Нюанси розрахунків або чи правда 80% замовлень у Тернополі йдуть на оборону

26.11.2023 17:20

У середині листопада низка тернопільських видань опублікувала матеріал про те, що за сумою майже 80% замовлень Тернопільської міської ради призначені для військових. У тексті зазначалося, що аналіз провели тернопільські волонтери — без імен і назв організацій. Методологія підрахунків також не описана, тож незрозуміло, як військові закупівлі відділили від решти. Але найбільша проблема — що текст виглядає так, ніби більша частина бюджету міста йде на потребу військових. А це не так.

У матеріалі також зазначається, що станом на 15 листопада для забезпечення військових оголосили 151 закупівлю на очікувану вартість понад 81,4 млн грн. Зокрема, це ноутбуки, комп’ютери, телевізори, старлінки, антени, картриджі та інша оргтехніка, кабелі, запчастини для автомобілів та шини, столи та стільці, єврокуби, пральні машини та морозильні камери, дощовики, ліхтарі, портативні електростанції, плівка та сітка, лазерні указки, тепловізори, паливно-мастильні матеріали, комплекти одягу тощо.

Імовірно, волонтери аналізували виключно ті закупівлі, де Тернопільська міськрада виступала замовником як окрема юридична особа. Адже за даними BI Prozorro, з початку року і до 15 листопада міська рада Тернополя оголосила понад 300 закупівель на 113,4 млн грн. При цьому, відповідно до планів закупівель за той самий період міськрада запланувала 155 саме військових замовлень на 89 млн грн.

Щоб їх виокремити, ми вибрали ті закупівлі, які у примітках містили згадки про:

  • Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік;
  • Програму захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2023-2025 роки.

Але важливий нюанс: Тернопільська міськрада як юридична особа є не єдиним замовником у закупівлях для потреб міста. 113,4 млн грн за 10,5 місяців — якось замало для міста на понад 200 тисяч мешканців, загальний плановий бюджет якого на 2023 рік складав майже 3 млрд грн.

Так, якщо подивитися закупівлі замовників, підпорядкованих Тернопільській міськраді, з 1 січня до 15 листопада 2023 року, то вийде, що для потреб міста оголосили 6750 закупівель з очікуваною вартістю 1,15 млрд грн. 81,4 млн грн від цієї суми — це 7%. При цьому, на той самий період було заплановано оголосити 8410 закупівель на 1,16 млрд грн.

Ці закупівлі планували і проводили більш як 90 організацій. Серед них зокрема управління культури і мистецтв та управління ЖКГ Тернопільської міськради, Галицький фаховий коледж імені В’ячеслава Чорновола, КНП «‎Тернопільська комунальна міська лікарня №2», КП «‎Тернопільська кінокомісія», КП «‎Міськавтотранс», Управління розвитку спорту та фізкультури, Дитячо-юнацький пластовий центр.

Для порівняння, видання Forbes порахувало, скільки обласні центри закладали цього року на фінансування ТрО, а скільки — на благоустрій. За цими підрахунками, на сили оборони у бюджеті Тернополя виділили 61 млн грн, а на благоустрій — 428 млн грн. При цьому, дохід міста від «‎військового» ПДФО склав 545 млн грн. З уточненням, що видання не рахувало ті кошти на військових, які виділяють через субвенцію у держбюджет або через внески до статутних капіталів. Бо такі кошти неможливо якісно відстежити.

Крім того, варто додати, що кожен обласний центр має власні програми, спрямовані на допомогу військовим, потреби ЗСУ, ТрО, ДФТГ. Ці програми мають різні назви, а підхід до закупівель за ними кожна міськрада обирає самостійно. Тож замовниками обирають різні установи і їх доволі важко відстежити й відділити. Тому порівнювати закупівлі для військових винятково по замовленнях міськрад як юридичних осіб неправильно.

Раніше Тернопільська міська рада у відповідь на наш запит повідомляла, що цьогоріч  місто спрямує до захисників 153 млн грн, а саме:

  • на заходи та роботи з територіальної оборони — 61,5 млн грн;
  • на організацію медичного та соціального забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей, покращення житлових умов військовослужбовців — 58 млн грн; 
  • на підтримку Збройних Сил України через субвенцію місцевого бюджету державному бюджету — 34 мл грн. 

Звідки взагалі з’явилися порівняння закупівель для військових?

Ідея порівняти реальний рівень закупівель місцевих рад із замовленнями на благоустрій з’явилася на фоні ухвалення так званого закону про «військовий ПДФО», який 17 листопада підписав президент Володимир Зеленський. Фактично йдеться про зміни до Бюджетного кодексу, згідно з якими зокрема податки із грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовцям тепер спрямовуватимуться до державного, а не місцевих бюджетів.

Водночас, у громадах нині заявляють, що парламент фактично позбавив місцеву владу можливості допомагати Збройним силам і спрямовувати кошти з бюджетів міст нашим захисникам. Зокрема, такої думки притримується Київський міський голова Віталій Кличко.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Понад 900 млн грн за рік заплатили за телемарафони й програми для «‎Дому», FreeДом та The Gaze

Ми дослідили, як витрачали бюджетні кошти на телемарафони і канали Іномовлення у 2023. 

22.02.2024 10:16

Не Софійським собором одним — ремонти яких пам’яток цього року замовляли в Україні

Цієї осені в українському суспільстві пожвавилося обговорення доцільності витрат бюджетних коштів на ремонти пам’яток культури. Розбираємо, скільки насправді коштів на це виділили й питаємо у фахівців, наскільки вони зараз необхідні.

07.12.2023 10:55

Ремонти і будівництво вбиралень у Києві: як їх купують на Prozorro

Ми проаналізували такі закупівлі від початку заснування системи Prozorro.

26.10.2023 12:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання