Що може НАБУ у державних закупівлях?

05.04.2018 15:51

Національне антикорупційне бюро (далі - НАБУ) є однієї з новостворених структур, уповноважених на подолання корупції. На сьогодні даний орган займається розслідуванням вже декількох гучних справ з приводу порушень у тендерних процедурах, серед яких закупівлі Національної поліції на придбання автомобілів, палива Міністерством оборони України, рюкзаків Міністерством внутрішніх справ. В даному матеріалі пропонуємо розкрити питання повноважень НАБУ, як однієї зі структур, яка була створена для боротьби з корупцією.

Законом України “Про національне антикорупційне бюро України” регламентовано, що завданням НАБУ є попередження, виявлення, припинення та розслідування кримінальних корупційних правопорушень. Перелік правопорушень, які підслідні НАБУ та за якими вони можуть розпочинати розслідування, наведено у статті 216 КПК України. 

У наведеному нижче переліку виписані ті статті, які можуть бути релевантними до порушень в закупівлях:

- стаття 191 ККУ Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем . Наприклад, укладено договір поставки певного товару, замовник оплатив вартість договору у повній сумі, а постачальник зі свого боку поставив товар не у повному обсязі. Внаслідок цих дій державі завдано збитки на загальну суму 1 млн. грн.

- стаття 210 ККУ Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням. Наприклад, відповідно до пояснювальної записки до бюджету було виділено кошти на ремонт вулиці А, а по факту замовник провів роботи  вулиці Б.

- стаття 354 ККУ  Підкуп працівника підприємства, установи чи організації. Наприклад, уповноважена особа міської клінічної лікарні отримала хабар від учасника-переможця закупівлі в обмін на встановлення в тендері вимог під конкретно цього учасника.

- стаття 364 ККУ Зловживання владою або службовим становищем. Наприклад,  головний лікар обласної лікарні у змові зі секретарем лікарні та керівником одного з підприємств організував проведення незаконної процедури закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги коштом субвенції з державного бюджету (бюджетна програма «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я»). У результаті закупівлі для потреб комунального медичного закладу за бюджетні кошти придбано 26 одиниць автомобілів швидкої медичної допомоги, комплектація яких не відповідала вимогам стандартів України, і експлуатація яких за прямим призначенням була неможливою. Внаслідок цих дій державі завдано збитків на загальну суму 13 млн. грн.  

- стаття 368 ККУ Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. Наприклад, директор державного підприємства з використанням наданого йому службового становища вимагав та в подальшому отримав неправомірну вигоду від учасника за перемогу в тендері.

- стаття 368-2 ККУ Незаконне збагачення (придбання майна, вартість якого не відповідає доходам). Наприклад, директор комунального підприємства набув у власність активи, законність набуття яких не підтверджено доказами. 

- стаття 369 ККУ Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. Наприклад, депутат обласної ради є власником компанії, яка має намір взяти участь в тендері, який проводиться даною обласною радою. За перемогу в тендері депутат пообіцяв голові тендерного комітету відповідного управління хабар у розмірі 800 тисяч грн.

стаття 369-2 ККУ Зловживання впливом. Наприклад, депутат міської ради обіцяв представникам комерційної структури вплинути на результати тендеру. Зокрема, щодо визначення їх підприємства переможцем у торгах на проведення капітальних ремонтів об'єктів житлового фонду та навчальної сфери району на суму понад 20 мільйонів гривень. Свої послуги оцінив у 460 тисяч гривень.

Говорячи про підстави для відкриття розслідування за даними статтями, важливим є наявність хоча б однієї з двох наведених ознак:

1. суб'єкт вчинення кримінального правопорушення (службовці вищих ешелонів влади, такі як Президент України, народні депутати, Прем'єр - міністр України та ін).* 

2. розмір предмета злочину/завданої шкоди (500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму на час вчинення злочину). Станом на 1 січня 2018 року розмір дорівнює 800 тис. грн.

Джерелом інформації для початку розслідування можуть бути:

1. анонімні заяви та повідомлення, заповнивши електронну форму, або зателефонувавши за номером 0-800-503-200 

2. інформація отримана від підприємств, установ організацій

3. самостійне виявлення інформації *

*Більше детальне інформація щодо подання звернень про імовірні факти корупційних правопорушень містяться тут.

Згідно з офіційним звітом за 2017 рік у провадженні НАБУ знаходиться 489 кримінальних проваджень, 149 підозрюваних та 165 обвинувачених в корупції. На сьогодні важко навести статистичні дані щодо роботи НАБУ та їх ефективності саме в ракурсі публічних закупівель. Однак, виходячи з інформації, яка публікується в медіа та на офіційному веб-сайті даної структури, безсумнівно що робота ведеться.

Позитивним є те, що вже є перші результати у таких розслідуваннях. Зокрема, у справі щодо закупівлі Міністерством екології світильників на основі LED-технологій за кошти отримані по Кіотському протоколу. Як йдеться в матеріалах справи замовник обрав переможцем маловідомого учасника з ознаками фіктивності, який погодився виконати умови договору з 70-відсотковою переплатою. Загалом слідством встановлено причетність до участі у замаху десяти осіб. Один із ключових організаторів замаху на заволодіння державними коштами, екс-службовець одного з державних підприємств, наразі перебуває в міжнародному розшуку. Стосовно нього застосують процедуру так званого заочного засудження (на підставі глави 24-1 КПК України). Стосовно двох осіб суд виніс вироки на підставі угод про визнання винуватості. Ще двох осіб оголошено у національний розшук, одну особу – у міжнародний. 

Як не можна боротись з демпінгом у ProZorro: поради замовникам

У боротьбі з заниженням цін замовникам важливо використовувати лише законні методи і через необачність не стати порушником законодавства про публічні закупівлі.

14.01.2019 11:16

Як Національна поліція контролює закупівлі

Департамент захисту економіки Національної поліції України є чи не єдиною структурою, яка має можливість перевіряти допорогові закупівлі. Які види контролю має поліція? Як поінформувати про порушення?

18.05.2018 11:23

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України - менш відомо. 

20.04.2018 13:14

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання