Грудневі жнива на Полтавщині

10.01.2022 12:30

Щороку в грудні настає справжній бум контрактів — замовники намагаються довитратити бюджетні кошти, поки вони не згоріли. Ми називаємо цей період грудневими жнивамибо тоді підписують купу прямих угод, часто з переплатами. Щороку ми мріємо, що ці жнива зникнуть — однак раз по раз натрапляємо на такі історії.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського перед  Новим роком вирішив закупити ролетів, рулонних штор та жалюзі. Але, здається, подумав, навіщо мучитися з відкритими торгами чи спрощеними закупівлями, якщо можна використати всі можливі коди CPV з єдиного закупівельного словника та купити напряму у свого постачальника?

23 грудня музей уклав 6 різних договорів з ФОП КОЗАК ЯРОСЛАВ БОГДАНОВИЧ на закупівлю ролетів, рулонних штор, жалюзі та 57 механізмів кріпильної фурнітури до них.

Замовник винахідливо використав усі можливі коди CPV, від ДК 021:2015:39510000-0: Вироби домашнього текстилю до ДК 021:2015:39540000-9: Вироби різні з канату, мотузки, шпагату та сітки. І на всі 5 закупівель підібрав унікальний код, щоби його не запідозрили в уникненні процедур закупівель.

Загальна сума укладених договорів склала майже 230 тис. грн. Тобто для цієї закупівлі замовник мав скористатися процедурою відкритих торгів. Про це ми повідомимо Держаудитслужбу. 

Якщо навіть розкласти коди CPV детальніше, то ми побачимо, що в ДК 021:2015:39510000-0: Вироби домашнього текстилю за 5 знаком ідуть 39515000-5 Штори, портьєри, кухонні штори та тканинні жалюзі. Якщо скористатися інструментом cpvtool від Київської школи економіки, бачимо, що замовники більше ніж в 80% в Prozorro купують ролети, рулонні штори та жалюзі, визначивши предмет закупівлі за 4 знаком по коду 3951 Вироби домашнього текстилю.

Проте замовник вирішив усе купувати у надійного постачальника. До речі, виявилося, що ФОП Козак Я. Б. брав участь тільки в закупівлях Полтавського краєзнавчого музею. Хоча ФОП заснований ще в квітні 2010, проте активну участь в закупівлях бере лише з серпня цього року. Переважно він продає державі різні меблі, що відповідає його основному виду діяльності — Виробництво інших меблів.

Так, ФОП Козак Я.Б. взяв участь у 7 відкритих торгах музею, де його конкурентом завжди був ФОП ВИННИК СЕРГІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ. З 7 тендерів ФОП Козак Я.Б. став переможцем у 5 закупівлях. З ним уклали 4 договори (1 закупівля оскаржується в АМКУ).  У двох закупівлях замовник обрав переможцем його конкурента ФОП Винник С.О. Також ФОП Козак Я.Б. взяв участь у 3 спрощених закупівлях, де його пропозиція була єдиною і відповідно, переможною.


Цікаво, що ФОПи Козак Я.Б. та Винник С.О. майже завжди подавали пропозиції з різницею в один день або в той самий день, мають схожі назви документів, що завантажені в складі тендерних пропозицій, послідовні номери довідок з різних організацій і загалом подібно оформляють документи. Усе це вказує на потенційну змову між цими учасниками. Про ці факти ми готуємо звернення до АМКУ. 

Чому варто оскаржувати неправомірні дії Замовника в АМКУ

Іноді навіть по кілька разів. На прикладі закупівлі вугілля інтернатом у Кіровоградській області.

13.10.2021 10:00

Моніторинги та штрафи: рік нової редакції

Як аудитори моніторять та перевіряють закупівлі в Prozorro і штрафують порушників.

18.08.2021 11:00

Чому аудитори програють у судах

Замовники мають право оскаржувати висновок про результати моніторингу закупівлі у судах. До того ж частіше суди стають саме на бік замовників. Пробуємо розібратися чому на прикладі різних справ. 

14.04.2021 22:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання