ціни, так і в плані якості робіт. Більше того, є підозра, що ТОВ «Юг Строй Компані» є так званою фірмою-прокладкою між сільрадою та «Дорсервісом».

Ті самі обличчя, ті самі методи

Звичайно ж, схема не могла б спрацювати без участі голови сільради – Наталії Мішиної. До речі, у 2016-му році, коли розголосу набула ситуація з позатендерними договорами, юристи побачили в її діях ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України  «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим положенням». 

Послужний список голови Фонтанскої сільради вражає. Наприклад, у 2015 році сільрада під її головуванням передала у безоплатне приватне користування кілька десятків земельних ділянок, які вже знаходились у приватній власності із середини 1990-х років. Мішину також звинувачували у передачі землі своїм родичам (насамперед, матері), узурпації влади та порушенні виборчого законодавства (у 2014 році, після того як тодішній голова сільради Віктор Молчан склав повноваження, вона, виконуючи обов’язки голови, не подала вчасно до Верховної Ради клопотання про призначення дострокових виборів голови Фонтанської сільської ради). Крім того, громадські активісти неодноразово піднімали питання про те, що Фонтанська сільрада під керівництвом Наталії Мішиної відводить під забудову землі рекреаційного призначення, що розташовані вздовж морського узбережжя, та занижує їхню вартість. Так, у 2016 році на сесії Фотанської сільради територія, що зазначена у кадастрі як землі під будівництво та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення, була продана забудовнику за ціну, що була в десять разів менше ринкової. 

У відкритих джерелах ім’я Мішиної тісно пов’язують з колишніми регіоналами: президентом ПАТ «Одесагаз» Ігорем Учителем (громадські активісти відзначають, що вона лобіює його «земельні» інтереси у Фонтанці) та нардепом Олександром Пресманом (139 виборчий округ). Як бачимо, минула четверта річниця Майдану, а методи роботи «колишніх» не змінилися. 

І наостанок

Повертаючись до питання ремонтів у Фонтанці, позначимо ще одного суб’єкта підприємництва, який викликає підозру, – ФОП Тимофієва С.М. Лише, протягом 2017 року Фонтанська сільрада чотири рази укладала договори з цим ФОПом на проведення ремонтних робіт таких об’єктів як спортмайданчикдитсадок, адмінбудівля сільради та житлове приміщення. Загальна сума сягає 4,6 мільйона гривень, однак жоден з об’єктів не «дотягнув» до 1,5 мільйона, тож знову обійшлося без тендерних процедур.  

Тут, знову ж таки, цікавить дата реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності – квітень 2016 року. ФОП ніби було спеціально створено для співпраці з Фонтанською сільрадою, адже крім чотирьох договорів з нею, фірма має лиш ще один – з Біляївською райдержадміністрацією на 200 тисяч гривень. А нещодавно, 22 грудня 2017 року, ФОП припинила свою діяльність. На думку юристів, з великою вірогідністю Тимофієва С.М. – підставна особа, пов’язана з ТОВ «Регіонбуд ПБ», чиї електронні адреси та номери телефонів ведуть до ще як мінімум двох ФОПів: Осадчий В.В. та Диконський І.О. 

Тож допоки ремонтні роботи «за домовленостями» будуть мати місце, бюджетні кошти будуть потоками йти в кишені непрозорих фірм і підприємців, що знаходяться в колі інтересів можновладців. Фірми будуть створювати, коли потрібно освоїти бюджетні кошти, і припиняти їх діяльність, так само, коли потреба у «освоєнні» бюджету зникатиме. Спитати ж за якість виконаних робіт буде вже ні з кого.  

Ця публікація була створена за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальна ГО «Офіс Регіонального Розвитку». Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу. 

В закупівлях одеських трамвайників бере участь агрофірма і виграє компанія без досвіду

У серпні 2017 року комунальне підприємство «Одесміськелектротранс» оголосило два тендери на закупівлю елементів трамвайного вагона (кузова та візка). Прийшли агрофірма, фірма без досвіду та виробник трамваїв. Перемогла фірма без досвіду, а трамвайного виробника не допустили до аукціону. Офіс Регіонального Розвитку підозрює, що поставка запчастин – це тренування перед розгортанням масштабної корупційної схеми з мільйонами кредитних європейських коштів за мовчазної згоди Антимонопольного комітету.

21.12.2017 14:25

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання