Наталя Іжицька

«Енергоатом» замовив проєкт та будівництво захисної споруди на Рівненській АЕС за 74,9 млн грн

08.08.2024 10:35

Ймовірно, це додаткові роботи, адже компанія вже отримувала замовлення на захисні споруди для цієї АЕС торік.

Філія «ВП «Рівненська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» 30 липня прозвітувала про укладений договір з ТОВ «Будівельна Індустрія Кантріінвестбуд» на проєктні та будівельні роботи для захисних споруд на Рівненській АЕС. Вартість договору склала 74,9 млн грн. Роботи компанія має завершити до кінця року.

Такі закупівлі можна проводити напряму, згідно з постановою №1178, яка регулює правила публічних закупівель на час воєнного стану. Зокрема для того, щоб ворог не дізнався деталей проєктів таких будівництв. 

ТОВ «Будівельна Індустрія Кантріінвестбуд» належить Юрію Ромашко. З 2020 року фірма отримала підрядів на 852 млн грн, майже всі від ПАТ «Укрнафта» та ДП «НАЕК «Енергоатом». 

З липня 2023 року по липень 2024 року ТОВ «Будівельна Індустрія Кантріінвестбуд» отримало від «Енергоатом» 15 підрядів на 805 млн грн. Майже усі — без конкурсу, а деталі контрактів були засекречені.


Спочатку компанія отримала замовлення на проєктну документацію для будівництва захисних споруд на Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській АЕС та Централізованому сховищі відпрацьованого ядерного паливана. Пізніше вона ж взялася за будівництво цих споруд та авторський нагляд. Також компанія отримала додаткові роботи на будівництво, хоча не відомо, на якій саме АЕС.

Зауважимо, що перший договір на захисну споруду для Рівненської АЕС на майже 145,5 млн грн уклали у серпні 2023. До того у липні з нею підписали угоду на проєкт будівництва за 17,8 млн грн. Авторський нагляд за 264 тис. грн замовили у листопаді. З новою закупівлею загальна сума договорів за цим об’єктом вже перевищила 238 млн грн.

Із початку 2024 року й до цієї закупівлі з будівництва захисної споруди на Рівненській АЕС жодних інших закупівель від «Енергоатому» на будівництво захисту на АЕС не було.

Рівненська АЕС розташована у місті Вараш, приблизно 60 км від кордону з Білоруссю.

АЕС вже зазнавала атак. Так після масованого обстрілу 23 листопада 2022 року всі енергоблоки станції автоматично відключилися, що спричинило тимчасову зупинку генерації електроенергії. Щоб відстежувати ядерну безпеку під час війни, МАГАТЕ створило місії на кожній українській АЕС. Інспектори прибули на Рівненську АЕС 18 січня 2023 року і відтоді постійно працюють на станції. У червні-липні цього року на Рівненській АЕС проводили ремонтні роботи на декількох енергоблоках.

___________

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.  

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання