"Укрзалізниця" закупилась на 82 мільйони в фіктивної фірми

28.03.2018 15:39

В минулому році “Zалізниця без корупції” виявила корупційну прокладку в місті Суми, яка системно перемагала в тендерах залізниці на постачання запчастин до вантажних вагонів – ТОВ “Українська машинобудівельна техніка”. Після відкритої кримінальної справи виявилося, що фірма відсутня за адресою реєстрації, а запчастини, що постачалися, були непридатними до експлуатації.

Цього разу об’єктом дослідження стала інша фірма з міста Суми – ТОВ “Рокадатрейд”.

На перший погляд підприємство абсолютно легальне, має свій сайт, який активно наповнюється новинами. На сайті компанії також вказана адреса її розташування, яка співпадає з реєстраційними даними – місто Суми, вулиця Перемоги, 1.

Все би нічого але вказана адреса – це житловий будинок, в якому до того ж прописано ще 16 фірм.

Суми, Перемоги №1

На вказаному будинку відсутні будь-які свідчення функціонування 17 підприємств, що говорить про те, що насправді жодної господарської діяльності тут не здійснюється, а це означає, що постачальник залізниці є фіктивним підприємством (господарська діяльність не здійснюється за місцем реєстрації). До того ж “Рокада” має податковий борг в 255 тисяч гривень.

Фірма зареєстрована у вересні 2016 року та записана на мешканця міста Суми Олександра Костюка. За 1,5 роки свого існування підприємство вже отримало контракти зі залізницею на 82 мільйони гривень.

ТОВ “Рокадатрейд” виграло десятки тендерів на постачання буксових вузлів, пружин та елементів люків вантажних напіввагонів. В своїх довідках, за відпрацьованою схемою, фірма зазначає, що має трьох працівників та виробничу базу у вигляді офісної техніки та нібито  орендованих 15 квадратних метрів в житловому будинку.

За даними Реєстру судових рішень ТОВ “Рокадатрейд” фігурує в кримінальній справі № 32017100060000005 від 18.01.2017 щодо ухиляння від сплати податків ТОВ “Автопартнер 1”.

Під час обшуку в офісі ТОВ “Автопартнер 1” виявлені печатка, всі установчі документи ТОВ “Рокадатрейд” та документи тендерів, які подавало “Рокадатрейд” в торгах Укрзалізниці.

Отже сумське підприємство створено лише для імітації діяльності, а насправді контролюється іншим підприємством ТОВ “Автопартнер 1”. В офісі цієї фірми також наявні печатки інших підприємств, що свідчить про існування цілої “фіктивної групи”.

ТОВ “Автопартнер 1” створене 3 роки тому, а її директором та власником записаний громадянин Чжоу Бо. В січні цього року податкова анулювала свідоцтво платника ПДВ “Автопартнер 1” через неподання протягом року фінансової звітності. До того ж фірму підозрюють в несплаті податків в сумі 4 мільйони гривень.

В тендерах Укрзалізниці ТОВ “Рокадатрейд” зазначало, що є дилером таких виробників як ПАТ “Лугцентрокуз ім. С.С. Монятовського”,  ТОВ “Українська транспортно-машинобудівельна техніка” (УТМК), ТОВ “Компанія Віс Груп Плюс” та ін.

ПАТ “Лугцентрокуз ім. С.С. Монятовського” – луганське окуповане підприємство, яке за даними ЗМІ захоплене агентами ФСБ Росії та здійснює діяльність на їх користь.

ТОВ “Українська транспортно-машинобудівельна техніка” (УТМК) – іще одне фіктивне підприємство, яке було зареєстроване в одній квартирі разом  з 308-ма іншими фірмами.  УТМК виграло у залізниці тендери на пів мільярда гривень, а його конкурентом найчастіше виступало вже згадане ТОВ “Автопартнер 1”.

ТОВ “Компанія Віс Груп Плюс” також перемагає виключно в тендерах УЗ та вже отримало контракти на 90 мільйонів гривень. Фірма має аналогічні ознаки фіктивності, як і УТМК, “Рокадатрейд” та інші підприємства з цієї орбіти.

Таким чином тендери на постачання запчастин для вантажних вагонів стали пристанню десятка фірм, які отримали близько 1,7 мільярди гривень за 2017 рік від Укрзалізниці за продукцію, яка часто виготовляється кустарними методами або ж постачається з окупованих територій. Також частина контрактів пов’язані з литвом, виробництва компаній Ріната Ахметова, які УЗ закуповує за завищеною вартістю.

Матеріал Антона Кирпи, Zалізниця без корупції

Ціна правди: коли фігурант твого розслідування подає на тебе до суду

Історія про те, як успішний моніторинг закупівлі завершився не лише кримінальним провадженням, але й позовом до суду для розслідувача.

18.03.2021 13:00

Замовникам "Укрзалізниці" розробили рейтинг прозорості

Громадська організація «Залізниця без корупції» продовжує посилювати громадський контроль за діяльністю замовників Укрзалізниці. 

19.09.2018 09:58

Не все так ProZorro: Підсумки закупівель "Укрзалізниці" в першому півріччі 2018

Zалізниця без корупції підготувала аналіз закупівель "Укрзалізниці" в першому півріччі 2018 року.

03.08.2018 10:45

Укрзалізниця закупить кондиціонерів вартістю 1,2 млн. гривень за одиницю

Філія “Центр забезпечення виробництва” УЗ провела тендер на закупівлю систем кондиціонування пасажирського вагону

21.06.2018 16:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання