Новий поворот в гібридній кримінальній справі

04.09.2017 13:17

З моменту коли команда DoZorro заявила про незаконність процедури закупівлі автомобілів Mitsubishi Outlander для поліції та сумнівність договору, пройшло більше восьми місяців. Дехто говорив, що про цю закупівлю вже варто забути і не зупинятися на ній, адже, частину грошей повернуто до бюджету. Проте, ми продовжуємо вимагати об’єктивного розслідування в цій справі та пояснень керівництва Державної аудиторської служби України щодо кардинальної зміни позиції про недійсність укладеного договору на закупівлю даних автомобілів.

Що ж нового зараз у розслідуванні цієї справи? З реєстру судових рішень, вдалося дізнатися, що Національне антикорупційне бюро України (далі - НАБУ) підтримує нашу позицію.

Пропоную ознайомитися з цитатою з Ухвали, яка є у відкритому доступі:

В ході розслідування встановлено, що службові особи ДУ «ЦОП Національної поліції України», засновником якого є Національна поліція України, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Ніко Діамант», за сприяння службових осіб Міністерства внутрішніх справ України, в порушення статтей 3, 35 Закону України «Про публічні закупівлі», статтей 2,3 Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», під час здійснення закупівлі предметом якої є «Автомобілі спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою «Mitsubishi Outlаnder PHEV» або еквівалент» для потреб Національної поліції України, необґрунтовано застосували переговорну процедуру закупівлі, чим створили неконкурентні умови під час проведення процедур державних закупівель з метою укладення договору про закупівлі із завчасно визначеною юридичною особою ТОВ «Ніко Діамант», за цінами, які вищі від ринкових більше ніж на 30%, в результаті чого своїми діями завдали шкоди Державному бюджету у розмірі понад 240 млн.грн., що підпадає під ознаки вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.2 ст.364 КК України.


Як видно з Ухвали, детективи встановили переплату на суму понад 240 млн.грн. Варто нагадати, що до бюджету було повернуто лише 124 млн. грн., про які особисто прозвітував Міністр внутрішніх справ.

Отже, детективи НАБУ не сидять склавши руки, досудове розслідування триває. Було визначено причетних до порушення службових осіб. Проте, є меленьке “АЛЕ”, яке показує недолугість судової системи.

Справа в тому, що детективи НАБУ подавали клопотання до слідчого судді з проханням надати доступ до інформації про зв'язок за номерами телефонів керівника Концерну "НІКО" та керівника департаменту логістики та матеріально - технічного забезпечення Національної поліції України. Детективи намагалися отримати інформацію про даних абонентів, надання їм телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, телефонних дзвінків, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо, які повинні зберігатись у відповідних операторів телекомунікаційних послуг. Дана інформація необхідна детективам НАБУ для встановлення дійсних обставин події, а також встановлення інших осіб, які можуть бути причетні до скоєння злочину.

Проте, Слідчий суддя, заслухавши детектива, дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку, що клопотання НЕ ПІДЛЯГАЄ ЗАДОВОЛЕННЮ, оскільки детективом не доведено достатніх підстав вважати, що вищевказана інформація у розпорядженні операторів телекомунікаційних послуг має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

За відповідними посиланням можна ознайомитися з УХВАЛОЮ 1 та УХВАЛОЮ 2, які ухвалені слідчим суддею Солом'янського районного суду м. Києва Усатовою Іриною Анатоліївною. Важко сказати про докази, які наводили детективи НАБУ, але відмови в задоволенні клопотань виглядають дивними.

Віримо в НАБУ та сподіваємося на подальше об’єктивне розслідування в цій справі...


Моніторинг відбудови: виклики та важливі уроки

Виступ заступника виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Івана Лахтіонова під час вебінару «Моніторинг відбудови» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

16.02.2024 09:40

Як саме ви можете боротися з марнотратством бюджету і корупцією в закупівлях

Інструкція для тих, хто хоче почати впливати на раціональне витрачання коштів держави, але не знає, з чого почати.

09.12.2023 13:30

Які зміни в публічних закупівлях очікує від нас ЄС

Вдосконалення контролю, більше нецінових критеріїв, розвиток централізованих закупівель на місцевому рівні та скасування обов’язкових е-аукціонів.

10.11.2023 12:00

Як хочуть вдосконалити ProZorro: 10 змін

У ніч ухвалення бюджету депутати відхилили закон про вдосконалення державних закупівель. Експерти миттю підготували новий проект. Про що там ідеться?

22.01.2019 10:56

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання