Prozorro та Prozorro.Sale — чим вони відрізняються?

23.10.2021 12:00

Якщо вам спало на думку питання: “А хіба вони мають чимось відрізнятись?”, — то це пояснення якраз для вас. Якщо ви завжди плутали Prozorro та Prozorro.Sale, або якщо ви думали, що це одне і те ж, то не засмучуйтеся. Сьогодні ми з вами розберемося, що й до чого!

Отож Prozorro та Prozorro.Sale — це системи, дуже схожі за принципом роботи. Проте вони виконують різні завдання. 

Електронна система публічних закупівель Prozorro — це онлайн-платформа, де держава купує товари та послуги. А постачальники таких товарів та послуг — як правило, це представники бізнесу — змагаються на торгах, щоб продати таку продукцію державним і комунальним замовникам. 

Водночас система електронних аукціонів Prozorro.Sale — це онлайн-платформа, де вже самі громадяни та бізнес можуть купити та взяти в оренду в держави різного роду майно: від зовсім маленьких речей, як-от спортивний костюм чи касетний магнітофон, до заводів та готелів. До речі, купувати ці речі може будь-хто, і звичайні громадяни також. На Prozorro.Sale продають майно до 250 млн грн. Якщо захочете взяти участь у великій приватизації — готуйтеся до офлайн аукціонів.

Чим відрізняються ці дві системи, ми вже дізналися. То який принцип їхньої роботи? 

Насправді працюють вони за схожою схемою. Принцип її побудови називається дворівневим. Є центральна база даних, такий собі збиральний пункт, і до неї підключені приватні електронні майданчики. Саме на цих майданчиках замовники викладають оголошення на тендери, а бізнес бере в них участь. Як тільки інформацію вводять на якійсь із цих платформ, вона одразу потрапляє до центральної бази даних. І одночасно оприлюднюється на порталі та всіх інших майданчиках. Тільки от на Prozorro країна оголошує про своє бажання щось купити, а на Prozorro.Sale — продати чи віддати в оренду.

Отже, загалом працюють Prozorro та Prozorro.Sale за схожим алгоритмом. Проте основна відмінність все ж полягає в тому, хто купує, а хто продає :)

Профілі замовників та учасників у BI Prozorro

Як в аналітичному модулі подивитися основну інформацію про різних замовників та компанії, що працюють у публічних закупівлях

02.04.2024 10:54

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

Чи стануть прозорішими оборонні закупівлі: аналіз законопроєкту 8381

Які зміни пропонують депутати і чи допоможуть вони вирішити системні проблеми закупівель Міноборони.

08.02.2023 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання