Купівля продуктів через е-каталог і бан Ірану: закупівельні зміни лютого

04.03.2024 13:00

9 лютого Кабінет Міністрів ухвалив постанову №131, якою вніс чергові зміни до закупівельної постанови №1178 від 12 жовтня 2022 року. Суть змін зводиться до двох новел: по-перше, до переліку заборонених країн для закупівель додалась Ісламська Республіка Іран; по-друге, з 14 березня замовники зобов'язані купувати низку продуктів харчування через електронний каталог. І якщо щодо заборони співпрацювати з Іраном питань не виникло, то обов'язок використовувати Prozorro Market викликав у деяких замовників питання. 

Іран приєднується до рф та рб

Насамперед до небажаних країн у вітчизняних закупівлях включили Ісламську Республіку Іран. 

Закупівлі заборонено здійснювати у: 

  • її громадян, резидентів; 
  • юридичних осіб, які мають кінцевого бенефіціара, члена або учасника з часткою від 10% — громадянина Ірану або юридичну особу-резидента Ірану;
  • у будь-кого, якщо предметом закупівлі є товар походженням з Ірану.

До переліку підстав відхилити тендерну пропозицію учасника додали його належність до випадків, окреслених вище, та відповідне походження товару. 

Виключенням є випадки, коли активи учасника передані в управління АРМА, а також, коли товар походженням з Ірану необхідний для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до 19.10.2022 року. 

Основні продукти харчування — купувати через е-каталог

Із 14 березня 2024 року вступить у силу вимога до замовників придбавати низку продуктів харчування на суму від 100 тисяч гривень через Prozorro Market – шляхом запиту пропозицій постачальників. Вона пошириться на:

  • овочі — картопля, цибуля ріпчаста, капуста білоголова, буряк, морква, огірки, помідори (томати), кабачки, а також яблука;
  • м’ясо — курятина, яловичина, свинина — та риба заморожена, яйця курячі;
  • олія соняшникова та широкий перелік молочної продукції: молоко, вершкове масло, твердий та кисломолочний сир, сметана, кефір;
  • пшеничне борошно, цукор, макаронні вироби та низка видів круп (гречана, рисова, кукурудзяна, пшоняна, пшенична, ячмінна, вівсяна, кус-кус).

Якщо закупівля через е-каталог не відбулася, у замовника буде вибір: або провести відкриті торги з особливостями, не збільшуючи очікувану вартість, або оголосити повторний запит.  

Мотиви Мінекономіки

Зміни покликані спростити для замовників та постачальників закупівлі таких продуктів харчування. Міністерство економіки називає механізм закупівлі через е-каталог найбільш зрозумілим та доступним, зокрема відзначає, що Prozorro Market дозволяє проводити конкурентні закупівлі типових товарів за 9 днів і забезпечує вдвічі вищу конкуренцію та втричі вищу економію, ніж під час класичного тендеру. Також очікується, що нововведення зменшить корупційні ризики та запобігатиме можливим зловживанням.  

Реакція замовників

У соціальних мережах запровадження обов'язку купувати продукти харчування через е-каталог викликало переважно негативну реакцію. Замовники повідомляли про проблеми, з якими вони стикались, використовуючи Prozorro Market. Зокрема, про малу кількість зареєстрованих товарів за окремими профілями та те, що подекуди місцеві постачальники продуктів харчування (дрібні підприємства, фермери) не зареєстровані у Prozorro Market. Також замовники повідомляють про технічні труднощі у використанні каталогу та виборі опцій для запиту, мають питання до інтерфейсів майданчиків. Окрім того, їм бракує навчальних заходів, присвячених використанню е-каталогу, адже зміни набудуть чинності вже за 30 днів з дня їх опублікування. 

Деякі замовники вже приготувались просто закладати більше часу на запит пропозицій як на неминучий етап, після якого все одно будуть відкриті торги з особливостями, оскільки вони впевнені, що на запит ніхто не прийде. 

Що каже статистика

Загалом у 2023 році в межах підрозділу CPV «Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція» відкриті торги з особливостями оголошував 3491 замовник (не включаючи оборонних). Жодного запиту пропозицій за цим кодом торік не зробили 2773 з них. Вони наіймовірніше практично не мають досвіду у використанні Prozorro Market для придбання харчів.

Також варто зважати, що згідно з дослідженням Центру вдосконалення закупівель КШЕ, більшість замовників — 32 147 або 93,5% від всіх зареєстрованих в Prozorro — це малі замовники. У 2021 році вони проводили не більше 20 тендерів (та інші можливі способи допорогових закупівель). У них закупівельною функцією, як правило, займаються службові особи замовника за сумісництвом або поряд із виконанням основних обов'язків. Тому спростити закупівлі поширених товарів для них буде корисно, водночас варто провести навчання та враховувати, що багатьом закупівельникам буде важко самостійно впоратися з труднощами, якщо такі виникнуть у Prozorro Market. 

Резюме

Ураховуючи статистику та реакції, виглядає ризикованим покладати на замовників безальтернативний обов'язок використовувати функціонал, який для частини з них є новим, а для частини — жодного разу не був використаний вдало. Наразі є питання: 

  • чи всі територіальні ринки забезпечені належною кількістю пропозицій за всіма продуктами харчування, які увійшли до обов'язкового переліку (в межах відповідних районів, а подекуди і взагалі населених пунктів);
  • чи є можливість користувачам-замовникам обрати потрібні їм характеристики товару та їх допустимі значення, чи є варіанти для вибору однаковими на всіх майданчиках;
  • чи всі потрібні характеристики всіх товарів доступні для обрання.

Сподіваємось, що використання е-каталогу справді допоможе спростити закупівлі для замовників та учасників, забезпечить економію коштів та часу і позитивний досвід поставок завдяки якісно прописаним умовам договорів. Також сподіваємось на проведення навчальних заходів для замовників та постачальників. Так, адміністратор електронного каталогу ДУ «Професійні закупівлі» вже запропонував повідомляти про питання, що виникають у зв'язку з його використанням, та обіцяє розібрати найпоширеніші з них. Тож закликаємо замовників не мовчати про існуючі труднощі, а Мінекономіки та адміністраторів — дослухатися до них.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Закупівлі майбутнього — які вони? Розглядаємо стратегію Уряду

Які стратегічні цілі та кроки визначив Кабмін для розвитку сфери закупівель, коли і які зміни чекати в законодавстві та системі Prozorro.

21.03.2024 16:00
29.11.2023 16:43

Зупинення платежів та лічені дні на оскарження моніторингів закупівель у суді: аналіз законопроєкту №10089

Розглядаємо ініціативу депутатів зупиняти платежі в закупівлях, у яких замовник не усунув суттєве порушення всупереч вимогам висновку моніторингу Держаудитслужби, та інші ідеї законопроєкту.

18.10.2023 09:31

Оновлені правила закупівель: з якими змінами входимо в осінь

Аналізуємо зміни до Постанови №1178 і як вони вплинуть на громадський контроль.

15.09.2023 09:55

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання