ТОП-7 статистів ProZorro 2017 року

12.02.2018 13:13

У 2017 р. участь в конкурентних закупівлях взяли 51,3 тис. компаній та підприємців, за даними публічного модуля аналітики. 582 з них подавались на відкриті торги більше 10 разів і жодного разу не перемогли. Рекорсмен - компанія з-під Києва, на рахунку якої 413 аукціонів і 0 перемог. Декого на змові вже спіймав Антимонопольний комітет, однак, більшість продовжують працювати і досі. Ми підготували огляд найбільших “статистів”, як ми їх називаємо - ймовірно підставних гравців без переможних пропозицій - і тих, кому вони підіграють.

Закон України “Про публічні закупівлі” вимагає, щоб участь в аукціоні взяли як мінімум двоє учасників. Їхню кваліфікацію до аукціону ніхто не перевіряє і, по суті, будь-хто може бути статистом. Однак, в таких компаній завжди повинен бути мотив, адже участь в аукціоні не є безкоштовною (ціни визначені Постановою Кабміну). Раніше ми детально писали про житомирського виробника м’яса , який використовував своїх дилерів як співучасників і вигравав торги з мінімальним пониженням ціни. Таких прикладів у блогах DoZorro є чимало.

Співучасників-статистів ми визначали за даними про те, хто з них чайчастіше приходив на аукціон і вигравав, а також за мінімальним відсотком економії на рівні до 5%.

Чемпіон з Боярки

Сфера: Будівництво та ремонт

Найбільшими статистами 2017 року стали дві дуже молоді компанії ТОВ “ААА+” та ТОВ “Трестбуд-1”, які зареєстровані у 2014 та 2017 роках у місті Боярка біля Києва. 

За перше півріччня 2017 року фірма “ААА+” взяла участь в 413 лотах, “Трестбуд-1” - у 401. Очікувана вартість успішних лотів обох фірм - 2,1 млрн грн. Компанії брали участь у закупівлях майже в кожній області України, найчастіше щодо будівельних робіт та поточного ремонту. Зустрічалися вони і в закупівлях газу, нафтопродуктів, офісної техніки, меблів і багато чого іншого. 

На ринку публічних закупівель компанії паратизували недовго. Одеське територіальне відділення Антимонопольного комітету України в кінці 2017 року визнало винними “ААА+” та “Трестбуд-1” у змові на 11 тендерах. Покарання - 1,4 млн грн на двох.

Засуджений директор

Фірми з Боярки мають одного директора - топ-менеджера, юриста з іноземним досвідом роботи Станіслава Гапко. Районний суд Києва у листопаді 2017 р. засудив Станіслава Гапко на два роки умовного ув’язнення. Його визнали винним у підробці документів та незаконному заволодінню півмільйоном гривень житлово-будівельного кооперативу в Шевченківському районі столиці.

Гапко нещодавно був кандидатом на державну посаду - Головний спеціаліст Відділу інформаційно-аналітичного забезпечення у Виконавчому комітеті Боярської міській раді.

“ААА+” найбільше, 8 разів, допомагла “Навігатор Корпорейшн” виграти замовлення на поставки компю’ютерів та планшетів. Якщо не заважав “зайвий учасник” економія складала 0%, коли був такий - то економія виростала до 35%. 

Мабуть одна з найскандальніших історій, в яких брала участь “ААА+”, це дві закупівлі системи відеоспостереження за киянами та бульваір Шевченка (перша і друга). Видання “Наші гроші” звинуватило комунальне підприємство “Інформактика” при КМДА в підіграванні на торгах тендерів щодо встановлення смарт-камер по Києву світовому гіганту з виробництва камер «HikVision».

“Трестбуд-1” , друга компанія-статист Станіслава Гапко, допомагала офіційному дистриб’ютору “Харківського підшипникового заводу” виграти тендери на поставки підшипників для залізничників на 43 млн грн з 0% економії. 

За даними організації “Залізниця без корупції”, “Трестбуд-1” брала участь в схемах з розкрадання грошів “Укрзалізниці”, допомігши фірмі-прокладці “Українська машинобудівельна техніка” виграти сім майже однакових тендерів на суму 24 млн грн. Цікаво, що цій фірмі, яка фігурує у кримінальних справах з розкрадання державних коштів на сотні мільйонів гривень, минулого року також допомагав інший топовий статист - “Українська великовантажна техніка”.

Кумедно, але на деякі торги “ААА+” та “Трестбуд-1” приходили чомусь тільки удвох, проте, були відхилені через невідповідність вимогам.

Найстабільніший статист

Сфера: газ

Київська компанія “Центрнафтогазпостач”, зареєстрована у 2014 р., другий рік поспіль входить в ТОП-10 статистів. Фірма за два роки безрезультативно взяла участь у 751 закупівлі, де успішно уклали договорів на суму 1,2 млрн грн., і потрапила у один зі звітів Transparency International Ukraine про моніторинг публічних закупівель. 

«Центрнафтогазпостач» за лютий місяць [2016 року]  150 разів готував пропозиції на суму 254 млн. грн. І жодного разу не переміг. Компанія була серед статистів і у січні, і у грудні, і у листопаді. Кожного місяця вона готує сотні пропозицій, кожного місяця за кожну пропозицію платить 1700 гривень і жодного разу не перемагає”, - розповідав директор програми інноваційних проектів Віктор Нестуля.

Найчастіше компанія підтримувала в торгах “Львівгаз збут”, що належить НАК “Нафтогаз України” та “Харківгаз збут”, який контролюється офшорними компаніями з Кіпру. Його надійними партнерами-переможцями були такі:  “Дніпропетровськгаз збут”, “Сумигаз збут”, “Волиньгаз збут”, “Рівнегаз збут”.

“Центрнафтогазпостач” фігурує в досі незавершеній кримінальній справі як компанія, через яку кримський титановий завод, що пов’язують з Дмитром Фірташем, міг відмити 40 млн грн.

Інші ТОП статисти

У першу сімку найактивніших статистів потрапили також компанії, які допомагали виграти тендери Рубіжанському трубному заводу, Укрзалізниці та санаторіям Федерації профспілок України.

Компанія “Променергокомплектація” протягом 2017 року брала участь у десятках тендерах, винятково щодо закупівлі труб. В 99% на торгах компаньйоном була фірма “Торговий дім “Євротрубпласт”, яка виграла замовлень на 116 млн грн. Остання зареєстрована в Рубіжному і по суті представляє на торгах Рубіжанський трубний завод. 

Київська компанія “Гравіта” займається торгівлею хімічної продукції. У 2017 р. проходила у справі з махінаціями зі сплатою податків в схемі, де фігурує “Укрзалізниця”, на суму 3,5 млн грн. Майже всі 116 успішних лотів на 161 млн грн організовані філіями “Укрзалізниці”. “Гравіта” яскраво акомпонувала на торгах двом компаніям, утвореним в Києві майже одночасно у 2016 році і які вже підозрюються правоохоронними органами та громадськими організаціями у брудних схемах відмивання коштів. 

Перша компанія, “ТК-Авангард плюс”, поставила філії “Укрзалізниці” 187 опломбованих балонів рожевого кольору, на які суд наклав арешт у минулому році. Прокурори київської області звинувачують посадових осіб “Укрзалізниці” у купівлі неякісних балонів. Друга компанія-прокладка, “Венчурс груп”, за даними Zалізниця без корупції, 2017 році отримала неконкурентних замовлень від залізничників на 60 млн грн. 

Ще одим з кращих статистів року стала стара харківська лікувальна фірм “Небозвід”. Допомогла трьом санаторіям Федерації професійних спілок України “Укрпрофоздоровниця” освоїти близько 15 млн грн, на які припали ⅔ успішних тендерів.

Почесне місце: найдорожчий статист

Сфера: газ

Рекордсменом серед статистів за сумою укладених договорів є українська філія швейцарськї компанія MET Holding AG. “Мет Україна” є одним з провідних трейдерів товарами в Центральній і Східній Європі. Компанія утворена в середині 2016 року. Основним видом діяльності є поставка природного газу оптовим споживачам. “Мет Україна” в єдиних своїх шести закупівлях на 8,2 млрд грн, оголошених в один день 7 липня, гарантувала перемогу “Нафтогаз України”. 

Цікаво, що ліцензію на право постачання природного газу “Мет Україна” отримала за день до оголошення, 6 липня. Організатор - “Укртрансгаз” -  оператор єдиної газотранспортної системи України, який належить «Нафтогаз України».

Очікувано, але ТОП компанії-статисти у 2017 році “працювали” на закупівлях українських державних гігантів, як “Укрзалізниця” чи “Нафтогаз України”, де обертаються мільярди державних замовлень. Також очікувано, що більшість з них є київськими або з-під Києва. Цікавим є те, що їх вже покарав Антимонопольний комітет України (“ААА+” та “Трестбуд-1”) або можуть ще покарати інші правоохоронні органи (“Центрнафтогазпостач”). 

З огляду на велику кількість компаній-статистів та мільярдну вартість угод, укладених на закупівлях за їх співучасті, напрошується просте запитання. Чи потрібна взагалі норма в законі щодо обов’язкової кількості на торгах не менше двох учасників? Адже зараз “конкуренція” часто є штучною.


ProZorro: 670 млн грн на "чорні" офшори

Загалом на торгах ProZorro 350 компанії з бенефіціарами, зареєстрованими в “офшорних” країнах, уклали договорів на 30 млрд грн

07.10.2019 10:57

Як перевірити закупівлі свого університету

Університети ремонтують гуртожитки, утеплюють аудиторії, купують техніку чи меблі. Завдяки системі ProZorro це все можна контролювати.

05.04.2019 13:32

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

Онлайн-мапа Миколаєва: що ремонтували у вашій школі і садку

Що купували школи та садки Миколаєва через ProZorro - онлайн-мапа. Матеріал підготований спільно з НикВести (російською).

27.09.2018 10:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання