"Поглиблений моніторинг": які переваги професійного модулю аналітики ProZorro

13.02.2018 17:29

Із запровадженням електронної системи закупівель ProZorro з'явилася колосальна база інформації про процедури і порушення, якої раніше не існувало. І мова йде не тільки про статистичні масиви даних, якими зручно апелювати в аналітичних дослідах, а й про "сліди" порушень і можливої корупції. Знайди "брудні" тендери стало можливо в кілька кліків, головне знати, що шукаєш.

Наразі існує як публічний, так і професійний модулі аналітики ProZorro. Останній трохи відрізняється відсутністю насиченої графіки і яскравих кольорів, проте має суттєву перевагу - значно більший доступ до інформації і можливості. 

Окрім стандартних вкладок, в професійному модулі  biPro існує можливість створювати будь-які об'єкти для отримання будь-якої необхідної інформації. Для цього треба мінімальні знання програмування (на рівні постійного користувача Exсel) та трохи фантазії. 

Далі ми розглянемо декілька об'єктів,  якими зручно користуватися в пошуках #зради.

І. Постійний контроль

Моніторинг закупівель дуже часто нагадує пошук голки в копиці сіна. Щодня відбуваються десятки тендерів і фізично опрацювати всі масиви даних буває просто не під силу. Саме тут і знадобляться корисні об'єкти. В biPro ви можете групувати тендери за станами і отримувати додаткову інформацію про закупівлю та отримувати "підказки".

Наприклад, об'єкт "Результати торгів" створений для того, аби відразу отримувати необхідну інформацію про всі завершені тендери. Окрім загальних даних про тендер, в об'єкті відображаються дані щодо кількості учасників, кількості дискваліфікацій, різниці відхилених пропозицій і переможних та виділення тендерів, в яких залишився лише один учасник.

Це саме ті дані, які допомагають віднайти тендери з можливими порушеннями. Так, наявність дискваліфікацій більшості учасників або випадків, коли в тендері не дискваліфікують лише одного учасника, частіше за все свідчать про дискримінаційні вимоги замовника, яким апріорі відповідає тільки один конкретний учасник.

Така інформація дає додатковий привід "покопирсатися" в технічному завданні та кваліфікаційних вимогах.

Лідером з дискваліфікацій серед замовників мабуть не даремно є ПАТ "Українська залізниця". З 63 тисяч цінових пропозицій в усіх тендерах Укрзалізниці в системі ProZorro тендерні комітети відхилили 14,03 тисячі пропозицій (22,3%). Деякі її філії примудряються дискваліфіковувати в середньому кожного третього учасника тендеру.  

Так Філія "Енергозбут" ПАТ "Укрзалізниці" дискваліфікувала 37% всіх тендерних пропозицій учасників. А в тендерах, очікуваною вартість понад 1 мільйон гривень - 49% дискваліфікованих учасників.

Це відверто вказує на наявність системної практики надмірних або дискримінаційних вимог. В результаті страждає конкуренція і репутація замовника. Це призводить до того, що чесні гравці ринку перестають "ходити" на тендери цього замовника.

Загалом же лідерами дискваліфікацій за галузями є:

1. Міністерство інфраструктури (в тому числі "Укрзалізниця") - 20,5%

2. Державна судова адміністрація України - 19,8%

3. Міністерство охорони здоров'я - 18,9%

4. Міністерство оборони України - 18,2%

5. Міністерство внутрішніх справ - 17,1%

ІІ. "Парні гравці"

Іще один корисний об'єкт, який існує в наборі biPro - пошук конкурентів. За допомогою цієї функції ви можете легко знайти "спільників", які постійно ходять на тендери разом.

Звісно інколи часті зустрічі учасників є обґрунтованими специфікою ринку, але дуже часто імітація конкуренції лише прикриття непрозорих закупівель із завищеною вартістю.

Наприклад ТОВ "Сота Україна" і ТОВ "Альфа Метал Компані" зустрічалися в тендерах Укрзалізниці 159 разів. З них тендери на загальну суму 445 мільйонів гривень виграла ТОВ "Сота Україна". Ця фірма зареєстрована лише в травні 2017 року, але вже встигла стати героїнею чисельних публікацій і сюжетів.

ТОВ "Сота Україна" має фіктивну адресу реєстрації, а її формальний власник нічого не знає про цю компанію.

"Сота" без офісу і бенефіціарів виграла півмільярда гривень в Укрзалізниці і продовжує вигравати далі. При цьому вартість товарів, які продає "Сота" - до 20% дорожче, ніж на ринку. Але поки механізм імітації конкуренції і надмірних вимог до учасників працює, ніхто зайвий не обрії постачання не з'явиться.

ІІІ. "Фірми з гуртожитку"

Іще однією з ознак корупційних тендерів і можливих "схем" є перемога у великих закупівлях учасників з адреси масової реєстрації або прописаних в житлових приміщеннях (наприклад квартирах).

В biPro ви можете відразу перевірити учасника за допомогою таких корисних систем як opendatabot та Youcontrol. Обидва додатки дозволяють перевірити реєстрацію фірми, її судову біографію і наявність зв'язків з іншими компаніями.

Наприклад, ТОВ "Українська траспортно-машинобудівельна компанія", яка належить британському офшору "Ріверберг Венчерз", виграла на тендерах Укрзалізниці 480 мільйонів гривень. При цьому фірма була прописана в одній квартирі з 307 іншими юридичними особами.

Нещодавно ТОВ «УТМК» змінило адресу реєстрації, і тепер у володінні фірми є цілий власний офіс.

Перемога "прокладок" з сумнівною репутацією звісно свідчить про негарні наміри. Такі компанії зазвичай використовують або для ухиляння від сплати податків (понад 20% вартості продукції), або для прикриття конвертаційних схем, коли частина коштів (переплачених замовником за завищеною вартістю або за непоставлений товар) виводиться тіньовими схемами.

Ані саму фірму, ані її власників вам скоріше за все знайти не вдастся. В кращому випадку вона зареєстрована на особу, яка відіграє формальну роль і не є організатором схеми. В гіршому - кінцеві бонефіціари фірми або взагалі не знають про існування "свого" бізнесу, або знаходяться на окупованих територіях.

IV. Аналіз договорів

Душе часто "чистий", на перший погляд, тендер може завершитися сумною історією "розпилу" десятків мільйонів. Замовник  може змінити умови договору на користь постачальника вже після завершення процедури і підписання контракту.

Таким чином конкурентний і прозорий тендер перетворюється не чергову схему. Аби відстежувати такі закупівлі в biPro існує функція аналізу договорів, де збираються дані про всі дії і додаткові угоди за підписаними контрактами.

Яскравим прикладом махінацій на додаткових угодах є дві справи НАБУ проти Міністерства оборони і "Центру забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" про необґрунтоване підвищення вартості дизпалива шляхом підписання додаткових угод. В обох випадках сума збитків державних відомств обраховується на рівні 100 мільйонів гривень.

Тож контроль за обґрунтованістю укладення додаткових угод може допомогти виявити великі корупційні діри, через які витікають сотні мільйонів.

V. Порушення на стадії оголошення

Іще однією перевагою biPro є те, що в модулі ви можете здійснювати відстеження потенційних ризикованих тендерів відразу після їх оголошення. Неконкуренті умови дуже часто прописуються замовником ще на стадії оприлюднення документації, наприклад в термінах постачання товарів.

За логікою термін постачання товарів мав би відповідати часу на виробництво товарів. І чим більша сума контрактів, тим більше часу треба для виготовлення товарів. Але деякі замовники встановлюють вимоги постачання товарів в 3, 5 або 10 днів при постачанні товарів на мільйони гривень.

Так восени Укрзалізниця оголосила тендер на 120 мільйонів гривень на закупівлю дротів. Все би нічого, та замовник відразу визначив, що переможець має поставити продукцію в термін не більше 30 календарних днів. Таким чином потенційний учасник повинен був або мати всю цю продукцію вже на складі, або бути впевненим, що замовник погодиться "почекати". Звісно жодної нормальної конкуренції на таких тендерах не може бути і зрештою з економією в 0,025% тендер виграло ТОВ "Інтеркабель Київ", яке поставило російську продукцію та ще й вдвічі дорожче, ніж на ринку.

В результаті  замовник втратив десятки мільйонів гривень через свою "нетерплячість" та вже за два місяці передумав, і підписав з "Інтеркабель Київ"  додаткову угоду про продовження дії договору на рік.

Таким чином, вимога "в термін не більше 30 календарних днів" була лише формальністю для визначення потрібного переможця, а фактично товар не поставлений навіть через 5 місяців після завершення закупівлі.

Отже будемо сподіватись, що відкриття нових горизонтів даних значно підвищить якість моніторингу закупівель. Ну і звісно ж корупція буде не тільки поміченою, а й покараною (з останнім у нас поки не дуже складається).

Принаймні модуль аналітики biPro дає необхідні інструменти, які покликані спростити відстеження потенційно небезпечних закупівель і надає можливість пошуку в масивах закупівель за певними умовами. Які об'єкти створювати і як ними користуватись, вирішує сам користувач. І можливо цей трохи складний, але корисний інструмент, все таки стане в нагоді не тільки громадським організаціям, а й контролюючим органам і з часом перетвориться в якісний результат їх успішної роботи.

Якщо Ви бажаєте отримати доступ до закритого модулю аналітики і відповідаєте регламенту, тоді Вам потрібно заповнити відповідну форму.

Київавтодор за півтора року закупив ремонтів доріг на 5,2 млрд грн. Чи доречні такі замовлення під час великої війни?

Проєкт DOZORRO дослідив, як у Києві ремонтують та будують дороги під час повномасштабної війни.

08.11.2023 14:20

Закупівлі із вартістю життєвого циклу

Коли вони справді ефективні і як їх правильно застосовувати.

26.06.2023 15:15

Що таємного в оборонних закупівлях, які не пов’язані зі зброєю?

Яка інформація може бути чутливою в закупівлях, та як зробити оборонні закупівлі прозорими.

09.02.2023 16:00

В очікуванні відбудови: 5 питань, на які досі немає відповідей

Попри те, що відбудова фактично почалася, вона все ще потребує єдиної стратегії.

21.10.2022 10:53

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання