Передноворічні проблеми з електроенергією

21.12.2020 20:00

Кілька замовників у Хмельницькій області вирішили, що Закони України «Про публічні закупівлі» та «Про ринок електричної енергії» їх не стосуються. Вони купували електроенергію за скороченою переговорною процедурою закупівлі у компанії ТОВ «Хмельницькенергозбут», уникаючи проведення конкурентних відкритих торгів. 

Щоб обґрунтувати проведення переговорної процедури, замовники посилалися на пункт 2 частини 2 статті 40 Закону «Про публічні закупівлі» — про відсутність конкуренції з технічних причин на відповідному ринку. Вони стверджували, що альтернатив немає і договір на постачання електричної енергії можна укласти  лише з одним підприємством — ТОВ «Хмельницькенергозбут».

Із таким обґрунтування електроенергію за переговоркою у ТОВ «Хмельницькенергозбут» купили:

Та чи законно проводити переговорну процедуру на купівлю електричної енергії?

Закон України «Про ринок електричної енергії» визначає, що ринок електричної енергії функціонує на конкурентних засадах, крім діяльності суб’єктів природних монополій. І саме постачання електричної енергії у розумінні цього закону не належить до сфери природних монополій. 

Підприємці або компанії, які здійснюють продаж електричної енергії споживачам,  повинні мати ліцензію від Національної комісії НКРЕКП. На 7 грудня таких документів видали приблизно 800. Отже, насправді ринок цілком конкурентний. Крім того, ТОВ «Хмельницькенергозбут» не внесений до реєстру природних монополій Національної комісії НКРЕКП станом на 31 жовтня.

Ще одним доказом того, що підприємство не займає монопольне становище на ринку електроенергії у Хмельницькій області, є той факт, що паралельно з переговорними процедурами закупівель, воно бере участь у конкурентних закупівлях (відкритих торгах). Однак не завжди перемагає, бо не може запропонувати найнижчу конкурентну ціну. Приміром, тендерні пропозиції у закупівлі електроенергії КНП «Хмельницька обласна лікарня» подали одразу 20 учасників. 

Отже, постачати електричну енергію в межах Хмельницької області може не лише ТОВ «Хмельницькенергозбут», але й інші підприємства. Замовники не мали підстав для проведення скорочених переговорних процедур закупівель та, імовірно, уникнули проведення відкритих торгів. 

Після мого звернення, хмельницькі аудитори провели моніторинг усіх шістьох закупівель та підтвердили безпідставне застосування переговорних процедур.Аналогічна практика сформувалась у регіональних офісах Держаудитслужби у Дніпропетровській, Херсонській, Тернопільській, Житомирській областях. 

Згідно з рішеннями моніторингів, замовники мають усунути порушення — тобто, розірвати договори. У двох закупівлях із цим зобов’язання вже погодилися. Водночас один із замовників, а саме квартирно-експлуатаційний відділ Хмельницького, зараз оскаржує висновок аудиторів у суді. Це стосується найбільшої закупівлі на 13,6 млн грн.

Крім Держаудитслужби, схожу справу розглядала постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України стосовно купівлі електричної енергії ГУ ПФ у Львівській області. Вона своїм рішенням зобов’язала замовника скасувати закупівлю.

Окрім розірваних договорів, за такі дії тендерних комітетів/уповноважених осіб замовників доведеться відповідати гривнею. І не лише безпосереднім виконавцям, але і керівникам установ. Бо Кодекс України про адміністративні порушення передбачає жорстку відповідальність за уникнення відкритих торгів або проведення переговорної процедури закупівлі на умовах, не передбачених законом. Членам тендерних комітетів та уповноваженим особам у випадку накладення адміністративного штрафу доведеться сплатити від 25,5 тис. грн. до 51 тис. грн. Тоді як керівникам організацій порушення їх підлеглих обійдуться від 34 тис. грн. до 170 тис. гривень.

Тож радимо замовникам ретельно перевіряти підстави для проведення переговорних процедур, користуватись всіма доступними реєстрами для перевірки інформації, яку надає потенційний переможець, а також переглянути тренінг з питань закупівель електроенергії. І нехай 31 грудня ялинка справді засяє.

Стихійне лихо в поміч: як уникнути тендеру на будівництво мосту

Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області використала повінь, щоб укласти прямий договір на будівництво мосту. Його не могли звести 12 років.

11.02.2021 14:30

Як COVID-19 допомагає замовникам уникати проведення конкурентних закупівель

Процедури на мільйони гривень, які аудитори не мають повноважень перевіряти.

20.10.2020 08:30

Як вибрати підрядника та не впасти обличчям в болото

Замовник порушив принципи публічних закупівель під час переговорної процедури. Згодом з’ясувалося, що він узагалі не мав права її проводити.

03.08.2020 19:20

Чому ФОП не може бути уповноваженою особою

Про корупційні ризики таких незаконних послуг на прикладі.

17.01.2020 17:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання