Рецепт для обраних

01.02.2017 15:51

Грудень 2016. Управління освіти, підпорядковані КМДА масово запасаються харчами. Оголошується безліч тендерів.

1. сертифікати на систему управління  якістю ДСТУ ISO 9001:2009; ISO 9001:2008

2. копії Протоколів за результатами наглядового аудиту за сертифікованими системами управління якістю та системою управління безпечністю харчових продуктів (ІSO 9001:2009; ІSO 22000: 2007)

3. Надати протокол(и) лабораторних випробувань (експертного висновку) харчової продукції на товар, який планується до постачання.


Ось такі обов’язкові складники «рецепту» вимог до учасників харчових закупівель у столичних освітян. Так в грудні робили 8 з 10 районних управлінь освіти. І все це типові порушення законодавства. І все це дискримінація учасників та обмеження конкуренції.

Поясню необґрунтованість кожної з цих вимог.

Щодо першого пункту. Дане питання регламентується Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Ним передбачено, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова. Разом з тим з переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, даний предмет закупівлі виключили. Тобто, у замовника відсутня законодавча підстава, щоб встановлювати таку вимогу в документації.

Крім того, зазначаємо, що наявність таких сертифікатів не свідчить про якість виготовленої продукції, а про налагоджені процеси виробництва на підприємстві.

Що ж стосується протоколу за результатами наглядового аудиту, очевидно, що це швидше внутрішнє питання виробника продукції, який може проводити аудит на предмет дотримання міжнародних стандартів, а може не проводити. Хочеш виграти? Тоді плати за аудиторську перевірку.

Щодо протоколу контрольних випробувань харчової продукції, в тому числі на тригліцеридний склад. У чинному законодавстві відсутня вимога стосовно обов’язкового отримання такого документу. Загальні вимоги щодо харчових продуктів регламентовані Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де передбачено, що в разі підтвердження відповідними акредитованими лабораторіями відповідності продукту вимогам державного стандарту, фактично підтверджується також і відсутність харчових добавок, допоміжних матеріалів у складі продукції. Зазначений вище документ може бути отриманий виробником тільки на конкретну партію товару та таке випробування стосується лише цієї партії товару. Окрім того, такі документи не отримуються виробниками кожні тридцять днів спеціально для участі в процедурах закупівель.

З’являються підозри, що такі вимоги встановлюють для того, щоб протягнути «свого учасника». А в ситуації з КМДА нескладно зрозуміти, хто ці щасливчики. Відповідно до даних bi.prozorro.org Київська міська державна адміністрація роками купувала продукти харчування у ТОВ «Фірма Фавор», ПП «Торгпродсервіс» та ТОВ «Гранат». Вищенаведені учасники і досі залишаються ТОП-3 переможцями у сфері продуктів харчування в межах Київської області.

PS. Ознайомитися з переліком усіх "освітянських" грудневих "харчових" закупівель, які на нашу думку мають ознаки дискримінації, можна буде завантаживши файл

Цікаво, що коли ми зверталися до КМДА щодо закупівлі, яка містить такі ознаки дискримінації, то Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту фактично підтримав наші підозри і скерував Замовнику свої зауваження, щодо виявлених порушень. 

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Як Національна поліція контролює закупівлі

Департамент захисту економіки Національної поліції України є чи не єдиною структурою, яка має можливість перевіряти допорогові закупівлі. Які види контролю має поліція? Як поінформувати про порушення?

18.05.2018 11:23

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання