Ціна правди: коли фігурант твого розслідування подає на тебе до суду

18.03.2021 13:00

Три роки тому фахівці  ZБК помітили порушення під час закупівлі квиткового сервісу для Бориспільського експресу. Порушення підтвердили аудитори, а правоохоронці і НАБУ дійшли висновку, що це була спроба корупційного злочину. Натомість головний фігурант справи подав позов до суду на активіста, який розпочав це розслідування. 

Розповідаємо деталі розслідування.

У далекому 2018-му році Регіональна філія «Південно-Західна залізниця» оприлюднила повідомлення про намір укласти прямий договір з ТОВ «Віртуальні технології і системи» на 21,4 млн грн без проведення відкритих торгів.  Предметом закупівлі стала інформаційна система з оформлення квитків за маршрутом Київ-Пасажирський – Бориспіль-Аеропорт.

Річ у тому, що залізниця мала квитковий сервіс booking.uz.gov.ua, який розробили ще в 2017 році. Разом з оновленнями та розширенням функціоналу він обійшовся УЗ у приблизно 6,5 млн грн. Проте, замість інтегрувати в систему новий маршрут, УЗ вирішила, що «Бориспільському експресу» потрібен власний квитковий сервіс. І оцінили його у 21 млн грн — тобто у три з половиною рази дорожче, ніж сервіс для решти маршрутів країни.

У чому особливість маршруту Київ-Бориспіль і чому для нього необхідно впроваджувати окремий квитковий сервіс — сказати важко, адже замовник не оприлюднив в Prozorro нічого, крім протоколу рішення про намір укласти договір.

Підставою для проведення переговорної процедури нібито стала «потреба здійснити додаткову закупівлю в того самого постачальника», хоча «Південно-Західна залізниця» і ТОВ «Віртуальні технології і системи» (ТОВ «ВІТЕС») раніше ніколи не укладали контрактів, а розробником наявного квиткового сервісу booking.uz.gov.ua є не «Віртуальні технології і системи», а зовсім інша компанія  ТОВ «Універсальні інформаційні технології» (ТОВ «УНІТ»). 

Законний розробник  заявив, що неодноразово звертався до Євгена Кравцова з пропозицією безплатно забезпечити можливість придбання електронних квитків через наявний в Укрзалізниці сервіс. Щоправда, компанія так і не отримала відповіді від очільника залізниці. 

Тож «УНІТ» оскаржував підписання цього договору в суді, де отримав позитивне рішення: пройшов апеляцію та касацію і в середині минулого року отримав позитивне рішення всіх трьох інстанцій

Громадська організація ZБК надіслала звернення в Держаудитслужбу та правоохоронні органи, і аудитори не змусили довго чекати. Вони дійшли висновку, що закупівля проведена з порушенням законодавства

З правоохоронцями, як завжди, усе складніше. У лютому цього року НАБУ повідомило про закінчення розслідування справи, в процесі якої оголосили підозру п’ятьом особам.

Попри висновок Держаудитслужби, результати судової справи та розслідування НАБУ, керівництво «Південно-Західної залізниці» досі не може змиритися з цим. Юристи регіональної філії подали до суду на керівника громадської організації ZБК – Володимира Даценка. Наразі Печерський районний суд Києва проводить розгляд справи №757/9234/19-ц за позовом «Про захист ділової репутації юридичної особи та спростування недостовірної інформації». «Південно-Західну залізницю» обурила авторська стаття Володимира, на сайті «Дзеркало тижня», у якій було описано схему з закупівлею квиткового сервісу для Бориспільського експресу.

Замовникам "Укрзалізниці" розробили рейтинг прозорості

Громадська організація «Залізниця без корупції» продовжує посилювати громадський контроль за діяльністю замовників Укрзалізниці. 

19.09.2018 09:58

Не все так ProZorro: Підсумки закупівель "Укрзалізниці" в першому півріччі 2018

Zалізниця без корупції підготувала аналіз закупівель "Укрзалізниці" в першому півріччі 2018 року.

03.08.2018 10:45

Залізниця "злила" 12 мільйонів на вертоліт, який не літає

Укрзалізниця протягом останніх двох років раптово почала витрачати мільйони гривень на обслуговування вертольоту BELL 430.

25.07.2018 02:38

"Укрзалізниця" закупилась на 82 мільйони в фіктивної фірми

В минулому році “Zалізниця без корупції” виявила корупційну прокладку в місті Суми, яка системно перемагала в тендерах залізниці на постачання запчастин до вантажних вагонів – ТОВ “Українська машинобудівельна техніка”. 

28.03.2018 15:39

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання