Що не так із закупівлею будівництва національного військового кладовища

07.08.2024 11:57

1 серпня державна установа «Національне військове меморіальне кладовище» оголосила переможця закупівлі першої черги будівництва комплексу. Замовлення на майже 1,8 млрд грн планують віддати консорціуму «Білдінг ЮА». Ця новина збурила громадськість, адже консорціум створили на наступний день після оголошення закупівлі. Однак тривалість існування потенційного підрядника — не найбільша проблема. Фахівці DOZORRO проаналізували закупівлю та виявили, що консорціум-переможець ймовірно пов’язаний з проєктувальником.

Хто увійшов до консорціуму

Консорціум було створено 4 липня 2024 року, на наступний день після оголошення закупівлі. Це не чисто нова компанія, а об’єднання вже досвідчених фірм. Засновниками стали:

Кінцевими бенефіціарами консорціуму є Олександр Ісаєв та Наталя Побережець із рівними частками 40% — вони порівну володіють корпоративними правами ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД», мажоритарним засновником обʼєднання. Керівником призначено Сергія Саушина — директора ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД».

Попри центральну роль в управлінні консорціумом, ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД» раніше перемагало тільки у двох закупівлях, і лише одна з них будівельна — облаштування укриття в лікарні на Київщині за 28 млн грн. 

Інші учасники більш досвідчені:

  • на рахунку ПрАТ «Броварське ШБУ № 50» участь у 820 тендерах з 2016 року, загальна сума контрактів більша ніж 3,5 млрд грн;
  • ТОВ «АКАМ» мало контракти на майже мільярд гривень, переважно це договори поставки модульних укриттів у Дніпропетровській, Донецькій та Київській областях.

«Немає нічого дивного, що група компаній побачила деякі вимоги щодо участі в проєкті будівництва Національного військового меморіального кладовища... прокомунікувала зі своїми колегами, зрозуміла, з яким досвідом вони можуть виступити в цьому консорціумі, і після оголошення вимог було створено цю компанію. Це не новина, є багато прецедентів і успішних кейсів», — цитує заступника директора НВМК Ярослава Старущенко на брифінгу 2 серпня Цензор.НЕТ. 

Компанії, що увійшли до консорціуму, існують уже досить тривалий час — від 10 до 30 років. І загалом об’єднання фірм для великого замовлення — справді нормальна практика. Водночас те, як швидко вони це зробили, викликає підозри. Замовник оголосив закупівлю 3 липня о 20:17. Навіть якщо компанії побачили її одразу після оголошення, у них була приблизно доба, щоб:

  • оцінити вимоги до підрядника, вирішити взяти участь у тендері;
  • знайти партнерів, домовитися про об’єднання, спроможність та ризики виконання майбутнього договору, узгодити структуру власності й управління, а також обговорити розподіл прибутку;
  • підготувати всі необхідні документи, подати їх до нотаріуса, що є державним реєстратором, і зібратися в одному місці на підписання.

«На практиці таку оперативність уявити важко. Це підштовхує до думки, що компанії, імовірно, знали про тендер та його вимоги завчасно», — коментує фахівець з моніторингу публічних закупівель TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Тезки у проєктувальника та підрядника на будівництво

Наприкінці минулого року замовник провів тендер на розробку проєктної документації першої черги об'єкта. На нього подалися 3 учасники. Найнижчу пропозицію відхилили, бо в ній не було підписаного замовником акту обстеження обʼєкта. Така вимога загалом дискримінаційна, адже замовник може підписати документ тільки обраним учасникам. А ще це спосіб зустрітися з представниками проєктних організацій до аукціону. Відхилений учасник звернувся до АМКУ, але щодо рішення замовника, а не умов тендеру, тож успіху не досягнув. Переможцем закупівлі визнали одеське ПП «ТЕРРА ІНЖИНІРИНГ»

За даними YouControl, з березня 2017 року директором ПП «ТЕРРА ІНЖИНІРИНГ» значиться Євдокименко Валентин Вікторович. Людина з таким самим ПІБ із травня 2019 до лютого 2024 року була директором ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД» — учасника консорціуму з найбільш вагомим внеском у статутний капітал. Тобто ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД», імовірно, мала того самого директора, що й ПП «ТЕРРА ІНЖИНІРИНГ», яке в цей час розробляло проєкт будівництва.

У серпні ПП «ТЕРРА ІНЖИНІРИНГ» виграло контракт на розробку 2 черги проєкту  Національного військового меморіального кладовища за 29 млн грн. 

Джерело: YouControl

Вимога мати сертифікат з антикорупції

Пропозицію на закупівлю  будівництва першої черги кладовища подав лише один учасник. Це поширена ситуація: цьогоріч тільки одна пропозиція була на 90% будівельних лотів. Водночас  нас зацікавила вимога, серед інших сертифікатів, мати ISO «Системи управління щодо протидії корупції. Вимоги та настанови щодо застосування» — його потрібність у цьому випадку викликає питання.

Спершу тендерна документація також містила вимогу, щоб учасник надав банківську гарантію на свою тендерну пропозицію у розмірі 9 млн грн. Однак 15 липня замовник прибрав цю умову.

Загалом решта вимог загалом адекватні для такого обсягу робіт.

Також замовник вносив зміни у файл із переліком ресурсів, необхідних для виконання робіт. Спочатку він випадково опублікував його з цінами на матеріали, але потім перезавантажив документ без них. Цікаво, що ціни на будматеріали, які спершу оприлюднив замовник, однакові з цінами в документах переможця.  Ідентична поточна ціна, витрати на доставку та зберігання, і навіть колонки з коментарем ідентичні. 

Ціни на будівельні матеріали, які можна було ідентифікувати, загалом ринкові, суттєвих переплат ми наразі не виявили. Однак оскільки ціна у договорі динамічна, вартість ресурсів можуть підвищити у процесі його виконання.

___________

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.   

PDF чи Excel: як формат кошторисної документації впливає на конкуренцію у закупівлях будівництва

Проаналізували, у яких форматах замовники на Prozorro торік публікували файли, необхідні для розрахунків кошторисів, та як це вплинуло на закупівлі.

26.06.2024 10:47

Вплив тривалості строку подання пропозицій на успішність закупівель будівельних робіт

Як замовники встановлюють строки подання пропозицій, і як це впливає на кількість учасників на будівельних тендерах.

19.02.2024 13:11

Чи готовий ти боротися з корупцією в закупівлях у своїй громаді?

Боротися з корупцією в закупівлях і марнотратством бюджету — це нелегке завдання. А ви готові? Проходьте тест і перевіряйте

15.12.2023 14:37

Мапа громадських вбиралень Києва

Де у столиці розташовані громадські туалети

26.10.2023 11:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання