На Кіровоградщині родичі-підприємці другий рік поспіль годуватимуть учнів і дошкільнят

06.02.2018 13:39

Продукти харчування - предмет щорічних закупівель освітніх установ усіх областей України. На продукти для дітей у школах і садочках витрачають кошти місцевих бюджетів, залучаючи за потреби кошти освітньої субвенції. Більшість закупівель продуктів здійснюються у системі ProZorro через аукціони та шляхом укладання прямих договорів з постачальником. Найчастіше учнів та дошкільнят годують підприємці, які працюють на відповідних територіях. Нічим не відрізняється ситуація і в місті Бобринець, що на Кіровоградщині. Тут, як виявилось, основними постачальниками продуктів харчування є два місцевих ФОПи.

За даними публічного модулю аналітики, з моменту запровадження обов’язкового використання системи ProZorro, відділ освіти, молоді та спорту Бобринецької міської ради найчастіше купував саме продукти харчування. Тільки 21,7% від усіх закупівель харчів для освітніх закладів були конкурентними, тобто відбувались з оголошенням торгів. Решта 78,3% закупівель бобринецький відділ освіти проводив “вручну”, обираючи постачальників самостійно і лише звітуючи у системі про укладений договір. 

Аналіз платіжок цього замовника на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів показав, що починаючи з середини 2016 і до кінця 2017 року основними годувальниками бобринецької освіти стали ТОВ "Валекс Ко" (кропивницька фірма, що працює з освітніми установами різних районів Кіровоградщини), ФОП Сокуренко Оксана і ФОП Ємельянова Діана При чому транзакції на рахунки останніх зустрічаються найчастіше, а напряму укладені договори вже у 2018 році вимірюються  сотнями тисяч гривень.

Конкурентність

Обидва приватні підприємці зареєстровані у Бобринці і займаються роздрібною торгівлею продуктами харчування. 

Оксана Сокуренко зареєструвала ФОП ще в 2005 році, Діана Ємельянова розпочала підприємницьку діяльність тільки в серпні 2016 року. За даними системи ProZorro, на рахунку ФОП Сокуренко - 7 відкритих торгів, у більшості з яких її пропозиції відхиляли. У двох тендерах замовники оголошували про намір укласти договір з підприємницею, однак підписали угоду тільки на закупівлю фруктів та овочів у січні 2017 року з очікуваною вартістю 412,7 тис грн. Пропозиція Сокуренко за результатами торгів зменшилась лише на 184,32 грн від виставленої замовником. Єдиним конкурентом на цих торгах була ФОП Ємельянова, яка запропонувала ціну меншу за очікувану на 82 копійки. Відзначимо, що Діана Ємельянова була вірною супутницею більш досвідченої підприємниці на всіх аукціонах бобринецького відділу освіти, але в жодному не перемогла. 

Однак неуспішний досвід участі цих ФОПів у конкурентних процедурах не став для освітян перепоною у підписанні з ними прямих договорів на постачання продуктів харчування. В обох підприємниць суми підписаних договорів за 2017-2018 роки перевищують мільйонні позначки, а в їхній бізнес-історії співпраця тільки з бобринецьким відділом освіти та спеціалізованою школою-інтернатом І-ІІ ступенів, що знаходиться в тому ж Бобринці.

На графіку показана кількість підписаних договорів із ФОПами по відношенню до фірми, яка перемагала тільки через аукціони, набагато більша. А договори з постачальниками харчових продуктів здебільшого підписуються тільки на початку років. Для вибору постачальника й перегляду статистики по ньому натисніть на ньому у списку справа. Дані взяті з публічного модуля аналітики.

ПЕРЕЙТИ НА СТОРІНКУ З ІНТЕРАКТИВНИМ ГРАФІКОМ

Матеріальна база

Беручи участь у відкритих торгах ФОП Ємельянова жодного разу не завантажила повний пакет документів, які б свідчили про її спроможність зберігати чи перевозити товар: тільки копії сторінок паспорта, ідентифікаційного коду, виписка з ЄДР, витяг з реєстру платників податків, лист-згоди на обробку персональних даних у торгах, у деяких закупівлях - цінова пропозиція та технічні вимоги до предмету закупівлі. Однак її суперниця в аукціонах мала більший асортимент документів і майже завжди меншу цінову пропозицію. Згідно з ними ФОП Сокуренко має власний магазин зі складським приміщенням площею 109 кв.м та автомобіль з ізотермічним фургоном для перевезення товару. Перевезенням продуктів харчування по навчальним закладам, згідно з документами, займається її чоловік Віктор Сокуренко, який також зареєстрований як ФОП і виконує обов’язки водія-вантажника.

Сімейний підряд

Дивним під час моніторингу закупівель бобринецького відділу освіти виявилась не лише велика кількість платіжок цим двом ФОПам у системі Є-data, схожість окремих документів в тендерах чи пасивність однієї з учасниць у відкритих торгах. Обидві жінки мають однакові “прописки” у своїх паспортах (кваліфікаційні документи у закупівлі м’яса у 2017 році), судячи з яких до середини 2016 року проживали в одній квартирі. Влітку того ж року Діана Ємельянова, згідно копій її паспорта, вийшла заміж, а 2 вересня змінила місце прописки. У базі даних Є-дати перші трансакції між бобринецьким відділом освіти і ФОП Ємельянова датуються 29 вересня 2016 року. 

На Єдиному веб-порталі відкритих даних усі платіжки бобринецького відділу освіти можна побачити тільки з вересня 2016 року, що, ймовірно пов’язано з реєстрацією юрособи у системі у той період. Якщо проаналізувати призначення платіжок у трансакціях, можна помітити, що більшість дотацій перераховувались ФОП Ємельянова. На графіку видно, що суми трансакцій на її рахунки за весь період були найбільшими. Серед платіжок відділу освіти можна побачити перерахунки Бобринецькому ТВБВ: вони не були постачальниками продуктів, а кошти отримували за харчування учасників учбово-тренувальних зборiв з різних видів спорту. Для вибору постачальника й перегляду статистики по ньому натисніть на ньому у списку справа.

ПЕРЕЙТИ НА СТОРІНКУ З ІНТЕРАКТИВНИМ ГРАФІКОМ

Зв’язки між двома підприємицями виявила й аналітична система Clarity Project, що працює на основі бази даних тендерів Prozorro: ФОП Ємельянова та ФОП Сокуренко пов’язані моб. тел “380979857347”. Однак ми не стверджуємо, що ці дані є достовірними.

Двадцятирічна різниця у віці між жінками дала підстави вважати учасниць одних і тих же аукціонів бобринецького відділу освіти матір’ю і донькою. Припущення підтвердилось після моніторингу соцмереж, у яких виявилось кілька підтверджень спорідненості двох ФОПів. Обох жінок вдалось знайти у соцмережі “Вконтакті”, які окрім однакових друзів мали ще й спільні фотографії. Світлина на аватарці в аккаунті Оксани Сокуренко - яскравий тому приклад.

У спільних друзях двох користувачок “Вконтакті” були також вітчим Діани Ємельянової Віктор Сокуренко, її молодший брат та чоловік Олександр Ємельянов.

В альбомах юної підприємниці є сімейні світлини, у яких присутні перелічені особи, зазначені раніше.  Як в однієї, так і в іншої на стінах акаунтів можна побачити оголошення про знижки  в магазині “Жовтень”, що має спільну із зареєстрованим на Оксану Сокуренко складом-магазином адресу - вул. Комсомольська 130р. Окрім того Діана Ємельянова від свого імені поширювала у бобринецьких спільнотах “Вконтакті” анонси про знижки у “Жовтні” та запрошення на відкриття магазину з продажу риби. Останній, згідно дописів, теж належить Сокуренко О.В.

Політика

Оксана Сокуренко має ще й політичний досвід. На місцевих виборах у 2015 році вона балотувалась у депутати Бобринецької міської ради від політичної партії “Соціалісти”. Нині єдиним представником цієї політичної сили у міській раді є Ігор Тєфтєєв, який за збігом обставин виявився членом постійної депутатської комісії з питань освіти, охорони здоров’я, спорту, та соціального захисту населення. Кандидати у депутати від партії “Соціалістів” на місцевих виборах 2015 року є і в складі бобринецького виконкому - в.о. старости с. Червона Долина Володимир Шкварко, начальник відділу бухгалтерського обліку – головний бухгалтер фінансового управління міської ради Ірина Мельнікова та Людмила Кривошея, заступниця міського голови з соціально-гуманітарних питань міської ради, яка за своїми повноваженнями відповідає за галузь освіти.

Протягом січня 2018 року відділ освіти, молоді та спорту Бобринецької міської ради прозвітував про 13 укладених без конкуренції договорів. Серед них можна побачити два договори і з Діаною Ємельяновою та Оксаною Сокуренко на постачання різного роду продуктів харчування. Загальна сума угод з ФОП Ємельянова становить 1,199 млн грн, з ФОП Сокуренко - 243,2 тис грн. Обидва договори містять список продуктів та вартість кожного з них, однак з документів неможливо оцінити за якою вартістю купувався товар, адже в них просто не вказали обсяги придбаних харчів.

Інформуємо, що ГО “Центр медіарозслідувань”  звернувся з офіційним листом до контролюючих органів з приводу виявлених під час моніторингу фактів. 

Світлана Дубина, Центр медіарозслідувань “Прозоро”

«Центр медіарозслідувань «Прозоро» та ДАСУ попередили порушення у закупівлях Кіровоградщини на понад 32 млн грн

Про це фахівці обласного управління ДАСУ повідомили у відповіді на запит.

26.02.2018 12:15

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання