Управління стратегією закупівель як спосіб досягнення цілей установи

15.01.2018 19:29

Більше 150 членів тендерних комітетів та уповноважених осіб замовників пройшли тренінги з Управління стратегією закупівель у 2017 році. Навчання проводилось в Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Старобільську, Сватові та Станиці-Луганській.

Основна тема тренінгів -  Управління стратегією закупівель - обрана не випадково. Часто тендерний комітет та уповноважена особа (надалі – ТК та УО) більше сфокусовані на самому процесі проведення закупівлі та на недопущенні порущень, за які передбачені значні штрафи. Тому ефективність стратегічного планування закупівель відходить на другий план. 

Замовники забувають, що все що вони купують - це для когось: для співробітників їх установ, які зможуть ефективніше виконувати свою роботу, для громадян, які звертаються до установи, для населення, якому установа надає послуги. Вигодонабувачем є не ТК та УО, а ті, для кого вони все купують. Розуміючи це, з’являється мотивація не обирати найлегший спосіб проведення закупівлі, а намагатися провести закупівлю якомога ефективніше.

Наведу приклади. Один із замовників з Одеси проводив закупівлю послуг з утилізації легкового автомобілю на 10 тис. грн. Однак, ефективніше було б продати цей автомобіль через Прозорро.Продажі, як металобрухт, і заробити. А не витрачати кошти на утилізацію. Але на підготовку до продажу замовнику треба було б витратити більше часу! 

Інший приклад, припустимо, що ви замовник, який представляє школу чи лікарню . Щороку ви закуповуєте газ для опалення на 2 млн. грн. Однак, у даному випадку було б ефективніше поставити за мету провести закупівлю енергосервісу в найближчі три роки. Навіть якщо ні в перший, ні в другий рік з якихось причин не вдасться укласти контракт з енергосервісу, то на третій рік, завдяки отриманому досвіду, ви швидше за все такий контракт укладете. Що ви отримаєте у кінцевому результаті? 2 млн. витрат на опалення так і залишаться, але контрагент за свій рахунок відремонтує вашу будівлю і ви отримаєте тепле енергоефективне приміщення, в якому можна комфортно працювати.

На тренінгах учасники дізнаються, що:

1) необхідно визначити стратегічні цілі своїх організацій;

2) поділити всі потреби за закупівлями і визначити ті, що допомагають досягти стратегічних цілей;

3) виділити додаткові ресурси для найбільш ефективного проведення стратегічних закупівель.

Звісно, результати тренінгів  ми побачимо не одразу, але у довгостроковій перспективі вони обов’язково себе проявлять.


Аднрій Бабтенко на одному з тренінгів, фото автора

Тренінги були безоплатними та проводились за сприяння міжнародного фонду “Відродження” та Проекту “Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугами” за підтримки USAID, UKaid та Eurasia Foundation.

Андрій Бабтенко, координатор Центру компетенцій Прозорро в Луганській області 


Як введення допорогів заощаджує мільйони: приклад Попасної

Проводячи тренінги в Центрі компетенцій ProZorro в Луганській області, я завжди запитую в аудиторії: «Від яких сум ви проводите допорогові закупівлі і чи є у вас якісь рекомендації або розпорядження?» Справжньою несподіванкою стала для мене відповідь під час тренінгу у місті Попасна.

14.01.2018 14:38

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання