Як улюбленець Київзеленбуду стає генпідрядником ще до тендеру

05.08.2021 10:00

Що б ви подумали, якби бюджетна установа публічно назвала певну фірму підрядником ще до проведення тендеру? Якщо це не унікальна авторська послуга, не ковідна закупівля, не переговорка і так далі. Мабуть, або що це помилка, або “ну мають же бути якісь причини”.

Саме така історія сталася зі столичним комунальним об'єднанням “Київзеленбуд” минулої осені, і ми вирішили проаналізувати цю ситуацію.

Надто прогнозований тендер

Восени 2020 року в Дарницькому районі Києва почали облаштовувати новий парк — на Дніпровський набережній в районі затоки Берковщина. Раніше тут був гай старих дерев і необлаштований пляж (в останні роки з альтанками й кафе). Але забудова району підступила і на ці віддалені околиці масиву і, після декількох років зусиль депутатів і управління екології, стартував новий парковий проєкт Києва.

Анонсували його якраз напередодні місцевих виборів-2020, тоді ж і провели перший тендер на вже будівельні роботи. Закупівлю з очікуваною вартістю 11,79 млн грн оголосили 15 жовтня. А вже за кілька днів на місці майбутнього будмайданчика стояв борд “Київзеленбуду” з паспортом об'єкта, на якому, крім традиційної реклами “за сприяння”, були відомості про план благоустроюзамовника і генпідрядника робіт. Про що навіть абсолютно відкрито повідомив сам “Зеленбуд” на своїй сторінці у фейсбуці (21 жовтня).

Фото: фейсбук КО "Київзеленбуд"

За процедурами відповідної закупівлі в цей час ще тривав період подання пропозицій (до 31 жовтня), а сам аукціон мав відбутися 2 листопада. Але за два тижні до початку торгів на об'єкті вже стояла табличка з назвою і контактними даними генпідрядника — ТОВ “Євротехнології Груп”.

Власне, посадовці “Київзеленбуду” як у воду гляділи і переможцем аукціону дійсно виявилася ця фірма. Учасників було всього двоє, і конкурент, ТОВ “БК Аксон”, запропонував ціну 11,639 млн грн, а “Євротехнології Груп” — 11,617 млн грн. Можна сказати, що тендер пройшов як по маслу, і 26 листопада уклали договір із переможцем. 

Збіг? Можливо. Але він дивує аналітика DOZORRO Ярослава Пилипенко: “Торги могли бути оскаржені, на аукціон могла не прийти потрібна кількість учасників, пропозицію названого “Зеленбудом” переможця могли відхилити через скарги, міг прийти учасник з кращою ціновою пропозицією  що завгодно могло статися, якщо торги відбуваються за прозорою процедурою”, — зазначає експерт.

І справді, учасники подали свої пропозиції лише 30 жовтня, тобто 21 не можна було взагалі спрогнозувати, чи відбудуться торги. До речі, попередня закупівля цих же робіт не відбулася, бо замовник відхилив обидві пропозиції через невідповідність тендерній документації. На перший аукціон подавалися ті ж учасники. 

Виявилось, що перед новим тендером Зеленбуд оголосив ще невелику спрощену закупівлю на 324 тис. грн з такою ж назвою, як і тендер. “Євротехнології Груп” були єдиним учасником, тож і отримали договір, який якраз і уклали 21 жовтня. По факту це був договір на підготовчі роботи. На цю суму “Євротехнології Груп” мали викорчувати дерева, кущі, облаштувати ділянку під будівельний майданчик і паркан. Фактично ці роботи й були виконані на момент оприлюднення згаданого паспорта об'єкта. Правда, сплат за цим договором так і не відбулося, бо його розірвали. Водночас ці роботи додали додатковою угодою у договір на капітальний ремонт — за результатами головного тендеру. 

У тендерному комітеті підприємства, куди ми звернулися, з проханням прояснити цю дивну ситуацію, телефоном говорити відмовилися. Тому ми надіслали офіційний запит і чекаємо на відповідь.

Надто близька фірма

Що ж за фірма викликає таку безумовну довіру комунального замовника, що стає генпідрядником, коли лише готує майданчик до робіт? Як виявилося, фірма дійсно не чужа “Київзеленбуду”.

ТОВ “Євротехнології Груп” — київська компанія будівельного профілю, яка існує з 2011 року. Фінансові показники роботи цього підприємства почали зростати з 2019-го. У цьому ж році “Євротехнології Груп” почали досить стало вигравати бюджетні тендери, і саме від “Київзеленбуду”. Лише за два роки підприємство перемогло на 15 тендерах цього замовника на понад 260 млн грн. Водночас конкурентність пропозицій на цих аукціонах була не надто високою, а економія складала від 0,3% до 4,4%. Новий гравець на ринку тендерів “Зеленбуду” лише за два роки увійшов у трійку лідерів підрядників цього КП за сумою договорів і наздогнав досвідчених “Будмонтажсервіс 1” і “Сівін Транс”. 

Зараз  керівником “Євротехнології Груп” значиться Пантелеймон Яковець, засновником Роман Говорун. Проте до 2018 року включно керівником і співзасновником фірми був Тарас Бойправ. Нині він — чиновник КО “Київзеленбуд”, працює заступником начальника управління капітальних вкладень. Це управління власне і є тією структурою, яка безпосередньо опікується капітальним будівництвом “Зеленбуду”, до якого і належать реконструкції та ремонти парків і скверів.

У своїй декларації за 2018 рік Бойправ вказує корпоративні права, бенефіціарну власність і своє керівництво в “Євротехнології Груп”. У тому ж році Тарас Бойправ став працювати в “Зеленбуді”, і вже в деклараціях на цій посаді за 2019 рік і 2020 рік зникли відомості про його колишню фірму — тобто він позбувся офіційної участі в ній. Це цілком закономірно, оскільки чиновник не може поєднувати держслужбу і керівництво приватною фірмою, що і моніторить НАЗК. 

За контактним телефоном “Євротехнології Груп” на питання про Тараса Анатолійовича нас запевнили, що Бойправ “звільнився і забув до нас дорогу”.

Можливо, це й так, але аж зовсім забути дорогу до колишньої фірми чиновник навряд чи міг — бо адреса і контактний телефон “Євротехнологій” повністю збігаються з контактними даними підприємства, співвласницею якої є матір Тараса Бойправа. 

Згідно з даними його декларації, Надія Бойправ — співзасновниця і співвласниця ТОВ “Укрземтехніка”.Актуальним керівником “Укрземтехніки” є Роман Говорун, який був разом з Бойправом співвласником “Євротехнологій Груп” і лишається ним зараз. А співвласницею “Укрземтехніки” разом з Надією Бойправ є Говорун Ольга Романівна (можливо, дочка Романа Говоруна). Тобто тандем цих фірм надто схожий на сімейний бізнес. 

Це підтверджує й те, що саме “Укрземтехніка” володіє транспортними засобами будівельного профілю, яких нема у топового підрядника “Зеленбуду”, і “Євротехнології Груп” користується послугами фірми матері Бойправа. У своїй пропозиції на один з тендерів “Євротехнології Груп” надало договір оренди двох екскаваторів “Укрземтехніки”.

Посада Тараса Бойправа в “Київзеленбуді” не дає йому повноважень вирішувати долю тендерів, він навіть не член тендерного комітету. Але все ж математика така: з приходом колишнього керівника “Євротехнології Груп” в управління капбудівництва комунального підприємства саме раніше пов’язана з ним фірма стала вигравати аукціони від цього КП. Іноді навіть вигравати ще до проведення аукціону.

Чим знаменита компанія

Наразі проєкти, які реалізує “Євротехнології” для громади Києва, ще переважно на стадії реалізації. Найбільший — це будівництво парку по проспекту Шухевича (раніше Ватутіна) в Деснянському районі столиці. Підприємство виграло тут два тендери і отримало підряди на 56 млн грн у 2019 році і на 62 млн грн — у 2020-му. По парку біля затоки Берковщина, крім згаданого тендеру на 11 млн грн, “Євротехнології” перемогло у ще одному на 34 млн грн цьогоріч. На обох об'єктах роботи в розпалі, а якихось аудитів ще не було.

Була неприємність в іншій сфері — “Євротехнології Груп” разом з “Київзеленбудом” і ще двома підрядниками цього КП фігурують у кримінальному провадженні, яке розпочали цього січня. У тексті ухвали суду щодо процесуальних дій слідства зазначено, що правоохоронці встановили наступне: у 2019-2020 роках службові особи фірм-підрядників у змові з посадовцями комунального підприємства укладали удавані правочини для формування безпідставного податкового кредиту з ПДВ, викорстовуючи для цього фіктивні фірми, завдяки чому ухилися від сплати податку на додану вартість на суму понад 30 млн грн. 

Оскільки сума “понад 30 млн грн” (а ПДВ складає 20%), це означає, що йдеться про тендери на загальну суму мінімум 150 млн грн. Але, нагадаймо, поки що це лише думка слідства. Якщо вона підтвердиться в суді, то покарання за цією статтею (ч. 3 ст. 212 КК України)  — штраф від 15000 до 25000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це 255-425 тис. грн) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.


Чому ми часто пишемо про “Київзеленбуд”?  З одного боку, бюджет Києва постійно збільшує транші на паркові реконструкції в столиці, що сягають сотень мільйонів на рік. З іншого, парки — це те, що ми, спонсори цих проєктів (тобто платники податків), дійсно можемо оцінити. Оцінити якість робіт і одночасно дослідити підходи та схеми цих робіт. Які, власне, однакові в усіх напрямів комунальної сфери.

На жаль, практика свідчить, що лише одиничні проєкти паркових реконструкцій відбуваються без фінансових і організаційних порушень. Про що ми писали в нашому великому аналізі. Унаслідок численних скандалів у 2016-2019 роках очільники “Київзеленбуду” змінювалися щороку, з 2019-го наступило певна стабільність — чинний керівник Олексій Король вже третій рік поспіль на посаді. І хотілося, щоб ці роки були не просто затишшям, а оновленням підходів і прозорості роботи.

Темні закупівлі Київміськсвітла

Фінансовий аудит комунального підприємства виявив завищення вартості матеріалів і застарілі підходи до обліку енергоспоживання.

15.12.2021 10:00

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання