Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

24.09.2021 09:30

Усі учні початкових класів Києва отримують в школі сніданки, повністю оплачені з бюджету міста. Кожен район витрачає на таке харчування приблизно 10-55 млн грн, залежно від кількості населення. Ринок цей цікавий постачальникам, однак неспокійний.

Мабуть, усі в країні вже чули про програму реформування шкільного харчування, якою опікується дружина президента Олена Зеленська. Перша леді підіймає питання якості їжі в закладах освіти, різноманіття, зміни балансу страв в бік овочів і білків замість переважання вуглеводів і некорисних жирів в меню. Інноваційні шкільні меню за новими стандартами створив кухар Євген Клопотенко.

“Натомість у нас в школі діти щодня їдять бургери, які навіть не завжди з м'ясом і не обов'язково містять овочі”,  скаржиться Наталка, мама школярки з Дніпровського району столиці. Батьки обурені, а діти не все їдять.

“Бургерне харчування поки що є винятком. У цьому навчальному закладі воно пов'язане винятково з технічними причинами у школі ремонт харчоблоку і їдальні. Ми просто не можемо готувати там гарячі страви, тому вимушені привозити готові” пояснила нам представниця постачальника шкіл Дніпровського району пані Олеся. Ремонт почався в серпні й поки точно невідомо, коли закінчиться.

Кейтерингові послуги, як тепер називають послуги харчування в закладах освіти Києва, у цьому районі надає ТОВ “Понтем.УА”. Історія приходу цього підприємства з литовським корінням на київський ринок була пов'язана зі скандалом в школі Дарницького району, про що ми писали раніше. Але після кризи “Понтем” знову впевнено почувається і наразі обслуговує школи Дарницького, Дніпровського і Святошинського районів, що за кількістю дітей і вартістю наближається до половини всього цього ринку столиці.

В інших районах Києва на тендерах управлінь освіти традиційно перемагають районні КП відповідного профілю. Цікаво, що, незалежно від постачальника (КП чи ТОВ) і перебігу аукціону, ціна шкільного сніданку в Києві усюди приблизно однакова  32 грн. Але один з районів Києва в цьому році побив усі рекорди ціноутворення.

Найдешевші сніданки

У Печерському районі в цьому навчальному році діти отримують сніданки вартістю 8,4 грн за порцію. Така безпрецедентна ціна бюджетних сніданків обурила навіть профільного заступника київського міського голови Валентина Мондриївського, який обіцяв особливо пильно стежити за якістю харчування в цьому районі та пригрозив наслідками посадовим особам.

Бюджетну економію, завдяки рекордній ціні сніданків, забезпечив тендер, який провели в березні цього року. Закупівлю з очікуваною вартістю 7,6 млн грн після тривалої боротьби виграло підприємство з іншого міста, яке запропонувало ціну 2 млн грн. Тобто вартість у договорі виявилася в понад тричі меншою за очікувану.

У таку суму оцінило свій кейтеринг ТОВ “Контракт продрезерв 5” з Дніпра. Це підприємство має великий досвід надання послуг харчування держустановам Дніпропетровської області.  Вартість його підрядів для найбільшого замовника, департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради, склала понад 1,5 млрд грн. Підприємство в цьому році вперше спробувало свої сили на київських тендерах. І свою аномально низьку ціну на закупівлі в Печерському районі обґрунтувало саме бажанням показати себе на ринку. Для цього на нього потрібно було потрапити, навіть вдаючись до демпінгу. В обґрунтуванні своєї надійності “Контракт продрезерв 5” показало свій фінрезультат за минулий рік, і заявило, що готове і може собі дозволити вести заздалегідь збиткову діяльність і власним коштом забезпечувати учнів повноцінним, збалансованим та якісним харчуванням.

Фото: фейсбук Briscola kids food (ТОВ “Контракт продрезерв 5”)

Наразі в Печерській РДА, куди ми звернулися з запитом, запевнили, що порції сніданків, які готує цей постачальник, відповідають меню, погодженому Держпродспоживслужбою, і умовам тендерної документації. Скарг від керівників шкіл не надходило повідомили в управлінні освіти району.

Ця ж дніпровська фірма вже вступила в боротьбу за тендери в Дніпровському, Святошинському і Дарницькому районах столиці. Ці райони вже не мають власних КП шкільного харчування і їхню нішу зайняв приватний “Понтем.УА”, який в цьому році ще втримав позиції у боротьбі з конкурентами.

Як же вся ця конкурентна боротьба відбивається на якості шкільних сніданків ринок дає перемогу лише кращим? Фактично це не зовсім так.

Мультипрофільне чи бінарне харчування

По-перше, орієнтовне меню спільне для всіх шкіл. І зараз є настанова робити його мультипрофільним, тобто страви на вибір. Згідно з відповідями, які ми отримали від районних управлінь освіти міста, мультипрофільне харчування охоплює вже або всі школи районів, або 80-90% в декотрих. 

Але ми вирішили уточнити, що в районах мають на увазі під назвою “мультипрофільне харчування”, і виявили, що це фактично дві порції на вибір. Наприклад: котлета з гречкою чи тефтелі з картоплею, або оладки зі сметаною чи млинці з джемом. Тобто вибір відбувається між двома схожими видами сніданків, а не кількома принципово різними стравами, як-то гарнір з м’ясом, або запіканка, або овочеве рагу, або риба з гарніром. І тому іноді мульти  це фактично дабл. Проте в деяких школах це все-таки вибір з кількох варіантів.

“Моя донька була просто в захваті, коли в їдальні стало можливим обирати сніданок з кількох видів салату, гарніру, м'яса і десертів”, згадує киянка Оксана, донька якої вчиться в школі Деснянського району. У цьому районі освітні заклади мають фінансову автономію і кожна школа самостійно проводить свої закупівлі, зокрема й харчування. Фактично наразі майже всі їх виграє місцеве КП “Зеніт”. Коли школа сама здійснює свої закупівлі, їх легше контролювати і самому закладу, і батькам. У таких випадках під дописами школи на фейсбуці з фотографіями справжнього меню на день немає розпачливих коментарів батьків “А де це таке?!”, “Приїдьте в нашу школу і побачите реальність!”, як це нерідко буває на офіційних сторінках департаменту освіти та районних управлінь. 

Однак хороших результатів вдається досягнути, й коли харчування закуповують централізовано, але це контролюють батьки. Наприклад, гімназію “Київська Русь” навіть зробили окремим лотом в закупівлі району, щоб легше було контролювати якість.

У КМДА також зазначають, що повне впровадження мультипрофільного харчування і його якість залежать від рівня обладнання харчоблоків шкіл. Річ у тім, що кейтерингові послуги фактично означають, що постачальник сам закуповує продукти і набирає працівників, а приготування їжі відбувається все на тих же кухнях наших шкіл. І, відповідно, як є різні за віком і рівнем оснащення школи, такими ж різними бувають і їхні харчоблоки. Тому кошти на оновлення обладнання харчоблоків зараз виділяють субвенцією держбюджету в межах програми “Спроможна школа для кращих результатів”.


Закупівлі

Печерський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-15-005628-c, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-23-008612-c 

Голосіївський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-02-010080-b, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-05-005777-c, https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-09-13-012182-b

Святошинський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-01-11-000917-b

Солом'янський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-20-001835-c

Оболонський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-17-008599-b

Шевченківський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-02-001616-c

Подільський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-01-14-001546-a

Дарницький  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-01-30-000467-a

Дніпровський  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-01-004390-b,  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-09-09-004026-b

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Термомодернізація будинків по-київськи

Скільки киянам вартувало зробити свої  будинки більш енергоефективними частоково коштом держави.

22.10.2021 14:45

Як бюджет участі Києва прибирають до рук депутатські команди

Попри те, що вони мають інші методи впливу на розподіл бюджетного фінансування.

15.09.2021 09:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання