Море відкладається: чому Київ не зміг вчасно відправити дітей на оздоровлення

21.07.2021 10:30

Київська міська влада щороку оплачує літній відпочинок дітей цілої низки пільгових категорій. Так, у 2020 оздоровили 2184 дитини, а в поточному планують відправити на відпочинок приблизно 5000 пільговиків (ці дані DOZORRO надали в КМДА).

Міський бюджет оплачує перебування в літніх таборах, розташованих під Києвом, в Карпатах, на Закарпатті і на узбережжі Чорного моря. Опікується цим процесом департамент молоді та спорту КМДА. Крім пільговиків (з повним переліком яких можна ознайомитися тут), департамент організовує відпочинок також дітей з міських творчих колективів і спортшкіл.  

Цьогоріч департамент оголосив декілька закупівель послуг оздоровлення дітей. Успішно підписати договори наразі вдалося за трьома з них:

  1. відпочинок спортсменів на морі — 18,87 млн грн, виграло ТОВ “Прибрежний”
  2. оздоровлення в Київській області — 10,89 млн грн, виграло ТОВ КЗОЦ “Пролісок”); 
  3. відпочинок у горах — 1,89 млн грн, виграло ТОВ “Лаяр Сіті”.

Найбільша ж і найпривабливіша закупівля на 22,05 млн грн на відпочинок пільговиків на морі досі не відбулася. 

Закупівлю послуг відпочинку в дитячих закладах на узбережжі Чорного моря оголосили ще в березні цього року. За 22 мільйони планували отримати путівки для 1400 дітей (три зміни впродовж всього літа). Закупівлю оголосили одним лотом, тобто всі київські пільговики мали відпочивати в одному приморському закладі. З огляду на кількість дітей на зміну, це мав бути досить великий будинок відпочинку.

У закупівлі були вимоги до місткості закладу, технічні і безпекові умови, а ще — вимога на наявність власного або орендованого пляжу (виключно в акваторії відкритого моря). Крім цього, у тендерну документацію вписали ще й низку нецінових критеріїв. Вони не обов’язкові для бізнесу. Однак якщо пропозиція учасника відповідає цим критеріям, той отримає певну відсоткову перевагу на торгах. 

У цій закупівлі перелік нецінових критеріїв, які замовник планував враховувати під час оцінки тендерних пропозицій, був чималим:

  • відстань від закладу до моря до 600 м — 10%; 
  • наявність сучасної зони активного відпочинку (гімнастичного містечка, мотузкового парку, скеледрому, смуги перешкод, лазертаг арени або лазерного пейнтболу тощо) — 8%; 
  • футбольне поле — 4%; 
  • наявність сучасної зони творчого дозвілля (тематичних класів, студій та майстерень, танцювального залу, обладнаного хореографічним верстатом і дзеркалами, медіапростору з аудіосистемою JBL, світловим лазерним шоу, бездротовою аудіо передавальною апаратурою тощо) — 4%; 
  • сучасна зона активного відпочинку, майданчика для бойових єдиноборств (татамі, килим тощо) — також по 4%.

І саме ці специфічні критерії, разом зі ще кількома обов’язковими вимогами, стали каменем спотикання, який загальмував перебіг закупівлі на самому початку. 

Досить швидко після оголошення тендеру один з учасників звернувся до замовника із вимогами прибрати дискримінаційні, на його думку, умови тендерної документації: починаючи від розташування закладу (узбережжя Чорного моря) і до критеріїв щодо обладнання. 

Проте ці вимоги бізнесу замовник так і не задовольнив. Ймовірно, їх подавало ДП “Південь-Курорт-Сервіс”, адже саме це підприємство згодом оскаржило закупівлю в Антимонопольному комітеті. АМКУ виніс такі рішення: скаргу на умову щодо власного пляжу виключно в акваторії моря — не задовольнив, скаргу щодо широкого використання нецінових критеріїв — задовольнив.

Комітет обґрунтував це рішення тим, що визначених замовником нецінових критеріїв немає у відповідному переліку в законодавстві. І це питання досить спірне. АМКУ вважає, що перелік нецінових у Законі “Про публічні закупівлі” вичерпний, тоді як Мінінстерство економіки має протилежну позицію.  

Після фінального рішення АМКУ нецінові критерії довелося забрати із закупівлі. Тільки навіть тут робота органу з цим тендером не закінчилася.

ДП “Південь-Курорт-Сервіс” оскаржило також той факт, що його пропозицію відхилили, а от конкурентів: Оздоровчо-спортивний табір “Лісотехнік” та ПП “Миколаїв-Контраст” — допустили до аукціону. Документи цих учасників справді не повністю відповідали вимогам. АМКУ задовольнив другу частину скарги, тому всі пропозиції на цьому аукціоні виявилися відхиленими. Відповідно, тендер автоматично скасували. 

Ми переглянули “візитівки” учасників цього невдалого тендеру детальніше. Відразу впадає в око, що завзятий оскаржник закупівлі КМДА,  ДП “Південь-Курорт-Сервіс”, має і найбільший серед трьох учасників досвід співпраці з цим київським замовником. У 2019-2020 роках підприємство виграло п’ять тендерів департаменту молоді та спорту загальною вартістю майже 30 млн грн. Тобто раніше послуги замовника задовольняли. Утім, пропозиція учасника не відповідала вимогам: згідно з державними нормами, діти на оздоровленні можуть жити у максимум 3-поверхових корпусах, а підприємство хотіло розмістити частину пільговиків у 8-поверховій будівлі. Крім цього, наразі  “Південь-Курорт-Сервіс” не має власного чи орендованого пляжу в акваторії Чорного моря — його заклад розташований на березі лиману, до моря йти приблизно 1 км.

Натомість два інші учасники проблемної закупівлі — Оздоровчо-спортивний табір “Лісотехнік” Національного лісотехнічного університету та ПП “Миколаїв-Контраст” — досі взагалі не мали досвіду співпраці з департаментом молоді та спорту КМДА. “Лісотехнік” не отримував замовлень на київському ринку цих послуг від бюджетних установ. А “Миколаїв-Контраст” лише двічі вигравав в цьому регіоні, в 2017 році у тодішнього департаменту освіти, науки, молоді та спорту КМДА. 

Проте саме дитячий заклад останньої фірми, табір “Маяк” в селі Рибаківка Миколаївської області, явно відповідає багатьом з переліку специфічних нецінових критеріїв, які застосував департамент КМДА в скасованій закупівлі. Це і відстань до пляжу, і низка характеристик спортивних майданчиків (є скеледром, мотузковий парк, боксерський ринг) та зон відпочинку з мультимедійною технікою. 

Невтішний підсумок цієї відпочинкової закупівлі підбили вже наприкінці червня (рішення АМКУ від 25.06.2021). І нову на ті самі послуги департамент оголосив 29 червня. Тепер ця закупівля містить лише обов’язкові критерії, і переможця визначатимуть тільки за ціною. Також змінився перелік вимог до закладу, а закупівля розбита на три лоти: відпочинок в Херсонській області, Одеській, та останній — в Херсонській і Миколаївських областях. Збільшилася також кількість дітей в заявці — тепер це 2100 відпочивальників (за ту саму очікувану вартість). 

Щоправда, на цьому гарні новини закінчуються. Оскільки зараз вже середина липня, а закупівля перебуває лише на етапі подання пропозицій. Поки що аукціон же призначений взагалі на 3 вересня (дату автоматично визначила система, однак вона ще може змінитися). Тобто тепер орієнтовні дати дитячого відпочинку — літнього, на морі — це насправді кінець серпня та вересень.

Ситуацію з літнім відпочинком дітей пільгових категорій на морі для DOZORRO прокоментували в департаменті молоді та спорту КМДА:

Морський відпочинок у вересні дійсно технічно складний, оскільки у дітей вже починається навчальний процес. Ми проводили з цього приводу (ситуації з вимушеним переносом відпочинку через оскаржену закупівлю) консультації з райдержадміністраціями, які надають списки пільговиків на відпочинок, і нам висловили побажання максимально наблизити дати заїздів до кінця серпня — початку вересня. Наразі ми сподіваємося, що зможемо організувати процес так, щоб основна маса дітей потрапила на заїзди з 20 серпня, тоді вони втратять лише кілька днів нового навчального року, — розказав начальник відділу спортивного резерву, фізкультурно-масової та оздоровчої роботи департаменту Святослав Сирота. — Кінцевий термін подання пропозицій в новому тендері — 30 липня. Якщо ми встигнемо оперативно їх розглянути і цим же днем зробити протокол, то далі всі етапи закупівлі завершуються впродовж 20 днів і вже в серпні ми починаємо відправку дітей.”

Темні закупівлі Київміськсвітла

Фінансовий аудит комунального підприємства виявив завищення вартості матеріалів і застарілі підходи до обліку енергоспоживання.

15.12.2021 10:00

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

Як улюбленець Київзеленбуду стає генпідрядником ще до тендеру

Або як компанія почала вигравати тендери комунального підприємства, коли її колишній співзасновник і очільник влаштувався на роботу в КП.

05.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання