Що не так із закупівлями Луганської обласної дитячої лікарні

11.12.2017 02:00

Товари закуповуються за цінами вищими від ринкових. Неконкурентні договори укладаються з фірмами та підприємцями, що зареєстровані лише за кілька тижнів перед укладанням угоди. Торги можуть дробитися або скасовуватись заради перемоги одного учасника. Все це про публічні закупівлі, які здійснює Луганська обласна дитяча клінічна лікарня.

23 листопада, Краматорськ. Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський виступає перед учасниками форуму присвяченому децентралізації. І ось бурхливі оплески. Причина - черговий випад Жебрівського в бік системи ProZorro: "Я хочу наголосити, що насправді бюджети просто не можуть витратити ці гроші. Все це через систему ProZorro, яку дуже хвалять на всіх рівнях, але яка просто не дає проводити закупівлі. За нашим досвідом можу сказати, що лише кожен 10 тендер в області відбувається з першого разу. Більшість закупок відбувається з 4-5 разу".

Чи справді “щось не так” з ProZorro і місцеві держустанови на Донбасі з труднощами витрачають кошти? Складно говорити про всіх замовників. Але це точно не про Луганську обласну дитячу клінічну лікарню. Зараз вона в Лисичанську, що в 100 км від Краматорська, туди установа переїхала після окупації Луганська.

Хто заважає проводити відкриті торги

Дирекції Луганської обласної дитячої клінічної лікарні довелось зробити чотири спроби з червня по вересень 2017 р., щоб купити залізобетонні конструкції. Чому так багато?

Очікувана вартість чотирьох торгів залишалась незмінною - 342 тис. грн. Перші - в червні не відбулись - пропозицію подав тільки лисичанський підприємець Олександр Агафонов на суму 338 тис. грн. Другі торги, де перемогла пропозиція ФОПа Оксани Литвинової з сумою 287 тис. грн, відмінили. Причина - неточність в тендерній документації, яку допустила лікарня і помітили вже після визначення переможця: в одному реченні замість міліметрів вказали сантимери. В третій спробі у вересні вже переміг Олександр Агафонов з пропозицією 248 тис. грн. Однак ці торги теж відмінили, бо Агафонов і Литвинова чомусь добровільно відмовились від укладання договору. А третій учасник був дискваліфікований, бо в пропозиції не було “листа в довільній формі з переліком уповноважених осіб на підписання договору”. Нарешті у жовтні той самий Олександр Агафонов зміг виграти тендер з пропозицією 338 тис. грн. Тобто економія на закупівлі залізобетонних конструкцій могла би скласти 90 тис. грн або 26%, якщо порівняти з сумою третьої спроби. Єдиним конкурентом в фінальних торгах була місцева компанія “Набат”, яка навіть не намагалась понижувати ставки, а Литвинова та інший учасник чомусь вирішили більше не боротись за лот.

Ось така історія. Чи винна в цих закупівельних поневіряннях система ProZorro? Чи можливо, неуспішними закупівлі бувають не тільки коли замало учасників, але й через неякісне проведення торгів замовником.

Місцевий лисичанський підприємець Агафонов знайомий з керівництвом лікарні вже більше року. З жовтня 2016 р. він отримує державні замовлення винятково від Лисичанської дитячої лікарні. Загалом держава перерахувала йому 2 млн грн, головним чином за постачання холодильників та кондиціонерів. Цікава деталь, більшість замовлень Олександра - на суму в 99 або 199 тис грн.

У більшості договорів між лікарнею та підприємцем відсутні додатки зі специфікаціями. Причина може критись у намаганні приховати реальну вартість товару. Наприклад, в одній із закупівель кондиціонерів в травні 2017 р. на 192 тис. грн Олександр Агафонов продав лікарні 15 кондиціонерів Digital DAC-9 CWG по 11 тис. грн і один кондиціонер Digital DAC-24 CWG за 24 тис. грн. В інтернеті ціни на такі кондиціонери - майже вдвічі нижчі. Якщо в таку різницю заклали вартість монтажних робіт, які прописані у договорі, то це все одно надто дорого, адже зазвичай монтаж однієї одиниці техніки коштує до 3 тис. грн, а не 5-10 тис. грн.

“Улюбленці” лікарні

Окрім Олександра Агафонова, адміністрація лікарні має ще низку “улюблених” фізичних осіб-підприємців та компаній, з якими охоче укладає прямі договори на поставки всіляких побутових речей чи ремонту приміщень лікарні. Деякі були зареєстровані за кілька тижнів до укладення своїх перших (і єдиних на сьогодні) контрактів з лікарнею. А деякі готові виконувати незвичні для себе завдання, як, наприклад, будівельна фірма, яка продала комп’ютери на 199 тис. грн. Тепер коротко по черзі про них.

Студент та пенсіонерка

Мабуть найуспішнішим з-поміж усіх фізичних-осіб підприємців є Артем Єрмошин з містечка біля Лисичанська - Кремінна. Хлопець студентського віку в травні цього року оформив собі ФОП з кведами роздрібної та оптової торгвлі. А вже в червні отримав шість державних замовлень на 520 тис. грн, а згодом ще на таку ж суму. Всього - 1,1 млн грн. Схоже, що торгівля з лікарнею приносить хлопцеві неабияку вигоду.

В листопаді лікарня уклала з Артемом договір на купівлю 40 видів посуду, як відра, каструлі, ковші, тарілки тощо. Сума контракту - 199 924 грн. В списку є “Відро емальоване 12 л з кришкою” вартістю 762 грн. Всього їх купили 40 штук. Одне таке відро в Інтернеті можна знайти вдвічі дешевше - за 374 грн, а в сусідньому луганському місті Сосновий таке ж відро в жовтні психіатрична обласна лікарня купила за 221 грн. Тільки на відрах держава могла переплатити близько 15-20 тис. грн. Каструлі алюмінєві так само купувались за завищеними цінами: 5 каструль по 1785 грн (порівняйте з цінами на сайті prom.ua).

Або погляньмо на закупівлю паперу для ксероксу на знову 199 тис. грн (161 грн за пачку А4) у листопаді. В документах відсутня специфікація, не зрозуміло якої щільності був папір, тому важко підрахувати потенційну переплату. Однак в тому ж Лисичанську пенсійний фонд платив, наприклад, вдвічі менше за ксероксний папір.

В реєстрі юридичних та фізичних осіб в Артема вказаний той самий контактний номер, що у підприємниці Алли Болото. Жінка, яка взяла слухавку, відмовилась прокоментувати ситуацію. Остання оформила ФОП в кінці квітня 2017 р., однак в кінці листопада припинила діяльність. За цей час уклала 14 неконкурентих угод на 19 тис. грн з Управлінням охорони здоров’я Сєвєродонецької міськради.

Родичем (можливо чоловіком) Алли є Олексій Болото - теж підприємець, який уклав з дитячою лікарнею договорів на 581 тис. грн. Перший договірт - поставку офісного устаткування та приладдя - Олексій уклав на початку 2017 р. на суму 183 тис. грн. Серед товарів був теж папір ксероксний А4 за 153 грн за пачку на суму 122 тис. грн. Олексій з Аллою родом з Сєверодонецьку і мають з 2011 р. спільний бізнес - торгівельну компанію “Севелектра”. Остання, до речі, свої перші державні закупівлі виграла у 2017 р., а загалом - договорів на суму 1,6 млн грн. Всі торги були неконкурентними і проводились Попаснянським районним водоканалом.

Ще один ФОП, який швидше за все пов’язаний з Олексієм Болото і лікарнею - Євген Пузаков. Зареєструвався у податковій Лисичанська в листопаді 2016 р. В грудні вже мав контракти з дитячою лікарнею та Управлінням охорони здоров’я Сєвєродонецької міськради. Всього медичний заклад заплатив Євгену за два місяці співпраці 1,2 млн грн за 14 договорами. В системі даних про закупівлі Євген Пузаков показується як Олексій Болото. Це сталось через те, що замовник під час внеення даних про укладений договір з Євгеном вніс дані Олексія. Через технічні ньюанси відображення даних ця інформація поширилась на інші закупівлі Євгена Пузакова.

Окрім Артема Єрошина, є ще один ФОП, зареєстрований акурат за два тижні до заключення першого договору з лікарнею. 66-річна Наталія Гіновська у листопаді отримала п’ять замовлень на 548 тис. грн на поставки телевізорів, ламп бактерицидних, побутових електроприладів тощо.

Будівельники та продавець медичного обладання

Окрім ФОПів, цікавими також є дві фірми, що плідно співпрацюють з обласною дитячою лікарнею: “Газ-тепло плюс” та “Мед текнолоджі”.

Від березня 2016 р. компанія “Газ-тепло плюс” отримала від лікарні 2,5 млн грн за ремонт приміщень. Перші три ремонтні закупівлі, де брала участь компанія, були конкурентними. З очікуваної вартості в 500 тис. грн було зекономлено 174 тис. грн або 34%. Непогані заощадження з точки зору лікарні, яка будувалась практично з нуля.

Попрацювавши пліч-о-пліч деякий час, керівництво дитячої лікарні та власник компанії Алексян Гарібан, мабуть, вирішили, що досить економити державні гроші і краще перейти на прямі договори без конкурентів. Як по іншому пояснити, що з вересня 2016 р. було укладено 9 договорів, кожний на суму 199 тис. грн з 0% економії?

Співпраця зайшла так далеко, що влітку 2017 р. компанія Алексяна перекваліфікувалась і на 199 тис. грн продала ноутбуки та стаціонарні комп’ютери лікарні, що взагалі не є спеціалізацією фірми. Лікарня заплатила по 13 тис. грн за шість “стаціонарних компютерів в зборі” невідомої комплектації. Алексан Гарібан, до речі, так само, як і Артем Єрмошин - з містечка Кремінна.

В іншому випадку дитяча лікарня могла подробити закупівлю. В лютому в один день “Газ-тепло плюс” уклав два майже ідентичні договори. Перший про “ремонт приміщень патології новонароджених (палати)” та другий про “ремонт приміщень поліклініки (заміна вікон на металопластикові)” - по 199 899,99 тис. грн. В закупівлях однаковий CPV код, строки, звіти оприлюднені та договори укладені майже одночасно, однакова допорогова сума та адреса об’єкту.

Друга компанія “Мед текнолоджі”, з якою тісно співпрацює лікарня, зареєстрована в Києві в кінці серпня 2017 р. Вже у листопаді “Мед текнолоджі” виграє на торгах дитячої лікарні чотири аукціони і укладає один прямий договір на поставку спеціалізованого медичного обладнання. Разом - на суму понад 17 млн грн.

В трьох закупівлях на 12 млн грн єдиним конкурентом була одна і та ж фірма - ТОВ “ДС Проджект”. Остання зареєстрована на кілька місяців раніше, ніж ТОВ “Мед текнолоджі”, у травні. “ДС Проджект” не брав участі у жодних інших торгах. Більше про “Мед текнолоджі” писало видання “Наші гроші”.

Лікарня почала активно відбудовуватись з березня 2016 р. Відтоді організувала продаж 278 лотів на суму понад 104 млн грн. За неконкурентною процедурою успішно уклали 148 договорів на 13,9 млн грн. Через відкриті торги продали 87 лотів на суму 91 млн грн з економією 36%. Кожний третій лот (33%) або не відбувся, або був скасований.

Дмитро Камишан, контактна особа лікарні з питань закупівель, сказав по телефону, що при укладанні неконкурентних договорів завжди орієнтуються на найнижчу ціну. Він не знає про ФОПів, зареєстрованих за короткий термін до першого контракту, адже не зобов’язаний слідкувати за датою їх реєстрації. Також Дмитро пояснив, що багато фірм відмовляються працювати з державними організаціями через можливі проблеми з фінансуванням. А лікарні з ФОПами значно легше співпрацювати, якщо треба отримати товари чи послуги за якнайшвидші терміни.

Звичайно, керівництву дитячої обласної лікарні може бути зручніше працювати з одними і тими ж приватними підприємцями через неконкуренті торги. Однак навіщо при цьому купувати товари за завищеними цінами, укладати угоди з підприємцями без досвіду, дрібнити торги з метою уникнення конкурентів? Нагадаємо, що одним з принципів здійснення закупівель, згідно з Законом “Про публічні закупівлі”, є “максимальна економія та ефективність”.

Чорнобиль у ProZorro: будівельна зона відчуження для обраних

Команда DOZORRO роздивилась публічні закупівлі для зони відчуження за останні три роки

09.08.2019 09:13

Юні “орли” та “орлиці”: на чому і скільки заробляють діти в ProZorro (інфографіка)

В день захисту дітей Трансперенсі Інтернешнл Україна обрала найцікавіші історії успіху молодих українців, які підписали з державними органами контрактів на 24 млн грн.

01.06.2019 14:11

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

Онлайн-мапа Миколаєва: що ремонтували у вашій школі і садку

Що купували школи та садки Миколаєва через ProZorro - онлайн-мапа. Матеріал підготований спільно з НикВести (російською).

27.09.2018 10:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання