Сміттєвозна змова на Полтавщині

06.11.2017 09:52

Управління житлово-комунального господарства Полтавської облдержадміністрації оголосило багатомільйонні тендери на придбання спецтехніки перед реорганізацію і перехід у підпорядкування Департаменту будівництва, містобудування та архітектури і ЖКГ. Більшість із них поділили між собою три фірми з Кременчука. Дослідивши процедури закупівель, ми встановили пов’язаність двох учасників – ПП «Виробничо-комерційне підприємство «Альфатекс» і ТОВ «Торговий дім «Комунальна техніка». Ці, на папері «запеклі конкуренти», жодного разу не змовившись,    подали на розгляд тендерному комітетові майже однакові пропозиції. І в додаток – частину однакових документів. А щоб не здавалося ну дуууже «палевно», поставили різні ціни. Рівно на тисячу гривень.

ПП «ВКП «Альфатекс» належить Миколі Корецькому і є дилером КрАЗ і МАЗ. Із серпня 2016 року фірма отримала держпідрядів на 226 млн грн. https://clarity-project.info/tenderer/30481196

Засновниками ТОВ «ТД «Комунальна техніка» є Чхало Василь Вікторович і Чхало Віктор Васильович. За 2 роки їх компанія виграла тендерів на понад 108 млн грн.  https://clarity-project.info/tenderer/39588481

ЗМІ звертали увагу на тісний зв’язок двох компаній. Бо аж надто часто вони складають один одному конкуренцію на держзакупівлях. Виграють усі. Окрім держави.

У березні цього року «Альфатекс» і «Комунальна техніка» змагалися за поставку сміттєвозів харківському КП «Благоустрій» вартістю 13 млн грн.

Тут варто наголосити, що обидва підприємства мають дилерські угоди з ТОВ «Виробнича компанія «Віва». Її засновники – Василь та Віктор Чхало (ТОВ «ТД «Комунальна техніка»). Економія під час тендеру склала аж 0,012%, пише «Харківський антикорупційний портал».

А сільській раді на Одещині компаніям в результаті шаленої конкуренції вдалося впихнути сміттєвоза за 2,14 млн. Різниця в цінових пропозиціях «Комунальної техніки» і «Альфатексу» склала аж 600 грн. Нікого не засмутили й однакові документи в складі тендерних пропозицій. 

Чому в мафії головне сім’я, або родинний підряд вирішує все

 Окрім згадуваних ТОВ «ТД «Комунальна техніка» і ТОВ «ВК «Віва» , члени родини Чхало володіють ще ТОВ «НВК «Влів» (припинено), ТОВ «Торгова компанія «Влів», ПП «Валява».

Офіційними дилерами «Влів» є, зокрема, Альфатекс» і «Комунальна техніка».

Впродовж місяця з моменту реорганізації Управління ЖКГ оголосило про 14 закупівель (із 18 за весь 2017 рік – ред.) на загальну суму 56,5 млн грн. Предметом оголошених тендерів була спецтехніка для потреб ЖКГ.

У вимогах замовник не прописав конкретного виробника продукції, бажану модель чи артикул, обмежившись лише загальними характеристиками.

Це дозволило обом компаніям в кожному з тендерів подавати пропозиції на базі тієї самої марки автомобіля і шасі, з частково ідентичним пакетом документів.

#ЗМОВА

І «Альфатекс», і «Комунальна техніка» запропонували машину «Влів Мікро» на шасі МАЗ-4371N2 у тендері на закупівлю чотирьох 9-кубових сміттєвозів з боковим завантаженням вартістю 8 млн 144 тис. грн.

При закупівлі 12-кубового сміттєвоза обидві фірми подали пропозиції «Влів Міні Б» на шасі МАЗ-4381. Фото автівки з технічного опису «Альфатексу» збігається з зображенням сміттєвозу, яке надала «Комунальна техніка». Така ж ситуація простежується і при інших закупівлях.

АМКУ класифікує змову, якщо в пропозиції одного з учасників помилково зазначається назва іншого учасника, або в пропозиції містяться посилання на документи іншого учасника.

У складі тендерної документації «Альфатекс» надав 5 документів від організацій, афілійованих із прямим конкурентом на закупівлі – чхалиним ТОВ «ТД «Комунальна техніка»:

- Сертифікати якості від «Влів»;

- Технічний паспорт та інструкцію з експлуатації (формуляр) обладнання сміттєвоза заднього завантаження «Влів» типу «Мікро»;

- Експертний висновок Кременчуцького відділення Полтавської торгово-промислової палати. Замовником цієї експертизи було ТОВ «ВК «Віва». Аналогічний висновок у тендерній документації має і ТОВ «ТД «Комунальна техніка»;

- Сервісну книжку від ТОВ «ВК «Віва» відскановану посторінково. У «Комунальної техніки» - така сама, тільки у ч/б варіанті й відсканована розворотами;

- Протокол випробувань із печатками і підписами керівництва ТОВ «ВК «Віва».

Цікаво, чому тендерний комітет УЖКГ не звернув на це увагу і не звернувся до територіального відділення Антимонопольного комітету в області.

Знижуємо ціну вхлам – ти мені, а я нам!

Мінімальні поступки в ціні між «Альфатексом» і «Комунальною технікою» – візитівка «конкурентів».

Показовими є випадки, коли фірми почергово поступаються одна одній на суму в 1-2 тис. грн. При мільйонних тендерах економія від таких знижок нівелюється.

Постійним конкурентом «Альфатексу» і «Комунальної техніки» був «АвтоКрАЗ». Він також виграв низку закупівель із поступкою в тисячу.

Таким чином учасники, мінімально поступаючись один одному, почергово перемагали і на трьох поділили аж 14 тендерів.

«Альфатекс» отримав 8 тендерів на 33 млн грн.

«АвтоКрАЗ» – 5 тендерів – 22 млн грн.

«Комунальна техніка» – 1 тендер – 8,5 млн грн.

І при всіх знижках, «Альфатекс» все рівно постачатиме УЖКГ машини за завищеними цінами.

Чотири 9-кубові сміттєвоза на шасі МАЗ-4371N2 з боковим завантаженням фірма поставить за 8 млн 132 тис. 200 грн. Тоді як за нашими підрахунками, їх вартість має становити щонайменше на 2 млн грн менше.

У максимальній комплектації МАЗ-4371N2 на сайті «Альфатексу» коштує 925 500 тис грн. 4 машини = 3,7 млн.

У відкритому доступі ми не знайшли ціни на сміттєві бункери «Влів». Представник компанії повідомив у телефонній розмові, що вартість 9-кубового бункеру з заднім завантаженням становить 540-590 тис. грн. Відповідно, вартість 4 одиниць – 2,3 млн. Вартість 4 машин із бункерами = 6 млн грн.

Це, а також низка однакових документів у складі тендерної документації конкурентів, їх пропозиції поставити ідентичну техніку, виготовлену на базі фірми, афілійованої з одним із учасником торгів, поступки учасників на 1-2 тис. грн, які дали їм можливість почергово вигравати тендери, свідчить про антиконкурентні узгоджені дії учасників, за трактуванням Антимонопольного комітету.

Раніше Київський райсуд Полтави відкрив справу щодо порушень управління ЖКГ Полтавської ОДА під час закупівлі сміттєвозів для області за позовом представників ТОВ «ТД АвтоКрАЗ». Ті підозрювали, що через дії управління ЖКГ бюджет зазнав збитків на майже мільйон гривень.

Дилер без дилерства або секрет маскування від полтавської фірми

Кілька місяців тому на сайті DoZorro був опубілкований матеріал «Сміттєвозна змова на Полтавщині». З'явились нові деталі щодо переможця.

25.01.2018 17:49

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання