Секрет комерційного успіху КП «Фармація»

01.03.2021 14:00

Збитки комунальних підприємств Києва хронічно перевищують прибутки. Наприклад, за 9 місяців 2020 року ці показники склали 1,276 млрд грн і 338 млн грн відповідно. Найбільші прибутки показало підприємство-монополіст «Київтеплоенерго» — загальний чистий прибуток 170,2 млн грн. Друге за результативністю — «Київкомунсервіс» (52 млн грн). А от третє за позитивними результатами — КП «Фармація»має понад 20 млн грн чистого прибутку. За останні декілька років це підприємство виросло з муніципальної мережі аптек Києва в найбільшого оператора фармпродукції на ринку поставок для медзакладів столиці.

Ще у 2014 році «Фармація» була одним з лідерів збитковості серед київських КП і мала борг у 20 млн грн. Колишнє керівництво підприємства міський голова Віталій Кличко називав корупційним. 

Після змін керівництва КП його фінансові показники почали поступово зростати. Наприклад, виторг збільшився з 480 млн грн у 2015 році до 1 млрд у 2019 році (дані Youcontrol). А згідно з аналітичними даними Департаменту комунальної власності КМДА, за 9 місяців 2020 року КП «Фармація» показало чистий прибуток 20,3 млн грн, порівняно з 14,5 млн грн у 2019 році. 

Загалом доходи КП «Фармація» за 9 місяців 2020 року зросли на 93,7 млн грн відносно цього ж показника 2019 року. Цікаво, що, наприклад, загальні доходи іншого КП — «Міжнародний аеропорт “Київ” (Жуляни)» — зменшилися за цей період на таку ж саму суму — 93,8 млн грн. Через пандемію і карантин зменшилася кількість рейсів, що відразу ж вдарило по доходах підприємства. І через ту саму пандемію зросла кількість операцій і доходи «Фармації».

Що це взагалі за підприємство

КП «Фармація» заснувала Київська міська рада. Офіційно воно підпорядковане Департаменту охорони здоров'я КМДА. Згідно з даними реєстрів, підприємство має у власності 26 об'єктів нерухомості в Києві (адреси збігаються з адресами частини мережі аптек КП «Фармація») і 15 автівок (фургони для вантажних перевезень і три легковики Hyundai Elantra 2018 року випуску).

Більшості киян це КП відоме за мережею комунальних аптек з відповідною назвою. Вона досить велика — 130 закладів в усіх районах столиці. Зазвичай це не надто сучасні аптеки з обмеженим переліком ліків в асортименті. Проте саме ця мережа є базовою для реалізації медпрепаратів за соціальною програмою «Картка киянина», а також за державною програмою «Доступні ліки». 

аптеки КП «Фармація» в Києві, фото: http://pharmacy.kiev.ua/

Крім того, київська влада обрала саме КП «Фармацію» єдиним суб'єктом господарювання, через мережу якого здійснюється Пілотний проєкт щодо реалізації хворим на цукровий діабет препаратів інсуліну та засобів їх введення. На це, до речі, звернув увагу АМКУ і визнав порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. 

Підприємство також має ліцензії не лише на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, але й на виробництво лікарських засобів в умовах аптеки (рецептурні препарати і гомеопатія); а також гуртову торгівлю лікарськими засобами й придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, використання, знищення та відпуск наркотичних і психотропних речовин. 

Фармація у Prozorro

Ми проаналізували закупівлі КП «Фармація» у 2020 році за допомогою пошуку за організаційно-правовими формами модуля аналітики BI Prozorro. І виявляється, що комунальне підприємство виграє тендери майже винятково у підприємств комунальної форми власності своєї ж територіальної громади — міста Києва.

Загалом «Фармація» за рік виграла закупівель очікуваною вартістю 820 млн грн у 1261 замовника міста Києва.

Найбільшим замовником у 2020 році був департамент охорони здоров'я КМДА — 4 закупівлі загальною вартістю 141 млн грн. Одна з них — переговорна процедура на 108,9 млн грн  — лікарські засоби для надання медичної допомоги хворим з COVID-19, 15 найменувань.

Загалом за 2020-й КП мало 919 неконкурентних процедур з очікуваною вартістю 584 млн грн — усі в київському регіоні. Замовлення на найбільші суми КП отримало у квітні — вже згадана переговорка на майже 109 млн грн, і грудні — 183 лоти на 409 млн грн від лікарень Києва.

Загалом середній показник конкурентності в успішно проведених закупівлях склав для КП «Фармація» 1,87. З 291 закупівлі в 188 брали участь два учасники, в 66 — один.

Навіть коли йдеться про конкурентні процедури, помітно, що київське КП «Фармація» найчастіше приходить на торги разом з ТОВ «Дніпрофармація», яке ніколи не виграє в київському регіоні. І навпаки, іноді ці підприємства зустрічаються на торгах в дніпропетровському регіоні, де не виграє київська «Фармація». 

Згідно з даними Youcontrol, «Дніпрофармація» з міста Кам'янське має зв'язок з нинішнім в.о. гендиректора КП «Фармація» Віталієм Кузорою: кінцевим бенефіціаром «Дніпрофармація» є Олексій Кондратюк, він же разом з Віталієм Кузорою значиться в колишніх бенефіціарах ТОВ «Клініка здорова нація» (Кам'янське), де Кузора також раніше був ще й керівником.

Якщо подивитися карту тендерів, в яких бере участь київське КП «Фармація», то помітно, що воно перемагає майже винятково в київському регіоні. І майже завжди у тендерах комунальних медзакладів, підпорядкованих своєму ж департаменту охорони здоров'я КМДА.

Отже, ми бачимо, що київське КП фармацевтичного профілю збільшує свою присутність на ринку і нарощує прибутки лише через закупівлі за кошти своєї ж територіальної громади. Департамент охорони здоров'я КМДА і всі підпорядковані йому комунальні некомерційні підприємства (лікарні, клініки і спеціалізовані заклади Києва) контрактують лише зі своїм же постачальником, як за переговорними процедурами, так і на конкурентних торгах. На прикладі закупівель за коронавірусною процедурою це виглядає так: місцевий бюджет виділив додаткові кошти на екстрені закупівлі, КП «Фармація» оперативно знайшло постачальників і освоїло всі ці мільйони.

Це, з одного боку, дозволяє опосередковано повертати бюджетні кошти в той же бюджет. З іншого — робить прибутки місцевого бюджету від КП «Фармація» досить умовними — перекладання грошей з графи видатки в прибутки.

Усе про Подільський міст: коли поїде, скільки коштує і скільки справ відкрили

Подільсько-Воскресенський міст через Дніпро в столиці вкотре подорожчав — тепер його вартість складає майже 20 млрд грн, а відкриття руху знову відклали принаймні на рік.

06.12.2021 13:00

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання