Майданчики (не) за наші гроші: чому журналістам варто стежити за бюджетом

07.07.2021 10:30

Часто журналісти оминають увагою тему бюджету, хоча подібні матеріали допомагають громадянам розуміти куди йдуть їхні гроші, а правоохоронцям вчасно реагувати на випадки зловживання з боку чиновників. 

Про те, навіщо журналістам стежити за витратами бюджетних коштів та як за допомогою розслідувань впливати на дії влади й бізнесу розказала для стрім-подкасту ”Дедлайн” журналістка проєкту DOZORRO TI Ukraine Леся Падалка. 

За її словами, влада часто зловживає темою міського бюджету, коли розповідає про джерела його наповнення. Ми маємо розуміти, що кошти в ньому з’являються переважно з податків жителів міста. А тому журналістам важливо перевіряти та розповідати людям, куди та на що витрачають їхні гроші. 

Наприклад, Леся Падалка так розповіла, як коштом киян будували закриті набережні для приватних ЖК. 

“За час роботи в DOZORRO я зрозуміла: не можна просто говорити, що держава дала кошти в місто, або вони витрачаються за ініціативи чи сприяння міського голови. Немає ніякого міського голови, який щось будує. Уся місцева казна у вашому селищі, селі, місті — це все наші з вами кошти. Будь-який майданчик вам не подарували, це ви його оплатили. Будь-який багатомільярдний міст в Києві будували не за кошти Кличка, а за наші” — зазначила журналістка. 

За допомогою розслідувань журналісти можуть привернути увагу правоохоронців та громадськості до порушень або недоведених справ і у такий спосіб розв'язувати проблему свого будинку, району, міста тощо. Часто правоохоронці порушують справи для перевірки фактів після оприлюднення інформації у ЗМІ. 

Наприклад, Леся Падалка разом із місцевими активістами змогла привернути увагу до проблеми із забудовою озера і після резонансного розголосу та судових справ будівництво припинили.

“Я бачу резонанс, бачу, як включається громада в якихось ситуаціях і мені здається, що це привертає увагу правоохоронців. Вони всі так само шукають порушення і провадження. Коли ми як громада чи журналісти звертаємо увагу на якісь порушення або справи, які можуть ними стати, потрібно про це писати”, — підсумувала журналістка.

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання